Astrolog tedavi etmez, onarmaz, şifalandırmaz

Bir önceki hafta yayımlanan ‘Felaket habercisi sözde astrologlar’ başlıklı yazım doğru yere dokunmuş olmalı ki önce Kanal D Ana Haber’den röportaj ricası geldi, sonra farklı gazetelerde bu konuya değindiler. Bu hafta da astrolojinin ne olduğunu ve astroloğun aslında ne yapması gerektiğini anlatmak isterim.

Haberin Devamı

Astroloji gökyüzündeki sembolleri okuma dilidir. Bunları doğru bir şekilde anlatmanın ne kadar önemli olduğundan bahsettiğim, 20 Mayıs’ta Hürriyet Cumartesi’de yayımlanan yazımda şöyle bir bölüm vardı: “Eline tarot kartlarını, taşlarını, tütsüsünü alanın ‘Ben astroloğum’ zırvalarıyla ortalıkta fink atmasından bahsetmiyorum. Hani ‘Şu taş ve tütsü kitini alırsanız kısmetiniz açılır’cı tiplerden... İşin bu kısmı bile bizim sektörümüze büyük zarar veriyor.” Şimdi astrolojinin tam olarak ne olduğundan ve astroloğun ne yapması gerektiğinden bahsedeceğim…

“Haritalarımızda kötü gibi görünen bir işaretin belki bizi zorlu bir durumdan kurtarabileceği hesaba katılmalı.”

Astroloji gökyüzüyle yeryüzü arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilgi sistemi bütünüdür. Bunu yaparken çeşitli veriler kullanır. Gezegenler, aslında sabit olmayan ama sabit gibi görünen yıldızlar, Arap noktaları, Neptün ötesi elemanlar ve hatta astreoidler… Astroloji bu göksel cisimlerin önce doğaya (buna doğa bilimsel modelleme denir), sonra insana olmak üzere yeryüzüne etkilerini anlamaya, bulmaya çalışır. Bunu yapan kişiye de astrolog denir. Son günlerin en çok konuşulan yapay zekâ uygulaması ChatGPT’ye “Astrolog nedir” diye merak edip sordum. Verdiği yanıtı paylaşmak isterim:

“Astroloji, yıldızların ve diğer gökcisimlerinin konumlarının, hareketlerinin ve ilişkilerinin insanların yaşamlarına ve dünyaya olan etkilerini inceleyen bir disiplindir. Astrologlar doğum haritaları olarak adlandırılan astrolojik haritalar oluştururlar.
Bir kişinin doğum anında, gökyüzünde beliren gezegenlerin konumlarını kullanır. Bu doğum haritalarıyla kişinin karakter özellikleri, eğilimleri, yetenekleri ve yaşam deneyimleri analiz edilir. Astroloji binlerce yıldır çeşitli kültürlerde kullanılmıştır. Birçok insan astrolojiyi doğal bir kehanet aracı olarak görür ve doğum haritalarını yorumlayarak gelecekteki olayları tahmin etmeye çalışır. Diğerleriyse astrolojiye kişisel gelişim ve kendini anlama aracı olarak başvurur. Astrologlar burçlar, gezegenler, evler ve açılar gibi astrolojik sembollerden yola çıkarak analiz yaparlar.”

Haberin Devamı

Astrolog tedavi etmez, onarmaz, şifalandırmaz


Kararları size bırakır

Aslında her şey çok basit ve anlaşılır. Bir astrolog elindeki verilerle sadece hava durumu gibi bir tahmin yürütebilir. Olasılıkları değerlendirir ve karşı tarafa bilgi verir. Kesinlik içeren cümleler kuramayacağı gibi, bir sorununuza ya da bir derdinize çare olamaz. Görevi, harita üzerinden analiz ettiği bilgiyi aktarmaktır. Sizin yerinize karar veremez, kaderiniz hakkında keskin yargılarda bulunamaz, sizi iyileştirmeye çalışmaz. Objektif bir noktadan bilgiyi paylaşır, seçimi ve kararları her zaman size bırakır.

Burada bir sınır ve had bilmek önemlidir. Çünkü her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de astrolog olduğunu iddia eden bazı kişiler haritalarda kendilerince gördükleri defoları iyileştirmek veya onarmak adına girişimlerde bulunabiliyorlar. Haritalarımızda bazen kötü gibi görünen bir işaretin belki de bizi zorlu bir durumdan kurtarabileceğini hesaba katmadan sürekli bir düzeltme çabasında olabiliyorlar. Her insanın hayata gelişi eşsiz ve mükemmeldir. Bir kişinin o astrolojik haritayla dünyaya gelmesinin bir amacı vardır. Onu deneyimlemesi, büyümesi, öğrenmesi ve dersler alması gerekir. Ben hep şunu söylerim: Bir kaplumbağayı koşturamayacağınız gibi, zürafanın da boyunu kısaltamazsınız. Çünkü onların tasarımı bu ve o halleriyle iyiler.

Bir astrolog karşısındaki kişinin ihtiyacına göre doğru yönlendirme yapmaya çalışabilir tabii. Doktora, terapiste veya ihtiyaç hangi alandaysa onun uzmanına gitmesini önerebilir. Ama onun işi düzeltmek, tedavi etmek, onarmak veya şifalandırmak değildir. Göksel verileri analiz etmeli, yargıdan bağımsız bilgiyi aktarmalı ve sonra kenara çekilmeyi bilmeli…

Yazarın Tüm Yazıları