MHP soruları

BUGÜNLERDE, en çok Anayasa teklifinin TBMM’deki görüşmelerinde ve olası referandumda MHP’nin ve tabanının ne yapacağına ilişkin sorulara maruz kalıyoruz.

Haberin Devamı

Kesin olan şey şu: MHP milletvekilleri Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok, Kadir Koçdemir ve Atilla Kaya ‘Hayır’ diyecek. Ümit Özdağ da artık MHP milletvekili değil. Bu da yanıt aradığımız sorunun, MHP’nin Bahçeli dahil 34 milletvekilinin tavrına ilişkin olduğunu gösteriyor.

Geçenlerde aynı soruyu CNN Türk’te yayınlanan ‘Parametre’ programında moderatörümüz Ebru Baki sordu. Ben de “MHP grubu zaten 35 kişilik çekirdek bir grup. Herhalde Sayın Bahçeli kararlı tavır sergilerse fazla fire olmaz” dedim. Ardından da ekledim:

Referandumda da MHP tabanının muhalif adaylara kaymayan önemli bir bölümü olumlu oy kullanır...

Yayın biter bitmez telefonum çaldı. Adana’dan kızgın bir MHP’li, “Ezbere konuşuyorsun, bizim bu teklife evet diyeceğimizi nereden biliyorsun” dedi. MHP’de lidere ve yönetimin kararlarına bağlılığın önemli bir özellik olduğunu anlatıp yatıştırmaya çalışsam da başarılı olamadım. Şu anda ‘Evet’çi olan Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz’ın başlangıçta ‘Hayır’ diyecekler arasında olduğunu hatırlayınca arayan MHP’li vatandaşa “Siz muhalif kanattan mısınız” diye sordum. “Hayır, ben ülkücüyüm” dedi.

Haberin Devamı

Daha sonra Karadeniz’den bir MHP’liyle görüştüm. Genel merkezin Anayasa teklifini anlatmak için Trabzon’da düzenlediği toplantının, Ankara’dan gelenler için ‘çetin’ geçtiğini iddia ediyordu.

Başka tepkiler de aldım. Zaten muhaliftiler. Onları aktarmama gerek yok. Gelen bu tepkiler yüzünden, ‘O sözleri söylediğime söyleyeceğime pişman oldum’ diye hayıflanırken, Bahçeli, “Bir oyum var o da evet” dedi. Bu sayede ‘En azından Sayın Bahçeli beni doğruluyor’ diye kendimi avuttum.

O da ne? Bir gün sonra Atilla Kaya’nın Anayasa teklifine ‘Hayır’ diyeceğine ilişkin açıklaması ve istifası geldi. Doğrusu şaşırdım. Devlet Bahçeli’nin genel başkanlığa seçildiği 1997’deki kurultay ve sonrasını hatırladım.

Tuğrul Türkeş, Devlet Bahçeli, Ramiz Ongun, Enis Öksüz, Muharrem Şemsek ve İbrahim Çiftçi yarışıyordu. İkinci turda diğer adaylar Devlet Bahçeli’nin lehine çekilince, Türkeş’i desteklemek için Ülkü Ocakları Başkanlığından istifa eden Azmi Karamahmutoğlu, kürsüye çıkıp o ünlü ‘Yaşasın illegalite’ sloganını atmıştı.

Haberin Devamı

Bahçeli koltuğuna oturduktan sonra da Atilla Kaya yeni yönetim ile ülkücü taban arasında kritik bir köprü olmayı başarmıştı. Geçen süre içinde Atilla Kaya ülkücü gençlerin, yani ‘ocakların’ büyük sempatisini ve desteğini topladı.

MHP’deki muhaliflerle ilişkisi olmadığının altını özellikle çizen Kaya’nın etkileyebileceği İstanbul teşkilatının tavrını izlemekte fayda var. İstanbul’un nabzını tutmak için objektif olduğuna, liderine bağlılığına inandığım bir MHP’liyi aradım, sordum: Ne oluyor?

Şöyle dedi:

Biz genel başkanımızın, başbuğumuzun neferleriyiz. Ancak MHP’nin lideri bir şey söyledi mi partinin görüşünü söyler. Fark ettiniz mi ‘Biz MHP olarak topyekûn teklifin arkasındayız’ demek yerine, ‘Benim bir oyum var o da evet’ sözüyle kişisel tavrını ortaya koydu. Bu çekingenlik niye?”

Güzel bir soru...

Haberin Devamı

Cevabı dün MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk’ten geldi:

“MHP gereken neyse liderinin etrafında tek vücut olarak onu yapacaktır...”

Yazarın Tüm Yazıları