Al-Uzbeki nasıl öldürüldü

İSTANBUL Atatürk Havalimanı, Reina, St. Petersburg Metrosu, Stockholm...Kırgız, Özbek, Tacik kökenli teröristler tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırılardan bazıları.

Haberin Devamı

Sovyetler Birliği’nden koptukları günden itibaren, terör örgütlerinin çalışma sahası haline gelen bu ülkeler, bugün Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’daki terör yapılanmalarının önemli bir insan kaynağını oluşturuyor.

Bu konuda daha önce iki yazı yazmıştım. Bu nedenle, ‘Memlekette başka konu mu yok’ deyip, meseleyi takıntı haline getirdiğimi düşünebilirsiniz.

Ancak, unutmayın ki gazetecilikte ‘fikri takip’ diye bir kavram vardır ve bir haberin sonrasında yaşanan gelişmeleri takip etmezseniz fotoğrafın tamamını görme şansınız olmuyor.

REİNA’DAN SONRA ÇÖZÜLEN İLİŞKİLER

St. Petersburg saldırısı 3 Nisan, Stockholm saldırısı 7 Nisan’da gerçekleşmişti.

21 Nisan günü öğrendik ki 6 Nisan’da da ABD ordusunun en gözde birliklerinden JSOC’tan birtakım asker, bir kara operasyonu yapmış ve IŞİD’in Asya kökenli liderlerinden  Abdul Rahman Özbeki’yi öldürmüş. Detayları cumartesi günü Hürriyet’in manşetinde vardı.

Haberin Devamı

Kaynaklarımdan operasyonun detaylarını öğrenmeye çalıştım.

Abdulgadir Masharipov, 2016’nın 2017’ye bağlandığı gece Reina’yı basmış, 39 kişiyi katletmişti. 17 Ocak’ta yakalanan Masharipov aranırken, çok sayıda kritik isme de ulaşılmıştı. Türk istihbaratının ortaya çıkardığı bilgiler, Amerikan istihbaratı için de çok değerliydi. Rus istihbaratı da St. Petersburg saldırısından sonra işin peşine düşmüştü.

Reina saldırısıyla bağlantılı yakalanan isimlerden biri, örgüt hiyerarşisi içinde önemli bir yer tutuyordu. Bu isimlerin sorgusunda ve ele geçirilen cihazların teknik analizlerinde de çok önemli ilişkileri ortaya çıkarıldı.

NEFES KESEN TAKİP

Bütün bu gelişmeler istihbaratçıları, El Bab kaybedildikten ve Rakka kuşatıldıktan sonra IŞİD’in yeni kalesi haline getirilmeye çalışılan Deir Ezzor’a yönlendirmişti.

Takip iki aydan fazla sürdü. Para, mühimmat  ve insan trafiği büyük ölçüde netleşmişti. Sonunda Abdul Rahman al-Uzbeki’ye ulaşıldı. Deir Ezzor yakınındaki Mayadin kasabasının güneyinde olduğu tespit edildi. Fırat Nehri’nin kıyısındaki bir evde yaşayan al-Uzbeki, sadece Asyalı IŞİD üyelerini koordine etmekle kalmıyor, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki mali kaynaklarını da yönlendiriyordu.

Haberin Devamı

Yaklaşık yarım saat süren bir operasyonun ardından al-Uzbeki ve yanındaki IŞİD üyeleri ölü ele geçirilmişti.

RUSÇA KONUŞANLAR GÜÇLENİYORDU

Sadece Suriye’de Kafkasya ve Asya kökenlilerin yaşadığı, askeri eğitim aldığı 11 kamp var. Bu kampların 4’ü Özbeklere ait ve yaklaşık 6 bin Özbek terörist olduğu rapor ediliyor. Ancak bu gruplardan bazıları (Katibat Tevhid ve jihat ile Katibat İmam Buhari gibi) IŞİD’le değil, El Kaide ve El Nusra gibi örgütlerle ittifak yapıyor. Özbek grup Katibat Al Guraba ise IŞİD saflarında bulunuyor.

Daha önce yazmıştım. Suriye’deki yabancı terörist savaşçılar, kullandıkları dile göre ikiye ayrılıyor. Arapça konuşanlarla Rusça konuşanlar. Rusça konuşanlar, Asya’dan ve Kafkaslar’dan geliyordu. Son dönemde, IŞİD içinde Rusça konuşanların etkinliğinin ve gücünün arttığı da gelen raporlara yansıyordu.

Haberin Devamı

Bu yüzden olacak ki son dönemde hem Rusya’nın hem Uluslararası Koalisyon’un Suriye’deki hava saldırılarında Özbek, Kırgız, Tacik ve Uygurların bulunduğu bölgeler hedef alınmaya başlandı. Ocak 2017’den beri operasyon sayısı 10’u aşmıştı.

SURİYE FOTOĞRAFINA SON RÖTUŞLAR

Son dört ayda IŞİD içindeki Asyalı gruba büyük darbe vurulduğu anlaşılıyor. Bu son gelişmelerin ardından örgütün Rakka’daki kritik unsurlarını güneye çekmesi de gözlerden kaçmıyor.  Bu arada (Rusya destekli) Esad rejimi ile PYD’nin birlikte Halep-Haseke arasındaki otoyolu devreye sokması da Rakka operasyonu için stratejik bir adım olarak görülüyor.

Fırat Kalkanı ile önemli bir avantaj sağlayan ama durağan bir döneme geçen Türkiye de bu süreçte ABD ile askeri ve sivil trafiği artırarak, değişen fotoğrafın kendi çıkarları ile çelişmemesi için kritik adımlar atabilir. Yakından izlemekte fayda var.

Haberin Devamı

Al-Uzbeki nasıl öldürüldü

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR 

Yazarın Tüm Yazıları