Geçmiş alışkanlıklarla dolu 1.5 sene

Diyalog ve uzlaşı kelimeleri uzun zamandır siyasetle bir arada kullanılır. Gerekliliğini taraflı tarafsız herkes dile getirse de uygulamaya pek geçmez/geçirilemez. Tarafların genelde kendi düşünceleri ve menfaatlerine göre oluşmasını istediği ‘uzlaşı’ ortamı yerini bir anda çatışma alanına bırakır. Hem ulusal hem yerel siyasette yıllardır bunun pek çok örneğini gördük, yaşadık.

Haberin Devamı

Ulusal siyasette kutuplaşma çoğu zaman kazandırsa da yerelde kesin kaybettirir. Bunu yapan kişiden ziyade o şehre kaybettirir.
Kutuplaşmanın kaybettirdiği kentler listesi yapılsa Ankara’yı liste başına koyarım. 20 yılı aşkın süren Büyükşehir-Çankaya-meslek odaları kavgası, bu şehrin yıllarını çaldı.

Geçmiş alışkanlıklarla dolu 1.5 sene

* * *

31 Mart’ın ardından, “Nasıl bir Ankara olacak?” sorusu merak konusuydu. Mansur Yavaş döneminde Ankara, bir uzlaşı, koordinasyon kenti olacak mıydı?

* * *

Ortak akıl, istişare gibi büyülü kelimeler geride kalan 1.5 yıl boyunca siyasi anlamda hayal oldu. Yıllardır süren Büyükşehir-Çankaya çatışması yerini bu kez Yavaş yönetimi ile Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu bulunan AK Parti-MHP ittifakı arasındaki gerilime bıraktı.
Cumhur İttifakı’nın(19’u AK Partili, 3’ü MHP’li) 22 belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında diyalog köprüleri de istenilen düzeye gelemedi.

* * *

Haberin Devamı

Bu tabloya rağmen Başkan Mansur Yavaş’ın kamuoyundaki algısında bir düşüş olmadı. Bunun en büyük sebebi Yavaş’ın yerel bir figürden ziyade ulusal bir figüre dönüşmüş olması. Yavaş’ın söylemleri ve tavrı; sosyal medyayı etkin kullanması belediyeciliğe yönelik beklentilerin önüne geçti. Haklı/haksız içinde bulunduğu siyasi gerilimler bu zamana kadar Yavaş’ın hanesine hep artı yazıldı.

* * *

Elbette günü geldiğinde Yavaş’ın belediyecilik performansı da değerlendirilecek. O zamanki tablo Yavaş’ın siyasi geleceğinin yerel mi yoksa ulusal mı olacağına da ışık tutacak.

NOT: 16 Mayıs 2019’da yani seçimden 2 ay sonraki ‘Tablo Karamsar’ başlıklı yazıma göz atılırsa bugünkü tablonun sürpriz olmadığını söylemek mümkün.

Geçmiş alışkanlıklarla dolu 1.5 sene

DİYALOG MASASI

İlk yazımda da kutuplaştırmanın bu coğrafyada ‘geçer akçe’ olduğuna değinmiştik. Geçmiş yıllarda gerek Melih Gökçek gerekse CHP’li ilçe belediye başkanları ve muhalif meslek odaları bu yönteme başvurdu. Başarı kriteri, iktidarını korumaksa bunu da başardılar ama kent yoruldu, kan kaybetti.
Bu dönemde de benzer tablo olunca gayet normal bir fotoğraf bile kent açısından umut vereye yetiyor.
Başarılı yerel yönetimler muhabirimiz Murat Yılmaz, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Adnan Beker’in sosyal medyadan paylaştığı bir fotoğrafı gösterdi.
Fotoğrafta Beker’in yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan yer alıyor.

* * *

Haberin Devamı

Meclis’te grubu olan 4 partinin grup başkanvekili aylık yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi toplantıları öncesi bir araya gelme kararı almışlar. Yaşça büyük olduğu için ilk davet sahibi Beker olmuş. Sırasıyla Köse, Neslihanoğlu ve Ilıkan’ın davetlisi olarak Belediye Meclisi öncesi kent sorunları masaya yatırılacakmış.

* * *

Bu kareye doğru diyalog zemini oluştuktan sonra Başkan Mansur Yavaş’ın da dahil olması en doğrusu. Aksi takdirde kentte yıllardır süren ve bu dönemde de devam eden siyasi çekişmenin elbet bir galibi olacaktır ama Ankara’nın dünya başkentleri arasına girme hedefi hayal olarak kalacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları