5 soruda kent gündemi

Hürriyet Ankara’nın başarılı editörü Fatih Tekeci’yle yaptığımız ‘kent sohbeti’ sırasında, konu konuyu açtı.Tam da ‘kent içi ulaşım/toplu taşıma’ meselelerini konuşurken, “Ankaray’da, metroda, EGO otobüslerinde, midibüslerde geçerli olan Ankarakart bir tek özel halk otobüslerinde geçmiyor. Ankaralılar da haklı olarak bu durumdan şikâyetçi” dedi.Fatih Tekeci, gazetemizde kaleme aldığı Burada Okur Yazar köşesine en çok gelen şikâyetlerden birinin bu konu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Emeklisi, memuru, işçisi, öğrencisi...
Yani kentte herkesi ilgilendiren Ankarakart’la ilgili vatandaşın beklentisini, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya sordum.
* * *
Başkan Mustafa Tuna, Ankarakart konusunda ilk kez konuştu, önemli açıklamalarda bulundu.
Ayrıca, kent gündeminde öne çıkan ‘otopark ve hafriyat’, ‘indirim çalışmaları’, ‘Ankapark’ ve ‘imar’ konularındaki son durumu da sordum.
İşte o sorular ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın açıklamaları.

5 soruda kent gündemi

(1)ANKARAKART

ANKARAKART'A TÜM TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ GEÇMESİ GEREKİYOR

* Ankaralılar, Ankarakart’ın özel halk otobüslerinde de geçerli olmasını istiyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı?
“Ankarakart’a tüm toplu taşıma araçlarının geçmesi gerekiyor. Halk otobüsleri de dahil, şehrin genelinde halihazırda hizmet veren ve bundan sonra hizmet verecek tüm toplu taşıma araçlarının da tek kartlı sisteme dahil olması gerekiyor. Vatandaş ne kadar rahat ederse biz de o kadar mutlu oluruz.”

Haberin Devamı

5 soruda kent gündemi

(2)OTOPARK ve HAFRİYAT

OTOPARK VE HAFRİYATIN GELİRLERİ BELEDİYENİN KASASINA GİRECEK

* Otoparklar ile hafriyat işi ne zaman belediyeye geçecek?
“Hafriyat ve otopark ile ilgili yeni düzenleme için düğmeye bastık. Bu konular şu anda komisyonda. Komisyondan geçecek ve Meclis’e gelecek, kararı Meclis verecek. Yüce Meclis’in kararına ne ben, ne de başkası ipotek koyamaz. Teklifimiz, hafriyatın ve otoparkların mevcut durumunun iptal edilmesi, her ikisinin de gelirlerinin belediyenin kasasına girmesi. Ocak ayındaki Meclis’te otoparklar iptal edilecek ve hepsi ANPARK’a verilecek. Kentteki belediyeye ait otoparkların hepsini ANPARK işletecek. Yeni sistemde eleman konusunda bir sorun yaşanmaz. Mevcut çalışanlar için de değişen bir şey olmaz. Mehmet yerine Ahmet’e çalışacak.
Hafriyatta ise iş biraz daha farklı. Tekrar ihaleye çıkacağız. Hafriyat bedeli belediyeye yatacak, sonrasında hafriyat işini yapan firmalar hizmet bedeli neyse parasını belediyeden alacak. Bu biraz süre alacak. İhale süreci sonuçlanana kadar mevcutlarla devam edeceğiz. En yakın zamanda ihalenin sonuçlanması ve hafriyat paralarının da belediyeye yatmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

