5 yıllığına seçilip 50 yılı ipotek altına almamalı

Son dönemde hangi yerel yöneticiyle konuşsam, ‘asgari ücretteki artışa rağmen belediye ödeneklerinde bir artış olmamasından’ yakınıyor.

Haberin Devamı

AK Parti’li, CHP’li, MHP’li fark etmeksizin belediye başkanları aynı konudan dert yanıyor.
Hazırlığı süren yeni belediye kanunu öncesi AK Parti’li belediye başkanları yaşadıkları sıkıntıları Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye de geçtiğimiz günlerde aktarmıştı.
* * *

Belediye başkanları bu sıkıntıdan muzdarip olsa da kamuoyunda çıkıp değerlendiren olmamıştı. Bugün Ankara Hürriyet’in manşetinde Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın değerlendirmeleri, konunun önemini anlatıyor.
Türkiye’deki pek çok belediye zaten borç batağında. Belediyelerin imaj problemi olduğu da ortada.
* * *
Belediyelerin borç batağından kurtulmaları için büyük ödenekler ayrılması gerekiyor. Belediyelere sürekli ilave ödenek aktarılması uygulanabilir bir durum değil. Bir kereliğine borçlar silinse mevcut yapılarla kısa sürede yeniden borçlanmalar yaşanacağı aşikar.
* * *
Ne yapılmalı sorusuna gelince. Öncelikle belediye kanunu çıkarılırken, siyasi davranılmadan, iyi çalışılarak tüm sorunlar masaya yatırılmalı.
Sonrasında belediyelerin yetkileri net bir şekilde belirtilmeli ve sınırlar çizilmeli.
Belediye başkanlarına başlanılan projenin görev süresi içinde bitirilme zorunluluğu getirilmeli. Büyükşehir belediyelerinin de ilçe belediyelerinin de yatırım yapacakları projelerin üst sınırı olmalı. Boylarından büyük işlere kalkışmamalılar.
5 yıllığına seçilen belediye başkanları ne kenti ne de yönettiği ilçenin 50 yılını ipotek altına almamalı.

Haberin Devamı

AYGÜN: HENÜZ ÇOK ERKEN

Başkent Fısıltıları’nda geçtiğimiz haftaki ‘ATO’da rekabet erken başladı’ yazımın ardından pek çok telefon aldım.
ATO Başkanı Salih Bezci’den önce 14 yıl boyunca ATO’ya başkanlık yapan Sinan Aygün de bir açıklaması olduğunu söyledi.
Kulislerde yeniden ATO’ya hazırlanacağı iddiaları yer alan Aygün açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le görüşmesini de değerlendirdi:
“Benim kişisel gündemimde henüz ATO seçimleriyle ilgili herhangi bir konu bulunmuyor. Seçimlere bir yıldan daha uzun bir süre var.
* * *
Yazınızın başlığında da vurguladığınız gibi bunun için henüz çok erken bir zamandayız. Kimi arkadaşların benim ismimi de rakip gibi göstererek gündeme getirip adaylıklarını duyurmaya çalışmalarını yadırgadığımı bilmenizi isterim.
Ayrıca bu tür görevlere aday olunmaz. Yani siz aday olmazsınız. ATO üyeleri, siz istemeseniz bile sizi aday gösterir. Nitekim benim 14 yıl süren ATO Başkanlığım da böyle başladı. Her seçimden önce de ATO üyeleri beni aday gösterdi.
* * *
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le bir araya gelip ‘başkan adaylığımı konuştuğum’ iddiasına gelince. Sayın Gökçek’i Keçiören Belediye Başkanlığı döneminden beri tanıyorum. ATO Başkanı olduğum dönemde de Büyükşehir Belediye Başkanı olan Gökçek’le dostluğumuz devam etti. Tamamen dostane bir görüşmeydi. Aramızda ATO ile ilgili herhangi bir konu konuşulmadı. Çünkü ne benim ne de Sayın Gökçek’in gündeminde böyle bir konu bulunuyor.”
* * *
Aygün’ün açıklamasındaki en önemli detay ATO’ya ‘henüz’ aday olmadığını ifade etmesi. Aygün, ‘14 yıl başkanlık yaptığım ATO’ya aday değilim’ diyebilirdi, bunun yerine ‘henüz çok erken’ diyerek açık bırakmayı tercih ediyor. Hayli ilginç...

Haberin Devamı

ADAY GÖSTERİLMEDİ BAŞDANIŞMAN OLDU

Başkent'teki en ilginç figürlerden biridir Cengiz Topel Yıldırım.
Yıldırım, kolay kolay birilerini kabullenmeyen Ankaragücü taraftarlarının gönlünü kazanmıştır.
Siyasi bir kimliği olmamasına rağmen son yerel seçimde CHP son anda Mansur Yavaş’la anlaşmasa CHP’nin Büyükşehir adayı olacaktı.
Bugün yine başka bir görevle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı olarak karşımıza çıktı Yıldırım.
‘CHP 2019’daki yerel seçimler için Yıldırım’ı hazırlıyor’ demek için çok erken olsa da ‘ilk sinyal’ olarak yorumlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları