Türkiye için bu ilk aynı anda 4 AB projesi

BENİM için güçlü demokrasilerin olmazsa olmazı sivil toplum örgütleridir. Ülkeleri için, yaşadıkları kentler için, insanlık için hizmet eden kurumlara ve buralarda görev yapan herkese sonsuz saygı duyuyorum.

Haberin Devamı


Fırsat buldukça bu derneklere, vakıflara, kurumlara köşemde yer vermeye çalışıyorum.
Çok güzel projelere imza atıyorlar ve bunlardan herkesin haberi olmalı.
Örnek mi?
İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği kısacası Kentimiz İzmir; müthiş bir başarıya imza attı.
Derneğin aynı zamanda yürüttüğü dördüncü Avrupa Birliği projesi de onaylandı.
Araştırdım bu Türkiye için de bir ilk...
İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, kent değerlerinin yaşatılması, kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi, kentte turizmin kalkınması için çalışıyor.
Şehre ve yaşayanlarına ait tüm maddi, manevi değerleri öne çıkarıyorlar.
Tarihi yapıları, buralara ruh veren zanaatları, tarihi kişilikleri, arkeolojik alanları, mutfak kültürünü, törenleri, gelenekleri, festivalleri önemsiyorlar, hatırlatıyorlar ve yaşatıyorlar.
Daha önce yine bir AB desteği olan “Erasmus plus” projesini başarıyla tamamlayan Kentimiz İzmir Derneği, bugünlerde tamamlanması beklenen Tarihi İstiklal Okulu projesi için Konak Belediyesi ile birlikte İZKA’dan aldığı destekle çocuk ve gençler için bir Yenilikçi Öğrenme Merkezi’ni hizmete açacak. Dernek İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de birçok iletişim faaliyeti yürütüyor, artık markalaştırdığı Hazine Avı, Kısa Kısa Kemeraltı Kısa Film Yarışması gibi etkinlikleri de her yıl düzenlemeye devam ediyor. Dernek, İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası olması yolunda geçici liste başvuru sürecinin de koordinasyonunu yapmıştı.
“Kemeraltı Hikayeleri” projesi de çok başarılıydı.
Derneği çok beğeniyorum.
Ve bir İzmirli olarak teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

 
Hangi projeler kabul edildi?

BANA göre çok önemli başlıklar...
“Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum” projesi...
K2 Çağdaş Sanat Derneği proje ortağı oldu.
Projede kültürel mirasın korunması için yapılan kurumsal çalışmalarda bir platform kurulması ve aktif vatandaşlığın desteklenmesi amaçlanıyor.
1 Nisan 2021’de başlayacak olan projede 15 ay içerisinde pek çok faaliyetin hayata geçirilmesi planlanıyor.
İzmir kültürel miras platformu ve merkezi kurulacak.
Merkez hem dijital ortamda ilgili aktörleri bir araya getirecek, hem de ortak çalışma alanı sağlayacak.
Yıllık kültürel miras izleme raporu hazırlanacak. Tarihi yapılar, zanaatkarlar, kültürel miras listeleri güncellenecek; farkındalık artırılacak.
İzmir kültürel miras strateji belgesi hazırlanacak. “Bir hayalin izinde” rotası ile eskiden var olan ama günümüze taşıyamadığımız kültürel miras noktalarına yönelik farkındalık gezileri organize edilecek. Ayrıca sosyal medya kampanyaları ve filmler hazırlanacak.
***
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II” hibe programına Kentimiz İzmir Derneği tarafından sunulan “Kültürel Miras Yaşıyor” adlı proje kabul edildi. İtalya’dan Catania Üniversitesi ve Santagata Vakfı ile Yunanistan’dan Asia Minor Aigaleo Derneği proje ortakları olarak yer alıyor. Projeyle birlikte kültürel miras konusunda uluslararası alanda iş birliği geliştirilerek Smyrna Agorası’ndaki ziyaretçi deneyimini artırmaya ve ziyaretçi profilini çeşitlendirmeye, aynı zamanda alanın tanıtılmasına ve daha iyi anlaşılmasına yönelik çeşitli araçlar geliştirilecek. Bununla birlikte bölge halkı, çocuklar, üniversite öğrencileri ve miras profesyonelleri için ayrı eğitim programları oluşturularak kültürel miras ve tarihi alan konusunda farkındalığı artırmak üzere eğitimler düzenlenecek.
***
Derneğin ayrıca ortağı olduğu iki proje de yine Avrupa Birliğinden destek alarak uygulamaya geçti.
“İzmir’in Kültürel Zenginliği- Yahudi Mirasını Sürdürme” projesinde İzmir Musevi Cemaati Vakfı yürütücü olacak.
Proje kapsamında İzmir Sefarad hikayeleri, İzmir Sefarad kadınları, gazeteciliği ve geleneksel sinagog tekstilleri konusunda 4 kitap hazırlanacak.
Bir diğer proje de İzmir Musevi Cemaati Vakfı tarafından sunulan ve toplam bütçesi 93 bin Euro olan bir kültür projesi...
Ve bana göre her biri bu kentte yaşayan ve bu kentin kültürel mirasını gelecek nesillere aktaracak önemli projeler...

Haberin Devamı


İyi ki varlar

İZMİR Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği’nin başkanı Uğur Yüce... Yüce benim tanıdığım en iyi sivil toplumculardan biridir. Bu dernekte İzmir’in çok önemli isimleri, değerleri var. Hepsini tanıyorum. İsimlerini tek tek saymayacağım. Ama iyi ki varlar, iyi ki İzmir’i, Türkiye’yi düşünmeye devam ediyorlar.
Uğur Yüce’nin bitmeyen enerjisini, insanları birleştiren üslubunu, herkesi motive eden yönetim anlayışını unutmamak gerekir.
Uğur abi de iyi ki var.

 
Bir kente ruh katan insanlardır

BENCE İzmir’i İzmir yapan önemli ayrıntılarından biri de bu... Kültürel mirasın nesillerden nesillere doğru aktarılması ve yaşatılması. Bir kenti büyüten, modern yapan bence budur. Binalar, yollar, limanlar elbette önemli... Ama daha da önemlisi o kente ruh katan insanlardır. İzmir’i o yüzden seviyorum.

Yazarın Tüm Yazıları