Ünlülerinin gölgesinde kalan kent: Kayseri

Hürriyet, TURSAB ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ortak organizasyonu “Kayseri’yi Keşfet” için Cumartesi gününden beri Kayseri’deyiz. Siyasetinden magazinine Hürriyet sayfalarından tanıdığınız hemen herkes burada.

Haberin Devamı

Sokak sokak dolaştık Kayseri’yi. Talas’ı, Büyükşehir Belediyesi’nin ayağa kaldırıp “Kayseri Mahallesi” adını verdiği eski kayseri evlerini...

Abdullah Gül Müzesi yakın siyasi tarihimize ayna tutuyor. Ünlü Kayseri Lisesi’nin taş mektep formundaki binasında açılan Milli Mücadele Müzesi’nde, Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılmaya giden ve şehit düştükleri için 1921’de almaları gereken diplomaları alamayan Mehmetçikleri andık. Yunan ordusu Sakarya nehrini geçmeyi başarsaydı TBMM’nin Kayseri Lisesi’ne taşınacağını biliyor muydunuz? Lisi binasında TBMM Kürsüsü bile hazırlanmış.

Bilim Müzesi, henüz dünyadaki emsalleriyle yarışacak seviyeye gelmese de hem Türkiye, hem kayseri için büyük bir adım olmuş.

6 BİN YILLIK TARİHİ MİRAS

Kayseri’de müthiş bir tarih mirası var. Hem Bakan Özhaseki hem Başkan Çelik birkaç kez hatırlattı. Kayseri’de 6 bin yıllık ticaret tabletleri bulunmuş. İlk ticari sözleşmeler, ilk senetler, ilk ticari kurallar, o tabletlerin üzerine çivi ile kazılmış. Kayserili deyince insanın aklına ilk gelen iki sözcüğün “iyi tüccar” olması bu genetik mirastan olabilir mi ne dersiniz?

Haberin Devamı

Selçuklu eserleri, neredeyse şehrin her yerinde karşınıza çıkacaktır. Türkiye’de sadece Kayseri’de bulunan Selçuklu Müzesi, bu dönemin iyi bir özeti gibi. Selçuklu öncesinden kalan, korunmuş miras da dikkat çekici. Örneğin Kayseri’deki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’ni daha önce görmemiştim. Gregoryan Kilisesi’nin temellerinin atıldığı Ermeni ulusunun kutsandığı bu kilise için,  Kilise Vakfı ile Büyükşehir Belediyesi büyük emek harcamış. Yılda 2 kez ayin için Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelenlere ev sahipliği yapan Kilise’nin daha da güzelleşmesi için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.

KIŞ TURİZMİNİN EN BÜYÜĞÜ

Kayseri’ye kış aylarında gelip Erciyes’e uğramamak olmaz, biz de uğradık. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanı iken Avusturya başta olmak üzere birçok kayak merkezini ziyaret etmiş ve Erciyes’te büyük yatırımlar yapmış. Şimdiki Başkan Mustafa Çelik de onun izinden gidiyor. Uludağ’ı, Kartalkaya’yı Palandöken’i ve Sarıkamış’ı görmüş biri olarak söylüyorum: Tamamlandığında Türkiye’deki en büyük kayak merkezi Erciyes olacak. Alplerde gördüğümüz gibi yerleşim yerlerindeki kapılarla gidilen zirveler birbirleriyle bağlanıyor ve 60 kilometreden uzun bir pist oluşturuyor. Hacılar Kapı, Hisarcık Kapı Tekir Kapı, Develi Kapı, kayak severleri birbirinden farklı zorlukta ve uzunlukta onlarca pistle buluşturuyor.

Haberin Devamı

MUHTEŞEM MUTFAK

Kayseri yazıp mutfağına değinmeden olmaz. Seyahat boyunca bizim gurme yazarlara yakın durup onların tercihlerini kopya çektim. Onlar büyük ihtimalle detaylı yazılar yazacaktır. O yüzden ben mutfak konusunu “muhteşemdi” diye özetleyerek geçiyorum. Hadi bir de ipucu vereyim: Bizim gurmeler, Kayseri’yi Hatay ve Gaziantep ile birlikte hep ilk üç içinde gösteriyor.

TEK SIKINTI TANITIM

Kayseri’nin kent dokusu da değişik. Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük kentlerde görülen “gökdelenimsi” yapılar Kayseri’yi kirletememiş. Sokaklar, caddeler düzenli. Yeşil alan dengesine büyük hassasiyet gösterilmiş. Gördüğüm en düzenli ve “çevreci” organize sanayi bölgesi Kayseri’de. 60 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak bir Güneş Enerji Santralı var. Türkiye’nin en büyükleri o bölgede büyümeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Şehir caddeleri diğer büyük kentler kadar gösterişli. AVM’ler, oteller, Ankara’yı İstanbul’u aratmıyor.

Üç gündür aklımda hep şu soru var: Bütün bunlara rağmen Kayseri neden hak ettiği yerde değil?

Benim aklıma iki şey geliyor:

Birincisi, Kayserili insanların ününün, Kayseri’nin önüne geçmiş olması. Türkiye’nin siyasi, ekonomik, kültür sanat yaşamına büyük katkı vermiş onlarca önemli isim Kayserili. Bakın bir çırpıda kaç isim sayabilirim:

Abdullah Gül, Alparslan Türkeş, Rifat Hisarcıklıoğlu, Taner Yıldız, Mehmet Özhaseki, Hacı Ömer Sabancı, Kadir Has, Şair İsmet Özel, Onuncu Yıl Marşı’nın yazarlarından ünlü Cumhuriyet Şairi Behçet Kemal Çağlar....

Haberin Devamı

Turgut Özal’ın da Kayseri lisesi mezunu olduğunu hesaba katarsak, sadece kayseri lisesinden iki Cumhurbaşkanı çıkmış.

Hal böyle olunca, Kayseri’den çok Kayserililer’i konuşuyoruz, biliyoruz.

İkincisine gelince, maalesef Kayserili ünlüler gibi, kentin muhafazakar kimliği de kentin marka değerinin önüne geçmiş. Biraz önce Erciyes’ten söz ettim. Fiziki altyapısının Alpler’deki kayak merkezlerinden hiçbir eksiği yok. Kayseri’nin imajının kayak turistinin, özellikle de yabancıların “sosyalleşme kriterleri” ile örtüşmesi bu kenti Uludağ’dan Kartalkaya’dan fersah fersah öne geçireceğinden şüphe duymuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları