Dilan Dalgıç

Kabızlığa karşı savaşan 8 gıda

23 Kasım 2018
Çocuklar arasında sıklıkla karşılaşılan karın ağrısının başlıca kaynağı kabızlıktır. Hareket yetersizliği ve erteleme alışkanlığı kabızlığı tetiklerken yeterli su içmemek ve günlük beslenme rutininde yapılan hatalar da önemli rol oynuyor.

Sindirim sistemini düzenli tutmak için öncelikle şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek gıdalar, katkı maddesi yüksek işlenmiş/ paketli gıdalardan uzak durarak bağırsak dostu gıdalara sıklıkla yer vermek gerekiyor.

Bağırsak dostu yiyeceklerin çoğunda bulunan ortak özellik yüksek lif içeriğidir. Lif dışkıyı yumuşak hale getirdiği için bağırsaklardan daha kolay ilerlemesini sağlıyor. Ancak normalde lif tüketimi az olan birinin tek seferde çok miktarda lifli gıda tüketmesi gaz ve şişkinlik sorunlarını artıracaktır.

1 yaştan sonra kız ve erkek çocuklarda günlük ortalama 20- 25 gr lif ihtiyacı vardır. Her gün düzenli meyve, sebze ve tam tahıl tüketiminin yanı sıra aşağıdaki gıdaları da ana ya da ara öğünlere eklerseniz karın ağrısı şikayetlerini azaltabilirsiniz.

[fotogaleri=3821,2502]

Kurubaklagiller içinde lif oranı en yüksek olan yeşim mercimeği çorbada, yoğurtlu / yeşil salatada, bulgur pilavında ya da kıymalı yemek şeklinde servis edebilirsiniz.

Henüz mutfakta sıklıkla kullanılmasa da çocukların hem sindirim sistemi hem de artan enerji ihtiyacı için oldukça besleyici. Hatta arada beyaz makarna ile karıştırıp ‘zebra makarna’ haline de dönüştürebilirsiniz

Yulaf ezmesi ile yapacaklarınız tamamıyla hayal gücünüze bağlı. Kurabiye, kek, çorbalarda kullanabileceğiniz gibi smoothielerinize ekleyip ara öğün alternatifi olarak servis edebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Demir eksikliğine iyi gelen süper besinler

24 Ekim 2018
“Demir eksikliği özellikle çocuklar ve kadınlarda sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur” diyen Diyetisyen Dilan Dalgıç, yeterli demir alımını sağlamak için önerilerde bulundu.

Yeterince demir alamayan ya da eksiklik görülen kişilerde vücut hemoglobin yapamaz ve doku ve organların ihtiyaç duydukları oksijen alamaz. Bu da kişide iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, saç dökülmesi, tırnaklarda soyulma, üşüme gibi belirtiler gösterir.

Yetişkinler demirden zengin beslenerek ihtiyaçlarını karşılayabilirken; çocuklar ve bebeklerde durum biraz farklılaşabiliyor. 1 yaşından önce anne sütü ve demirle zenginleştirilmiş formül mama tüketen bebeklerde demir eksikliğine sık rastlanmaz. Ancak yürümeye başladıktan sonra çocuklar demir eksikliği riski ile karşı karşıyadırlar.

 

Demir eksikliği büyümenin yanı sıra öğrenme ve davranışlarda da sorunlara yol açabilir. Düzeltilmediği durumlarda demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu da vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması anlamına gelir.

Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan demir, bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunana göre daha kolay emilir. Bu yüzden tek besinden demir almak yerine her gün demirin birden fazla kaynağını hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan tüketmek daha iyi olur.

Çocuklar ve gençler, demirin sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğunu bilmelidir. Aşağıda demir açısından zengin besinlerin 100 gramında bulunan yaklaşık demir içeriği şöyledir:

 

Yazının Devamını Oku

Karın bölgesindeki yağlardan kurtulmanın 5 yolu

25 Eylül 2018
Sürekli şikayet edilen karın bölgesi yağlarından kurtulmak için düzenli olarak yapmanız gereken 5 kural var. Konuyla ilgili önerilerini Diyetisyen Dilan Dalgıç sıralıyor...

1- Herhangi bir sağlık probleminz yoksa hergün 2- 3 fincan kadar yeşil çay tüketin

2- Düzenli egzersiz yapın. Karın bölgesi yağlar ancak yoğun tempolu bir egzersizle azalır.

3- Her öğünde baharat tüketin. Özellikle pulbiber, nane, kimyon gibi baharatları metabolizmanızı hızlandırıp, şişkinlik, gaz gibi sorunların azalmasına yardımcı olacaktır.

4-Hergün 2- 2,5 litre kadar su için.

5-Yeterli protein alın. Özellikle egzersizle birlikte artan protein ihtiyacını düzenli karşılamak kasların korunumu ve yağ metabolizması için oldukça önemlidir.