(3) İNDİRİM ÇALIŞMALARI

SU, EKMEK VE ULAŞIMDA HEDEFİMİZ ZAM OLMAMASI

* Ulaşımda tek binişe yapılan indirim ve 2018’de zam yapılmayacağı açıklamanız vatandaşı memnun etti. Dış ilçelerde ise suda indirime gittiniz. İndirimler devam edecek mi?
“Göreve geldiğimiz günden bu yana ‘tasarruf’ diyoruz. Tasarrufun vatandaşımıza yansıması önemli. Bu tasarruflar halka inmezse bir anlamı olmaz. Su, ekmek ve ulaşım. Başta bu konularda halkımıza en ucuz ve kaliteli hizmeti vermek isteriz. Halk Ekmek’le ilgili ‘Bir bakın hesabınıza. Zam yapmadan bu 2018’i geçirebilir miyiz’ diye ilettim. Şimdi arkadaşlar çalışıyor. Hedefimiz zam olmaması. Sadece ekmek için değil tabi, tüm birimlere bu anlayışımızı söyledik.”

Haberin Devamı

5 soruda kent gündemi

(4) ANKAPARK

GELEN GİDENLER OLUYOR HENÜZ NET BİR ŞEY YOK

* Ankapark’ta son durum ne?
“Ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. İnşaat devam ediyor. Gelen gidenler oluyor ancak henüz net bir şey yok.”

5 soruda kent gündemi

(5) İMAR

İMARLA İLGİLİ ÇALIŞMA MECLİS'E GELECEK

* İmar konusunda emsal düşürme ve tıraşlama açıklamalarınız var. Bu konularda bir gelişme oldu mu?
“İmarla ilgili de geniş kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. İmar Komisyonu’na gelecek ve kararı yüce Meclis verecek.

5 soruda kent gündemi

ASKİ GENEL MÜDÜRÜ KINACI O İKİ SORUYA YANIT VERDİ

Bu köşeden cuma günü ‘ASKİ’ye iki soru’ sormuştum.
Aynı gün yanıt geldi.
ASKİ’nin yeni Genel Müdürü Cumali Kınacı, yazının yayınlandığı günün öğle saatlerinde bir e-posta gönderdi.
Cumali Kınacı, bakın o iki soruya ne yanıt verdi:
1- Kızılırmak’tan su almadan Ankara’ya yeterli su verilebiliyor mu?
“Sorunuzun cevabı ‘hayır’dır. Ankara’nın günlük su tüketimi ortalama 1 milyon 200 bin m3 olup, son bir kaç aydır Kızılırmak’tan Ankara’ya günde 540 bin m3 su verilmektedir. Mevcut haliyle Ankara’ya bir damla yağmur yağmasa bile en az 7 ay Kızılırmak’tan su almadan ihtiyacı karşılamak mümkündür. Ayrıca 2018’in kasım veya en geç
aralık ayında açılacak olan Gerede Tüneli ile Ankara’ya günde 650 bin m3 su vermek mümkün olabilecektir. Bu bakımdan bu kışın yağışlı geçmemesi durumunda Kızılırmak’tan su almaya devam etmek gerekecektir.”
2- Kızılırmak’tan alınan suyun şu anki arıtması yetersiz mi?
“İki açıdan cevap vermek mümkün. Sağlık açısından su kalitesi yeterli olup, kalite standartları sağlanmaktadır. Suyun içilmesinin önündeki en büyük engel sülfat değerlerinin 250 - 300 mg/L ve suyun sertliğinin 20-25 Fransız sertliği mertebesinde olmasıdır. Bu değerler sağlık açısından hiçbir sakınca doğurmamakla birlikte suyun tadını bozmaktadır. Tüketiciler bu suyu içememektedir. Sülfatın giderilmesi için tuz giderimine benzer membran prosesler uygulanması gerekmektedir. Bu uygulama ise oldukça pahalıdır. Ayrıca aşırı klor uygulaması sebebiyle de suyun lezzeti bozulmaktadır. Sonuç olarak mevcut arıtma suyun tat ve lezzeti açısından yetersiz olup sağlık açısından yeterlidir.”
* * *
ASKİ Genel Müdürü Kınacı’nın son cümlesi, Kızılırmak suyunun mevcut durumunu özetliyor.

Yazarın Tüm Yazıları