Artırılmış gerçeklikle önünüze gelen menüler

İZMİR’in gençleri harikalar yaratıyor. Arada onların başarı öykülerini yazıyorum. Ve hepsini yakından takip ediyorum. Dijital kümelenmenin yeni adresi İzmir olabilir. İddialı bir şey söylüyorum ama bunu öngörüyorum. İşte size bir örnek daha...İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden iki mezun Alper Güler ve Caner Soyer’den bahsedeceğim size...

Haberin Devamı

 
New York’ta, QReal adında şirket kurarak “3 boyut ve artırılmış gerçeklik” teknolojisini; e-ticaret, moda ve yemek gibi farklı sektörlere uygulayan İzmirli girişimciler Alper Güler ve Caner Soyer, 5 yılda dünyaca ünlü 100 marka için proje geliştirdi, uluslararası şirketlerin yüzünü İzmir’e çevirmesini sağladı. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik içeriklerinin geliştirilmesine yönelik yatırımlar yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Glimpse Group, Güler ve Soyer’in önderliğinde 10 kişilik ekip kurarak İzmir Bilimpark’ta Ar-Ge çalışmalarına başladı. Şimdiye kadar Google, Sony ve Hyundai gibi birçok önemli marka ile çalışma fırsatı buldular.
İEÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü mezunu Alper Güler ve İEÜ Mimarlık Bölümü mezunu Caner Soyer, müşterilerine internetten yemek siparişi verme imkanı sağlayan ünlü markaların, artırılmış gerçeklik ve 3 boyut teknolojisinden yararlanmadığını fark etti.
İnternetten yemek sipariş edecek kişilerin, “yemeği tıpkı masadaymış gibi üç boyutlu” görebilecekleri teknolojiyi geliştirmek için yola çıkan ikili, New York’ta şirket kurdu.
***
Dünyada yeni uygulanmaya başlanan bu teknolojiyi, zamanla e-ticaret ile moda alanına da aktardılar.
Sony, Domino’s, Dunkin Donuts, Hyundai, Chanel ve Walmart gibi dünya çapında markayla çalışma fırsatı buldular.
***
Google ve anlık mesajlaşma uygulaması olan Snapchat’in de içerik ortaklarından oldular.
Yatırımcıları olan ABD merkezli Glimpse Group’un Türkiye’de bir ekip kurmaya karar vermesini sağladılar. 3 boyut teknolojisinin daha seri ve otomatik bir şekilde uygulanmasına imkan sağlayan yeni bir sistemin gelişmesini amaçlayan Glimpse Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne bağlı İzmir Bilimpark’ta Ar-Ge çalışmalarına başladı.
Ve bu ekip her gün yeni gençleri bünyesine katıyor.

Haberin Devamı

Artırılmış gerçeklikle önünüze gelen menüler

 
QReal’i artık Nasdaq da biliyor

Alper Güler ve Caner Soyer diyor ki;
“Glimpse Group’a 2016 yılında ilk şirket olarak katıldığımızda şirketin hedefi, takip eden 5 yıl içerisinde borsaya açılmaktı. O gün Amerika’da borsaya açılan bir şirketin parçası olma fikri biraz uzak bir gelecek olarak geldiyse de, bugün bakınca ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görüyoruz. QReal, bugün Nasdaq’ta borsaya kote olmuş olan Glimpse Group’un en değerli şirketlerinden biri...”
Ben bu vizyonu çok değerli buluyorum.
Ve Alper’i de, Caner’i de tebrik ediyorum.

Haberin Devamı

 
Dijital fabrika olacaklar

ALPER ve Caner; 2020’de ABD’den İzmir’e döndüler.
Tanıdıkları bir ekiple proje ofisi kurdular.
Glimpse İzmir 2021 Mart’ında hayata geçti.
Ekibin çoğunluğu İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden mezun. “Büyüdüğümüz şehirde, mezunlarımıza olanak yarattığımız için ayrıca mutluyuz” diyorlar.
Ve ekliyorlar;
“Biz edindiğimiz gerçekçi 3B model üretme süreçlerini, sanal fotoğraf, sanal video ve sanal deneme süreçleriyle birleştirerek, e-ticareti farklı bir boyuta taşıyoruz. Bugün sanal deneme yavaş yavaş hayatımıza giriyor fakat daha yolun başındayız. Bundan 5 sene sonra internetten satılan tüm ürünlerin bir dijital kopyasının olacağına inanıyoruz. Bugünkü operasyonumuz belki 100 kat büyüyecek ve Türkiye operasyonumuzu dünyanın dijital ikiz fabrikası olarak konumlandırmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

 
Pandemi sonrası hayat da değişecek

ARTIRILMIŞ gerçeklik teknolojisi geçtiğimiz 5 yıl içinde neredeyse ilk çıktığı 90’lı yıllardan beri geldiği yerden daha fazla yol kat etti. Mobil cihazların 3 boyutlu geometrileri gösterebilme kapasitesi her geçen yıl iyileşiyor. Her geçen gün daha yüksek kalitede ve daha gerçekçi görüntüler üretebilen bu teknoloji çok yakında oda büyüklüğünde mekanları yeniden yaratabilecek ve hareketli videoları da üç boyutlu halde gösterebilecek hale gelecek. Artırılmış gerçekliğin mobil cihazlar gibi birkaç 10 senede hayatımızın orta yerine yerleşeceği artık fantastik bir futurizm değil, makul bir gelecek beklentisinin konusu.
Bu teknolojik gelişmelerin ve uygulamalarının, dünyada birçok alışılmışın terkedildiği pandemi döneminden sonra ortaya çıkan sorunlara çözüm olarak ortaya çıkacak.

Yazarın Tüm Yazıları