Yazının Devamını Oku

İştahsız çocuklar için beslenme önerileri

20 Eylül 2018
İştahsız çocukların beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Dilan Dalgıç anlatıyor.

İştahsızlığın çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilememesi adına dikkat edeceğiniz noktaları şöyle sıralayabiliriz:

1- Gün boyunca en çok tükettiği gıdayı keşfedin. Özellikle protein içeriği yüksek süt, yoğurt et gibi doyurucu gıdaları gereğinden fazla tüketmek çocuklarda iştahsızlığa yol açabilir. Böyle bir durumda bu gıdanın miktarını azaltarak ya da ana öğünlerden çıkararak büyümesi için gerekli diğer besin öğelerini de tüketmesini sağlayabilirsiniz.

2- Yemek gereçlerini ve porsiyonlarını küçültün. Çok büyük / dolu tabaklar, büyük çatal- kaşıkla servis edilen yemekler çocuklarda iştahsızlığa yol açabilir. O yüzden onlara uygun yemek gereçlerinde, tüketebileceği miktar kadar servis etmek iştahlarını artıracaktır.

3- Yemek sırasında sıvı tüketilmemeli. Özellikle çorbayla yemeğe başlamak ya da yemek sırasında cacık, ayran, yoğurt, su gibi gıdaların tüketimi doygunluk hissinin çabuk oluşmasına neden olup iştahının azalmasına yol açabilir.

4- Öğünlerin içeriğini zenginleştirin.Tüm bunlara rağmen herhangi bir değişiklik olmuyorsa büyüme ve gelişmenin olumsuz etkilenmemesi için besin değeri daha yüksek gıdalar hazırlamalısınız. Örneğin daha fazla yumurta eklenmiş köfte / kek ya da bol kıymalı/ yoğurtlu / sebzeli makarna yaparak aynı yemeğin kalori, protein ve diğer besin öğesi içeriğini artırabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Demir eksikliği görülen bebekler için tarifler

17 Eylül 2018
Uzman tavsiyesi ile hazırlanan bu mamalar bebeğinize demir takviyesi yapacak


FISTIK EZMELİ ELMA (+18 AY)

    1 elma1 yemek kaşığı şeker ilavesiz fıstık ezmesi1 tatlı kaşığı ruşeym1 tatlı kaşığı balBirkaç damla limon

Hazırlanışı:

Elma dışındaki tüm malzemeler karıştırılır, ardından dilimlenmiş elmaya batırılarak servis edilir.


KIYMALI BEBEK DOLMASI ( + 8 AY)

    3 kabak/ 3 dolmalık biber3 yemek kaşığı dolusu yağsız kıyma3 yemek kaşığı ince bulgurYarım küçük boy kuru soğan1 yemek kaşığı zeytinyağıAldığı kadar maydanoz

Hazırlanışı:

İnce bulgur soğuk su ile yıkandıktan sonra kıyma ve zeytinyağı ile karıştırılır. Dilerseniz kıymayı çiğ ya da önceden hafif pişirip kullanabilirsiniz. Ardından soğan ve maydanoz ince doğranıp kıymalı harç ile iyice harmanlanır. Kabak ve/veya biberlerin içini oyup üzerinde 1 parmak kalacak kadar boşlukla doldurulur. Ardından küçük tencerede veya fırın kabına yerleştirilen dolmaların boylarına yakın su eklenir, üstünü kapattıktan sonra pişirilir.


GÜÇLÜ KÖFTELER (+8 AY)

    1 tatlı kaşığı ruşeym1 tatlı kaşığı yulaf unuYarım yumurta sarısı100 gr yağsız kıyma1 taze tatlı kırmızı biber1 yemek kaşığı zeytinyağAldığı kadar maydanoz

Daha önceden közlenmiş ya da buharda pişmiş taze kırmızı biberler küçük doğranır. Ardından tüm malzemeler iyice yoğurulup daha önceden ayarlanmış 180 0C fırında ya da tost makinesinde yağlı kağıt arasında pişirilir. Yeterli sıcaklıkta servis edilir.

Hazırlanışı:

Elma dışındaki tüm malzemeler karıştırılır, ardından dilimlenmiş elmaya batırılarak servis edilir.

Hazırlanışı:

İnce bulgur soğuk su ile yıkandıktan sonra kıyma ve zeytinyağı ile karıştırılır. Dilerseniz kıymayı çiğ ya da önceden hafif pişirip kullanabilirsiniz. Ardından soğan ve maydanoz ince doğranıp kıymalı harç ile iyice harmanlanır. Kabak ve/veya biberlerin içini oyup üzerinde 1 parmak kalacak kadar boşlukla doldurulur. Ardından küçük tencerede veya fırın kabına yerleştirilen dolmaların boylarına yakın su eklenir, üstünü kapattıktan sonra pişirilir.

Yazının Devamını Oku

Sonbahar sebze-meyveleri ile bebekler için tarifler

11 Eylül 2018
Bebekleri kabızlık çekenler, yemek seçen iştahsız çocuklara yemek yedirmekte zorlanan anneler için...

KABIZLIK İÇİN İNCİR EZMESİ (+1 YAŞ)

    3 incir1 tatlı kaşığı zeytinyağ1 yemek kaşığı yulaf ezmesi2 ceviz

Hazırlanışı:

Yulaf ezmesinin üzerine çok az sıcak su ekledikten sonra diğer malzemelerle birlikte blenderdan geçirip marmelat kıvamına getirilir. Sabah kahvaltı ve akşam yemeklerinden sonra tüketilirse sindirim sisteminde rahatlama sağlayacaktır. Dilerseniz yoğurdun içine karıştırarak da servis edebilirsiniz.


