Armağan haftası

Armağanların belli zaman dilimine sıkıştırılmasından yana değilim. Ama genel anlayışa uyarak gene de ara sıra hatırlatma yazılarını ihmal etmiyorum.

Haberin Devamı

Elbette benim için birinci armağan kitaplardan seçilmeli. Seçerken ödül kazanan kitapların listesini gözden geçirin. Bir yılın öne çıkan kitaplarını okursanız, Türk ve dünya edebiyatının seyrini öğrenmiş olursunuz.

Yıllar önce, kitap dergilerinin olmadığı dönemlerde, yeni yayınları izleme olanağı yoktu. Ayrıca bugünkü gibi büyük kitabevleri de yoktu, seçimde hepimiz zorlanırdık. Şimdi büyük kitapçılarda konu sınıflaması yapıldığı için çocuğunuzla birlikte gidebilirsiniz.

Aslında birçok tanıdığım, uzun tatil günlerinde ve evde geçirecekleri geniş zamanlarda kendilerini yormayacak, dikkat yoğunluğu istemeyen kitap adları vermemi istiyorlar.

Okur profili değişti, şimdi yerli ve yabancı polisiye kitaplara ilgi çoğaldı. Düzenlediğim istek listelerinde ağırlık bu tür kitaplarda.

Haberin Devamı

Eski yıllarda hafif aşk romanları revaçtaydı. Beyaz diziler, Barbara Cartland romanları şaşırtıcı sayıda baskı yapardı. O roman anlayışındaki Türk yazarlarının kitapları da çok satıldı. Aşk romanları sinemaya da aktarıldı.

Kısa bir süre önce eski dönemin ünlü yazarlarının yeni baskıları yapıldı ama okurun ilgisini çekmedi.

Onların yerini yeniden yayın dünyasına sunulan, Türk edebiyatının kurucu yazarlarının kitapları ilgi gördü. Çoğu bugünün Türkçesine aktarıldı.

Telifleri düşen birçok yazarın kitapları farklı yayınevleri tarafından değişik baskılarla okura ulaştırıldı. Bu adların başında Sabahattin Ali ile Orhan Veli geliyor.

PERA MÜZESİ’NDEN YENİ YIL ARMAĞANLARI

PERA MÜZESİ sergilerinden esinlenerek tasarlanmış ürünler, 22–31 aralık tarihleri arasında Artshop’ta satışa sunuluyor.

Neler var?

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın ‘Oryantalist Resim’, ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’ koleksiyonlarında yer alan eserlerden esinlenerek tasarlanan takı ve dekoratif objeler.

Hatice Gökçe’den kapsül koleksiyonu.

Müzenin yeni sergisi ‘Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür’den esinlenen Hatice Gökçe imzasını taşıyan, tişört, çanta, pareo ve uyku gözlüğünden oluşuyor.

Koleksiyonda yer alan ürünler ‘Surname-i Vehbi’ ve ‘Surname-i Hümayun’ minyatüründen izler taşıyor. Osmanlı Şenlikleri’nden detaylar dijital baskı ile yüzde yüz doğal kumaşlara basılıp nakışlanıyor.

Haberin Devamı

Canan’ın ‘Falname’ serisinden yola çıkarak sınırlı sayıda üretilen tarot kartları seti.

Koleksiyon Osmanlı nakkaşları tarafından hazırlanan falnamelerden ve İslam mitolojisindeki karakterlerden etkilenerek yapılmış.

LONG PLAY’LERE DÖNÜŞ

BENİM arkadaşlarımdan bazıları, CD’ler çıkınca, pikaplarını evden çıkarmışlardı. Şimdi yeniden LP dinleniyor. Önceden CD’leri çıkanların bile LP baskısı yapılıyor ve satılıyor.

Yalnız müzik mağazalarında değil büyük kitapçılarda da LP çalarları bulabilirsiniz. Eğer pikabınız varsa armağan listesini zenginleştirebilirsiniz.

Yakın zamandan bir örnek verelim, Ferdi Özbeğen’in LP’si iki bin adet sattı.

AJANDALARIMI DA ALIYORUM

Haberin Devamı

MASADA kullandığım bir ajanda aldım. Bir de cep ajandası. Acele not etmek için.

İsimli ajanda olarak Gülten Dayıoğlu’nun adımıza yaptırdığı ajandayı da unutmayalım.

Şimdi telefon numaralarını da deftere yazıyorum. Telefon rehberi defterlerinde bir yenilik yapılmış. Artık e-posta yazacak yer de var.

Duvar takvimleri her evde vardı, Saatli Maarif duvar takviminin arkasında günün tarihi üzerine bilgiler ve günün yemeği de yer alırdı.

Şimdi Frankfurt Kitap Fuarı’nda var mıdır bilemiyorum. Herkesin merakıyla ilgili duvar takvimleri yapılırdı. Müzisyenlerden ressamlara kadar herkesin adına takvimler.

Bütçeniz oranında üzerine armağan edeceğiniz bir kaleme kişinin adını kazıtırsanız kalıcı bir armağan olur.   

 

Yazarın Tüm Yazıları