Başkent düğümünü çözecek yüzde 20

Her seçim döneminin yıldızıdır kararsızlar. Seçimin kaderini etkilerler, oranları düşük de olsa belirleyici onlardır. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde, Ankara ‘merak katsayısı’ açısından İstanbul’u bile geride bırakıyor.Çünkü, seçimlerin Ankara ayağının gözdesi, yine aynı kesim: Kararsızlar.

Haberin Devamı

Başkent düğümünü çözecek yüzde 20

Önümde, Türkiye’nin önde gelen bir araştırma şirketinin anketi var.
AK Parti’nin adayı belli, Mehmet Özhaseki...
Özhaseki’nin karşısına Mansur Yavaş, Cengiz Topel Yıldırım ve Metin Özarslan konularak çeşitli sonuçlar elde edilmiş.
Adayların aldığı oy oranlarından ziyade dikkat çeken sonuç, kararsızların oranı.
CHP’nin olası adayına göre kararsızların oranı yüzde 20 ila 22 arasında değişiyor ve bu oran seçimin kaderini doğrudan etkiliyor.
* * *
AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki henüz tam manasıyla sahaya inmiş değil. İttifak görüşmeleri, aday belirleme süreci, şu sıralar ana gündemi. Bu gündemlerin yanında Özhaseki, Ankara projeleriyle ilgili de yoğun mesai yapıyor.
CHP’deki son durumu ise ikinci yazıda özetledim. Ortak aday çıkarıp çıkarmayacakları seçimin belirleyicilerinden olacak.
* * *
Partiden ziyade aday performansını değerlendirmeyi bekleyen yüzde 20-22’lik kararsız seçmen önümüzdeki 110 günü dikkatle izleyecek, adayları dinleyecek ve Ankara düğümünü çözecek.

Haberin Devamı

ANKARA MUTABAKATI SAĞLANACAK YA SONRASI

Başkent düğümünü çözecek yüzde 20

Merakla beklenen Kılıçdaroğlu-Akşener zirvesi geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Görünen o ki yerelde kısıtlı da olsa ittifak yapılacak.
İttifaktan ziyade bazı iller üzerinde mutabakat yapılacak desek daha doğru ifade etmiş oluruz.
Görüşmelerin temeli Ankara üzerine. Ankara’daki mutabakat ihtiyacı diğer illerde de benzer işbirliklerine imkân tanıyor.

* * *

Ankara’da Mansur Yavaş ve Cengiz Topel Yıldırım üzerinde yoğunlaşan ‘ortak aday’ formülünde bazı pürüzler olduğu biliniyor. Adayın hangi partiden gösterileceği halen soru işareti. İki partinin kurmayları arasındaki satranç, kamuoyunda ‘sorun var’ algısının oluşmasına neden oldu. Kazanma amacıyla kurulmaya çalışılan mutabakata zarar veren bu tutumun her iki partinin bazı kurmayları tarafından sergileniyor olması da hayli düşündürücü.

Haberin Devamı

Başkent düğümünü çözecek yüzde 20

Mansur Yavaş ve Cengiz Topel Yıldırım isimleri 2014 seçiminde de adaylık için gündeme gelmişti. O süreçte aday gösterilen Yavaş, yüzde 44 oy almış, seçimi kıl payı kaybetmişti. Şimdi yine aynı tablo var. Aday gösterilmeyen taraf yine süreç dışında kalırsa bu işin en büyük kaybedeninin aday gösterilen olması muhtemel.

O İLÇEDE EĞİLİM YOKLAMASI

Başkent’te tüm partiler açısından kritik ilçelerden birisi de Mamak. AK Parti’nin halen SMS anketleri yaptığı Mamak’ta, CHP de eğilim yoklamasına gidecek. 16 Aralık’ta kurulacak sandıkla belediye başkan adaylığı için resmi başvuruda bulunan 8 isim için teşkilatın eğilimi ölçülecek. CHP ve İYİ Parti’nin ilçe bazında ittifak yapması durumunda Mamak’ta çekişmeli bir seçimin olacağını şimdiden söylemek mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları