Beste yarışmasını kazananlar

Çağdaş Türk müziği ve Batı müziği yarışmaları bu alanda yeni adların ortaya çıkmasını sağlıyor. Yarışmalar hem bestecilerin tanınmasını sağlıyor hem de mesleklerinde aşamalar kaydetmesini mümkün kılıyor.

Haberin Devamı

İKSV’nin Leyla Gencer Yarışması, bazı belediyelerin düzenledikleri yarışmalar, genç kuşak sanatçıların, bestecilerin tanınmaları için bir fırsat. Çünkü bu ödüllerle medyada yer alıyorlar.

Hiç kuşkusuz bu yarışmalarda jürinin, jüri üyelerinin de alanlarında tanınan, güvenilen adlar olması gerekiyor.

Çağdaş Türk müziği alanında bestecileri teşvik etmek, yerli eser repertuvarını zenginleştirmek amacıyla Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması 2019’da dereceye girenler, final konserinin ardından jüri üyeleri ve izleyicilerin yaptığı oylama sonucu belirlendi. İcraların ardından fuayeye sandık kuruldu, ‘Seyirci Özel Ödülü’nü izleyiciler oy kullanarak belirledi.

Kadıköy Belediyesi’nin Piyanolu Dörtlü (keman, viyola, viyolonsel, piyano) için, müzik ve sahne sanatları alanında yaratıcılığı teşvik etmek ve Türk bestecilerini yeni eserler yaratmaya özendirmek amacıyla düzenlediği Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması’nın final konseri ve ödül töreni gerçekleştirildi. Finale kalan 4 eser Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ‘Final Konseri’nde icra edildi.

Virtüözler kimlerdi?

Haberin Devamı

Özcan Ulucan (keman),

Ulrich Mertin (viyola),

Ozan Tunca (viyolonsel), 

Birsen Ulucan (piyano).

Eserlerin icrasının ardından, yarışmacı bestecilerin dereceleri, müzik dünyasının ünlüleri tarafından değerlendirildi:

Turgay Erdener,

Özkan Manav,

Gülsin Onay,

Ayşegül Sarıca,

Yalçın Tura.

‘Seyirci Özel Ödülü’ ise programa katılan izleyicilere dağıtılan oy pusulaları aracılığıyla belirlendi.

ÖDÜLLERİ KAZANANLAR

Doğaç İşbilen birincilik ödülünü kazandı.

1998 doğumlu İşbilen, eğitim hayatına Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda obua bölümünü kazanarak başladı, halen de aynı okulda kompozisyon bölümünde okuyor.

Recep Gül ikincilik ödülünü kazandı.  

Kompozisyon yüksek lisansını İTÜ MİAM’da yapan Gül, yurtdışından birçok burs kazanmış. Eserleri Detroit Senfoni Orkestrası, Michigan Üniversitesi Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası gibi orkestralarla icra edildi.

Mustafa Kemal Saydam üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Haberin Devamı

Fagot sanatçısı olan Saydam, yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamlamış; İDOB, Cumhurbaşkanlığı, Borusan, Tekfen Filarmoni, Bilkent, Antalya Devlet Senfoni, ADOB gibi orkestralarda çalmış. Halen Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’ndaki görevine devam eden Saydam aynı zamanda kompozisyon çalışmalarında bulunuyor.

Mansiyon ödülü İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümünü kazanan ve halen Oğuzhan Balcı ile kompozisyon derslerine devam eden Yusuf İzeddin Mesçi oldu.

‘Seyirci Özel Ödülü’nün sahibi ise ikincilik ödülünün de sahibi olan Recep Gül oldu.

*

ÖDÜL kazanan besteler bir CD’de toplanacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları