Grip ve zatürre aşısı yaptırmalı mıyız?

Sonbahar ve kış aylarıyla beraber koronavirüsün yanı sıra grip ve zatürre başta olmak üzere diğer enfeksiyon hastalıklarında da artış bekleniyor. İçinde bulunduğumuz günlerde sıkça sorulan soruların başında ise ‘Zatürre ve grip aşısı yaptırmalı mıyız?’, ‘Bu aşılar bizi koronavirüsten korur mu?’ geliyor. Prof. Dr. İsmail Balık bu soruya, “Bu aşıların koronavirüs özelinde kanıtlanmış bir etkisi bulunmuyor. Enfeksiyonların birbiriyle karışarak daha ağır bir süreç geçirilmemesi adına, yalnızca risk grubundakilere tavsiye ediyoruz” diye cevap verdi.

 

Haberin Devamı

Uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte koronavirüs vakalarında tablonun daha kötüye gitmemesi için bugünlerden önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. Sonbahar ve kış aylarıyla beraber koronavirüsün yanı sıra grip ve zatürre başta olmak üzere diğer enfeksiyon hastalıklarında da artış bekleniyor. İçinde bulunduğumuz günlerde sıkça sorulan soruların başında ise ‘Zatürre ve grip aşısı yaptırmalı mıyız?’, ‘Bu aşılar bizi koronavirüsten korur mu?’ geliyor. Hürriyet Ankara, bu soruları Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık’a sordu. Balık, koronavirüs başta olmak üzere bütün enfeksiyon hastalıklarına karşı en büyük silahın maske, mesafe ve hijyen olduğunu hatırlatarak, ”Grip ve zatürre aşısını sadece kronik hastaların yaptırması doğru olacaktır. Çünkü bu aşının koronavirüs özelinde kanıtlanmış bir etkisi yok. Ancak diğer hastalıklarla aynı anda geçirilince özellikle riskli grupta çok daha ağır seyretmesine neden olabilir” dedi. Prof. Dr. İsmail Balık havaların soğumaya başladığı Ankara’da, kentliye şu tavsiyeleri yaptı

 

Haberin Devamı

 

İŞİN TEMELİ MASKE MESAFE HİJYEN

“Bilimsel veriye dayalı konuşmamız ve hareket etmemiz gerekiyor. Her şeyi sorgulamadan önce asıl korunmanın maske, mesafe ve hijyen ile olduğunu kabul etmeliyiz. Bugünlerde konuya daha da ciddiyetle yaklaşmamız kış aylarında tablonun olumsuzlaşmaması için kesinlikle şart. Koronavirüsten korunarak kış aylarında yaşanabilecek başta grip, zatürre olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığından da önemli ölçüde korunmuş olacağız. Koronavirüs, zatürre ve grip ile birlikte geçirildiğinde daha ağır hastalık yapma riski taşıyor.

İKİ AŞIYA DA GEREKSİZ BİR TALEP VAR

Bu nedenle özellikle risk grubundakilerin zatürre ve grip aşısını yaptırmalarında yarar vardır. Ancak gereksiz yere risk grubunda olmayanların bu iki aşıya yoğun talepte bulunmasının bir anlamı yok. Çünkü bu iki aşınının adını taşıdıkları hastalıklara koruma sağlamasına karşın, koronavirüs özelinde bir etkisinin olduğu kanıtlanmış değil. Bu noktada 3 altın kuralımızın yanında (maske, mesafe, hijyen) en büyük destekçimiz bağışlıklık sistemimizi güçlü tutmak olacaktır.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ HAZIR TUTUN

Bağışıklık sistemimizin enfeksiyon etkenleriyle karşılaştığımızda hafif geçirmemizi sağlayacak kadar güçlü olması için bir takım zararlı alışkanlıları bırakmamız gerek. Düzenli uyku ve dengeli beslenmeye özen gösterelim. Alkol, sigara gibi sağlık açısında birçok zararının yanında bağışıklık sistemine de önemli ölçüde darbe vuran alışkanlıklardan uzak duralım. Salgın süreci, bu alışkanlıkları bırakmak için çok doğru bir zaman olacaktır. Tabi buna ek olarak spor yapmak önemli. Hafta da en az 3 defa 20 dakikadan az olmamak kaydıyla mümkünse açık havada tempolu yürüyüş yapılabilir.”

KONTROLÜN ELİMİZDE OLDUĞUNU GÖRDÜK

Haberin Devamı

“Havaların soğumaya başladığı şu günlerde aslında yapmamız gereken ortada ve daha önceden bunu yapabildik. Hiç gevşemeden yaz başında olduğu gibi korunma tedbirlerini salgın tamamen bitene kadar devam ettirmemiz gerekiyor. Salgın sona ermeden gevşediğimiz anda yaşanabilecekleri, vakaların çok hızlı arttığını yaz aylarında gördük. Tedbir alınca düşürdüğümüzü de gördük. Ama bu sırada çok sayıda can kaybettiğimizi de duyduk.”

YANILTICI REKLAMLARA DİKKAT

“Bağışıklık sistemini güçlendirici bitkisel gıda takviyelerini abartılı şekilde almanın koronavirüsü önlemeye dönük bir katkı sağladığına ilişkin bilimsel veri bulunmamaktadır. Herhangi bir vitamin grubunu veya gıda desteklerini almanın size korona bulaşmasını önlemeyeceğini kesinlikle bilmeniz gerekiyor. Özellikle sosyal medyada tanıtımla reklamı yapılan koronavirüse iyi geldiği şekline anlatılan ürünlere asla güvenilmemesi gerek.”

Yazarın Tüm Yazıları