7/24 kapanmayan kitaplık

ATATÜRK KİTAPLIĞI haftanın her günü, 24 saat hizmet veren bir kitaplık.

Haberin Devamı

Bir kitaplık aldığı kitaplar kadar, satın aldığı arşivler, yayınladığı kitaplarla ve hizmet süresi, biçimiyle de önem kazanır.

Mayıs ayında kitaplığın bahçesinde yapılan bir toplantıda, kurumun çalışmaları konusunda bilgi verildi. O gün ayrıca satın alınan, bağışlanan kitap ve belgelerin de sergisini gezdik. Atatürk Kitaplığı sık sık sergiler düzenliyor. Büyük ölçüde çalışmaların güncel durumunu bunlardan izliyoruz.

Ancak bir kullanıcı olarak, Atatürk Kitaplığı’nın bir büyüme sıkıntısı yaşadığını gözlemleyenlerdenim. Diyeceğim, alanının genişlemesine ihtiyaç var.

Genişlemesi gerçekleşirse yandaki otoparkı bünyesine katarak büyük bir ŞEHİR KÜTÜPHANESİ’ne rahatça dönüşebilir.

Kanaatimce bu konuyu desteklemek gerekiyor.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin genişleme serüvenini daha evvel çok yazdım; sanırım yinelemeliyim.

Muzaffer Gökman’ın müdürlüğü zamanında, yandaki binanın başka yerlere verileceği söylentileri üzerine Gökman, gece otobüse binip Ankara’ya gider ve doğrudan Başbakanlık binasına çıkıp Başbakan Adnan Menderes’le konuşmak istediğini söyler. Randevusu yoktur, ancak konuğunun kim olduğunu öğrenince Menderes, “Gelsin” diyor ve Gökman durumu anlatıyor. Bu binaya ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Başbakan eğer yanılmıyorsam, Emin Kalafat’ı çağırıyor ve istedikleri binayı kütüphaneye vermeleri konusunda gerekenin yapılmasını söylüyor.

Bunu anlatmamın nedeni belki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı’nın bu Atatürk Kitaplığı için benzer jesti yapması umudunu taşıdığımdan.

Mayıs ziyaretimde ciltli olarak, “Kut’ul-Amare” kitabı yayımlanmıştı. Kitap Harb-ı Umumide Irak Harekâtı’nı anlatıyor.

Sunuş, Kadir Topbaş’ın. Genel Yayın Yönetmeni ise Ramazan Minder. Kitabı yayına İrfan Dağdelen hazırlamış.

RAMAZAN MİNDER’in kütüphane ile ilgili yazısından bir bölümü okuyalım:

“İstanbul Belediye Kütüphanesi, Cumhuriyet devrinde kurulan ilk kütüphanelerdendir. 1924 yılında Vali ve Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ başkanlığında Fuat Köprülü, Halil Edhem, Süheyl Ünver ve Osman Nuri Ergin’den kurulu bir komisyonun çalışmasıyla 1929 yılında Şişli Atatürk Evi’nde toplanmaya başlanan ve 1931’de Beyazıt Medresesi’ne taşınan koleksiyon 10 Temmuz 1939’da Belediye Müzesi ve Kütüphanesi olarak açılır.
Atatürk Kitaplığı kitap ve süreli yayınlar dermesi, başta Osman Nuri Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan, Tarık Zafer Tunaya, Behçet Kemal Çağlar, Ahmet Kutsi Tecer, İsmail Habib Sevük olmak üzere yüzlerce kişinin şahsi kütüphanelerini bağışlamalarıyla oluşmuştur. Bu nitelikli bağışlar üzerine güncel kitapların ve süreli yayınların satın alınmasıyla kütüphane koleksiyonları gelişmiş ve bugün 400 binlere yaklaşmıştır. Laika Karabey, Muhsin Ertuğrul, Hüsamettin Bozok gibi önemli şahısların arşiv ve kütüphaneleri de kütüphanemizi zenginleştirmiştir. Atatürk Kitaplığı nitelikli ve özel koleksiyonları açısından yerli ve yabancı araştırmacıların tercih ettiği bir kütüphanedir. Osmanlıca matbu kitaplar ve süreli yayınlar, elyazması kitaplar, yabancı dillerde nadir kitaplar, haritalar, kartpostallar, salnameler, takvimler ve kişi evrakı gibi nadir eserler Atatürk Kitaplığı’nı özel kılmaktadır.”

KİTAPLIKLA ilgili bilgileri yayınlamayı sürdüreceğim.

Yazarın Tüm Yazıları