Tsunaminin ortasında uzmanından tavsiyeler

KOVİD-19 ile tanıştığımız ilk günlerde Medical Park Hastanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Beken’i aramış, pandemiyle ilgili tavsiyelerini almıştım.

Haberin Devamı

Aslında Beken, beni uzun yıllardır takip eden sağlık danışmanımdır. Bana göre Fonksiyonel Tıp konusunda Türkiye’nin en iyilerindendir. Ve, bugün herkesin dilinden düşmeyen bağışıklık sistemi kavramını çok uzun yıllardır anlatan, savunan kişidir.
Yaz aylarında hepimiz biraz gevşedik. Ama salgının geri dönüşü çok daha kuvvetli oldu. Rakamlar da bir tsunamiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Ve ben yine Zafer Beken’i aradım...
Sizin için önerilerini aldım.
Beken diyor ki...
“Bağışıklığımızı güçlendirmeyi hep arzu ederiz, ama bunu yapmak birçok nedenden dolayı pek kolay değildir. Çünkü, tek başına bir varlık değil, kompleks bir sistemdir. Herkes bir bitkiyi yemek ya da bir vitamin ile bağışıklığının güçlendirme hayalini kurar. Ama bu çok parametreli kompleks sistemi sadece bir bitkiyi veya bir vitamini kullanarak güçlendirmek mümkün değildir. Öncelikle bağışıklığı bozan faktörleri hayatımızdan çıkarmak ve onarım yapacak unsurları da yaşamımıza eklemek gerekir.”

Haberin Devamı

Tsunaminin ortasında uzmanından tavsiyeler


Bağışıklık için bunları yapın

Zafer Beken şöyle diyor...
“Önce iyi ve doğru beslenmeliyiz. Herkese uygun beslenmeliyiz. Hareketli bir hayatımız olmalı. Sporu eksik etmemeliyiz. Bunlar klasik tavsiyeler... Ancak, takviyeler konusunda mutlaka fonksiyonel bir tıp uzmanıyla hareket etmeliler. Tek bir supplement ya da bitkisel ürünle sağlıklı yaşamak mucizesini aramak, hayalci bir beklentinin ötesine geçemez. Doğru olan kişiye özgü eksik olan mikro besinlerin tespit edilerek yerine konmasıdır.”


Özellikle şu takviyeleri alın

TSUNAMİYE dönüşen ikinci Kovid-19 salgınında Zafer Beken’in takviye önerileri şöyle...
C Vitamini: Bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar da dahil olmak üzere tüm enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli uygulanan C vitamininin soğuk algınlığı süresini kısalttığı gösterilmiştir ve bir hastalık sırasında daha yüksek C vitamini dozları da doğal bir antihistaminik ve antiinflamatuar görevi görebilir.
D Vitamini: “Güneş ışığı vitamini” olarak bilinen D vitamini, bağışıklık sistemini desteklemek için en önemli ve güçlü besinlerden biridir. Çok sayıda çalışma, soğuk algınlığı ve grip riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
A Vitamini: Vücudun özellikle solunum yolu enfeksiyonları ile savaşma yeteneğini desteklemede son derece yardımcı olabilir.
Çinko: Bağışıklığı artırır. Soğuk algınlığının süresi ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Selenyum: Vücudun bakterilere, virüslere ve kanser hücrelerine karşı savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan bir antioksidandır. Grip virüsü türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Bal: Bal, tercihen çiğ, iyi bir yatıştırıcıdır (hafif ağrı ve mukoza zarının iltihaplanmasını giderir), antioksidan özelliklere ve bazı antimikrobiyal etkilere sahiptir. Öksürük ve boğaz ağrısı için faydalıdır.
Sarımsak: Araştırmalar, sarımsak takviyelerinin viral üst solunum yolu enfeksiyonunun şiddetini azaltabileceğini göstermiştir.
Probiyotikler: Yalnızca bağırsak sağlığını desteklemekle kalmayan, aynı zamanda bağışıklık sisteminin işleyişini ve düzenlenmesini de etkileyen “iyi bakteriler” içerir.

Haberin Devamı


Doğal olmayanı yemeyin

Zafer Beken’in şu tespitleri de önemli...
“Günümüzde besinlerin endüstriyelleşmesi nedeniyle besinlerin ucuz maliyetli ve lezzetli olması tek amaç haline geldi. Gıdanın besin içeriği maalesef görmezden geliniyor. Tahıl, süt ürünleri, yumurta, çiftlik kanatlıları, çiftlik hayvanları beslenmeleri nedeniyle sağlıksız olabiliyor. Bu nedenle tüm bu ürünlerin doğal olanlarını tercih etmeliyiz. Doğal olmayan, koruyucu, ağır metal, kimyasallar ve antibiyotik içeren bu ürünlerin tüketilmesi durumunda bağırsak sağlığımız bozulabilir. Bağırsak sağlığının bozulması, sonuçta geçirgen barsak sendromunun gelişimine zemin hazırlar. Geçirgen barsak sendromu olan kişilerde bir veya birkaç hastalığın yaşam süresi içinde başlaması kaçınılmazdır. Bunların neredeyse tamamı bağışıklık sistemiyle ilişkilidir. İlaçlarla maalesef kökten tedavi edilemezler. İlaçlar sadece semptomların baskılanmasını sağlayabilir. Bu nedenle beslenmede fonksiyonel tıp içeriklerine göre bir model oluşturmayı tavsiye ediyorum.”

Yazarın Tüm Yazıları