FIRINDA PANELİ KARNABAHAR (+8 AY)

    3-4 parça karnabahar2 yemek kaşığı galeta unu2 yemek kaşığı yulaf unu2 Yumurta sarısı1 yemek kaşığı zeytinyağıYarım su bardağı yoğurt

Hazırlanışı: 

İyice yıkanmış karnabaharları küçük parçalar haline elinizle getirdikten sonra yumuşayana kadar buharda pişirip soğuması için bekletilir. Ardından fırın 170 0C ayarlanıp fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir.Bir yandan yumurta sarıları ve zeytinyağı çırpılıp, başka bir kapta da galeta unu ve yulaf unu karıştırılır.Soğuyan karnabaharları önce yumurtalı karışıma, ardından un karışımına batırıp fırın tepsisinde birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilir. Fırında bebeğiniz için uygun yumuşaklığı geçmeyecek kadar pişirilir.

Yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.


YALANCI PİZZA(+1 YAŞ)

    Tam buğday ekmeğiLor ve kaşar peyniriTatlı yeşil- kırmızı biberCherry domatesZeytin dilimleri

Hazırlanışı:

Rendelenmiş kaşar peynirini lor peynirle karıştırıp tam buğday ekmeğin üzerine ince tabaka halinde serilir. Üzerine küçük doğranmış sebzeler ve zeytin dilimleri de eklenip önceden ayarlanmış 180 0C fırında pişirilir. 

Hazırlanışı:

Yulaf ezmesinin üzerine çok az sıcak su ekledikten sonra diğer malzemelerle birlikte blenderdan geçirip marmelat kıvamına getirilir. Sabah kahvaltı ve akşam yemeklerinden sonra tüketilirse sindirim sisteminde rahatlama sağlayacaktır. Dilerseniz yoğurdun içine karıştırarak da servis edebilirsiniz.

Hazırlanışı: 

İyice yıkanmış karnabaharları küçük parçalar haline elinizle getirdikten sonra yumuşayana kadar buharda pişirip soğuması için bekletilir. Ardından fırın 170 0C ayarlanıp fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir.

Yazının Devamını Oku

1 yaşına kadar bebeğinizi bu gıdalardan uzak tutun

10 Eylül 2018
Anne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan tüm yararlı besin maddelerini içeriyor. Ancak 6. aydan sonra bebeğin diğer faydalı besinlerle tanışma dönemi yani ek gıdaya geçiş süreci de başlıyor. Bununla birlikte bebeklerin 1 yaşına gelene kadar bazı besinlerden uzak durması gerekiyor.

Diyetisyen Dilan Dalgıç, bebeklerin 1 yaşına kadar sindirim sistemini korumak ve gıda alerjisi riskini azaltmak adına aşağıdaki gıdalardan uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. 

  • Yumurta beyazı
  • İnek sütü
  • Bal
  • Tuz
  • Şeker
  • Bakla
  • Ambalajlı gıdalar
  • Pirinç unu
  • Çilek, kivi gibi tropik meyveler
Yazının Devamını Oku

Dut yaprağı gerçekten mucize mi?

28 Ağustos 2018
Her çeşidinde zengin besin öğesi içeren, bahar ve yaz aylarının en tatlı meyvelerden dut, son zamanlarda dut yaprağı çayı, dut yaprağı ekstresi gibi ticari formlarıyla da şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak içeriğindeki DNJ (deoksinojirimisin) adlı bileşen sayesinde diyabetin iyileştirilmesi, kanda trigliserid ve kolesterol değerlerini azalttığını gösteren mucize haberler maalesef gerçeği yansıtmıyor.

DNJ, bağırsaklarda emilen karbonhidratların sindirimini geciktirmek ve bu sayede kan şekeri seviyesini yavaş artırma işlevi sayesinde ilaç sektöründe kullanılan bir bileşendir ama yapılan bilimsel çalışmalar dut yaprağı ekstresi ve dut yaprağı çayının diyabetli hastalara ve kan lipid düzeylerinin azaltılmasında önemli derecede yararı olmadığını gösteriyor.

Ancak meyvesi gibi yaprağı da vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Bu sayede antiinflamatuar etkisi ile enfeksiyonun azaltılmasına; antioksidan yönünden zengin olması sayesinde de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Sonuç olarak herhangi bir hastalığı iyileştirmek yerine beslenmede çeşitliliğe yer vermek adına zaman zaman tüketilebilir. Unutmayın, tek başına hiçbir gıda mucize değildir.

1 tatlı kaşığı kurutulmuş dut yaprağını bir fincan önceden kaynamış suya ekleyip, 5-7 dakika demlenmesini bekleyerek tüketebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku