Okuma çağrısı

Başlığı okuyunca “Dilek Hoca da artık hiç alanı olmayan konularda yazılar yazmaya başladı” diyebilirsiniz. Oysa bedenimiz bir bütün. Kendimizi geliştirmek için yaptığımız aktivitelerin genel beden sağlığımıza olumlu etkilerini artık hepimiz biliyoruz. Ben de bu yüzden bugün okumanın sadece zihnimizi geliştirmeye değil, bize kattığı birçok faydasını yazmak istedim. Keyifli okumalar dilerim.

Haberin Devamı

Yurtdışına yaptığım seyahatlerde daha havaalanına iner inmez dergi, gazete kiokslarındaki zenginlik gözüme çarpar. Çeşitliliği gördükçe hem çok keyiflenir hem de kendi ülkem adına üzülürüm.

Çünkü basılan dergi, kitap, gazete sayısı okuryazarlık oranı ile paraleldir. Okuma alışkanlığının kişiyi bireysel olarak geliştirmesinin yanı sıra yaşadığı çevreyi pozitif etkilediği ise tartışmasız bir gerçek.

Yapılan araştırmalara göz gezdirdiğimde ülkemizin genel sıralamalarda çok altta olduğunu görmek beni çok mutsuz etti.

Aslında bu gerçek hepimizin bildiği ancak göz ardı ettiği bir toplumsal gerçeklik. Geçmiş yıllarda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için kurumların başlattığı kampanyalar vardı. Belki yine el birliği ile kampanyalar başlatabilir, özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın okuma alışkanlığı kazanması için çalışabiliriz.

Haberin Devamı

Özellikle sosyal medya kullanımın artması ile günde 5-6 saat mavi ışığa maruz kalan genç zihinlerin, okuma alışkanlığı kazanmalarını bu noktada çok önemsiyorum.

Dijitalleşmenin faydaları olduğu kadar fiziken ve zihnen olumsuzluklarının zaman geçtikçe ortaya çıkacağını hepimiz yaşayarak tanık olacağız. Dolayısıyla bu hafta yazımda bir çağrı olması adına “okumanın, hatta çok okumanın” pozitif etkileri ile ilgili bir hatırlatma yazısı yazdım.

BİZE NE KAZANDIRIR

◊ Stresle baş etmeyi kolaylaştırır

Okumanın stresi azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Yatmadan önce okuyacağınız 20-30 sayfa kitap yoğun geçen günün yorgunluğunu üzerinizden atmayı sağlayacağı gibi güzel bir uykuya da hazırlık safhasıdır. Okumayı bir alışkanlık haline getirdiğiniz zaman, endişe, kaygı yönetiminin de kolaylaşacağını uzmanlar belirtiyor.

◊ Hafızanız kuvvetlenir

Okuma alışkanlığı kazanarak beyninizin tembelleşmesine izin vermeyin. Uzmanlık alanım estetik olsa da özellikle belirtmek isterim ki kendinize yapacağınız en iyi yatırım zihninizi genç tutmaktır. Çalışmayan bir beyin erken yaşlanmaya mahkumdur.

Sporu kendinize nasıl bir yatırım olarak görüyorsanız, okumayı da beyninize ve ileri yaşlarınıza yapacağınız yatırım gibi düşünmelisiniz. Okumanın, zihni genç tutmanın demans, Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçilmesinde ne kadar etkili olduğunu bilimsel araştırmalar bize gösteriyor.

Haberin Devamı

◊ Bakış açınızı değiştirir, geliştirir

Her kitap aslında hayatımıza açtığımız yeni bir kapıdır. Farklı bakış açıları kazanmak, olaylara farklı yönlerden bakabilme yeteneği kazandırır. Okuduğunuz yayınların türünü çoğalttıkça hayatınızın renklendiğini, zenginleştiğini göreceksiniz. Tabii okumak kelime dağarcığınızın ve genel kültürünüzün artmasını sağlayacaktır.

Yukarıdaki başlıklara en az 10 madde daha ekleyerek size okumanın faydalarını yazabilirim. Ancak ben size çağrı yaparak yazımı sonlandıracağım.

Bu yazıyı okuduktan sonra lütfen bugün bir yakınınıza ya da bir çocuğa, bir gence okuması için bir kitap hediye edin. Çocuklarınızı hafta sonu bir kitapçıya götürüp, ebeveyn-çocuk okuma saatleri yapın.

Haberin Devamı

Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu ona rol model olmaktan geçiyor. Bununla birlikte güzel gören gözlerin en çok okuyan, en çok kendini geliştiren gözlerin olduğunu söyleyebilirim.

Okumanın, kendine inancı özgüveni geliştirdiği bir gerçek. Geleceğe yapacağımız en güzel yatırım, baktığında gözleri ışıldayan çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırarak yollarını açmak.

Jean Paul Sartre’nin dediği gibi, “Okumadan geçirilen bir gün, yitirilmiş bir gündür.”

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları