Ä°stanbulkart mı Ankarakart mı

Ä°stanbul’da ulaşımla ilgili atılacak adımları geçtiÄŸimiz hafta dikkatle takip ettim.Â

Haberin Devamı

İstanbulkart’ın kullanım alanının geliştirilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi bir dizi karar aldı:
* 2016 yılında minibüs ve taksi dolmuşların yüzde 100’ünde İstanbulkart kullanılacak.
* Engellilerin kullanımına uygun minibüs sayısı 2015’te bin 500 iken, 2016’da bu sayı 2 bin 500’e yükselecek.
* Tamamlanması planlanan bisiklet yolu uzunluğu 2015 yılında 100 km olarak belirlenirken, 2016’da bu rakam 175 km’ye çıkarılacak.
Ankara’da taksi dolmuş yok ama Ankarakart özel halk otobüslerinde ve dolmuşlarda kullanılabilir. Aslında Büyükşehir Belediyesi, sisteme bu taşıtları rahatlıkla entegre edebilir ama özel halk otobüsçülerinde ve dolmuşçularda ‘nedense’ direnç var.
Bisiklet yolları konusuna gelince...
Ankara engebeli de olsa kullanım az da olsa Başkent’e bisiklet yolları önemli bir yenilik getirecektir. İstenirse İstanbul, Eskişehir, Konya gibi ana arterlere de yapılabilir. Ana yollarda bisiklet şeritleri yapılırsa gerisi zaten gelir.

Haberin Devamı

* * *
İstanbulkart’la ilgili dikkat çeken bir başka yenilik, ‘alışveriş ve diğer şehircilik uygulamalarında’ da bu kartın kullanılabilecek olması. Ankarakart’ta ulaşımla ilgili entegrasyon tamamlandıktan sonra benzer uygulamanın temelleri atılmalı.
EVET: İstanbul dünyanın en önemli şehirlerinden ve Ankara’yla kıyaslama meselesini hepimiz bir kenara bıraktık.
EVET: Hükümet tarafından İstanbul’a ayrılan kaynağın yarısı Başkent’e ayrılsa bu kent çağ atlar.
Tüm bu handikaplara rağmen Ankarakart’ı İstanbul’daki kadar yaygınlaştırmanın önünde hiç bir engel yok.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de yakın zamanda Ankarakart’ın kullanım alanını genişleten bir karar alınmalı. Bu hem kentlilerin yaşamını kolaylaştırır hem de aidiyeti artırır.

ALTIN DÖNEM OLSUN

Siz bu satırları okurken yeni kabine muhtemelen açıklanmış olacak. Ankara’nın belediyelerden daha çok Hükümet’ten beklentileri var. Bakanlar açıklandıktan sonra kent için beklentilerimi bu köşeden paylaşacağım.
2019’a kadar seçim yok ve bu süreyi Ankara altın dönem olarak geçirmeli. Belediye başkanları kısır çekişmelerden sıyrılarak sadece kente konsantre olmalı. ‘2019’a seçim yok siyaset de yok’ diyerek işlerine dört elle sarılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları