Bu Toprağın Ezgileri

Kitapların, CD’lerin ithaf satırları benim dikkatimi çeker.

Haberin Devamı

Çimen Yalçın bakın kimlere adamış:

“Bu topraklarda yaşamış kadim halkların aziz hatırasına, zamandan ve mekândan azade kalplere...”

Albümün iç kapağında teşekkürü okuyacaksınız:

“Bu topraklar üzerinde var olmuş bütün halklara ve onların kültürlerine içten saygılarımı sunarım. Dedemden babama, babamdan bana geçen mirasa, yaşadığım coğrafyanın zenginliğini ekleyerek ezgilerin içinde ses olmaya çalıştım. Bu albümde benimle kalben yürüyen ve sesime ses olan herkese minnettarım.”

Sunumda albümün oluşum sürecini aktaralım.

Anadolu’nun eşsiz tınılarını sesinde barındıran, dizi müziklerindeki vokalleriyle sesine aşina olduğumuz ‘Türkiye’yi ağlatan ses’ olarak tanınan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı Çimen Yalçın’ın ilk solo albümü ‘Kalan Müzik’ etiketiyle müzikseverlerle buluştu.

Haberin Devamı

‘Bu Toprağın Ezgileri’ albümü uzun süren bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Çimen Yalçın için ilk solo albüm fikri 2014’te oluşmasına rağmen albüm çalışmasına 2016 yılında sözleri Karacaoğlan, müziği ise Çimen Yalçın’a ait ‘Solduktan Geri’ eserinin aranjesiyle başlandı. Beş yılda tamamlanacak olan albümün repertuvarı defalarca değişti. Repertuvarın büyük bölümü türkülerden oluşurken, albümün yapımcısı Hasan Saltık’ın ‘Başka bir şey denemeliyiz’ düşüncesi ve farklı önerileriyle içerik büyük bir değişikliğe uğradı.

Ezgileri beğenilen ve özenle seçilen farklı dillerdeki halk şarkılarına Barış Pirhasan, İbrahim Karaca, Sibel Algan gibi kalemi güçlü ustalar tarafından yeni sözler yazıldı. Aynı zamanda Hasan Saltık tarafından teşvik edilen Çimen Yalçın’a ait besteler de albüme dahil edildi. Son olarak repertuvara Hüsnü Arkan, Murat İşbilen, Ümit Sayın gibi kıymetli sanatçılara ait besteler de eklenerek albüm, Anadolu topraklarının tınılarını içeren ve bu topraklara ses olmuş halkların ezgilerden oluşan ‘alacalı bir buket’ haline gelmiş oldu.

Repertuvar aşaması büyük bir süzgeçten geçen albümde yer alan eserlerin düzenlemeleri, genel olarak solo albümlerde rastlanmayacak şekilde yine Hasan Saltık’ın önerisiyle ve ezgilerin karakterine göre farklı aranjörlere verildi. Albümünün güzide aranjörleri; Cumhur Bakışkan, Erol Mutlu, Engin Arslan, Mayki Murat Başaran, Kemal Sahir Gürel, Ender Akay, Sunay Özgür, Barış Güney, Volkan Kaplan, Ari Hergel düzenlemeleri üstlendiler.

Haberin Devamı

Albüm, kolektif bir çalışma sonucunda 10 farklı aranjör ile 100’ü aşkın müzisyenin katkısıyla büyük bir özveriyle tamamlanmıştır. 15 eserden oluşan ‘Bu Toprağın Ezgileri’ albümünde sanatçı Türkçe, Azerbaycan Türkçesi, Kürtçe, Lazca dillerindeki şarkıların/türkülerin yanı sıra İran, Ermenistan ve Balkan ezgilerine yeniden yazılmış sözlerle Anadolu coğrafyasının bütünlüğünü ve zenginliğini sesinde buluşturmaya çalışıyor. Kıymetli ses sanatçısı Cengiz Özkan’ın konuk sanatçı olduğu albüm, Hasan Saltık’ın baştan sona yapımcılığını üstlendiği son solo albümdür.

Albümün bir sayfasındaki yazı benim için de önemli:

“Çok şey sığdırdın, ne kadar insanın hayatına dokundun kimse bilmez. Müzik değildi mesele, insandı senin önceliğin.

Haberin Devamı

Bu albümü 5 yılda ne kadar büyük bir emek ile hazırladık. Repertuvar onlarca kez değişti. Tam sonuna gelmişken içimize kor atıp gittin Hasan abi. Bu hayatta yanında ve yakınında olmak benim için çok kıymetliydi.

Seni asla unutmayacağım abim, ustam. İyi ki asistanın, kardeşin.

ÇİMEN”

Çimen Yalçın ilk albümüyle dinleyicisini yaratıyor, müzik dünyasına sağlam bir adım atıyor.

Albümde hangi parçalar var:

  1. Nereye Uçar Turnalar
  2. Hey Lê Çuka Serê Darê / Ji Bir Nabe
  3. Hey Yâr
  4. Ay Telli Durnam
  5. Meni Candan Usandırdı / Söz: Fuzulî
  6. Hasret Türküsü
  7. Mezarımı Eşin Derin Eyleyin
  8. Nana / Ana
  9. Taze Yara
  10. Getme Getme feat. CENGİZ ÖZKAN
  11. Sosin / Romanî
  12. Ah O Sevdalar
  13. Gitme
  14. Solduktan Geri
  15. Gemi Geliyor Gemi

(Kalan Müzik)

Yazarın Tüm Yazıları