Türkiye’de İtalyan risotto’su var mı? Var, Dible!

Özel pirinciyle hazırlanan risotto’yla diblenin en benzer noktası, ikisine de suyun azar azar eklenip çektirilmesi... Pirinç, fasulye ve soğanla yapılan dibleyi soğuk yerseniz üzerine birkaç damla limon sıkın, sıcağınaysa kızdırılmış tereyağı ve nane ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dible için ‘Karadeniz’in incisi’ deniyor ki çok doğru bir söz olduğunu düşünüyorum. Bölgede yetişen malzemelerin pirinç ve tereyağıyla birleşmesiyle ortaya enfes bir yemek çıkıyor... Hadi herkes kaşıkları hazırlasın...

Türkiye’de İtalyan risotto’su var mı Var, Dible

“Peki risotto nereden çıktı” dediğinizi duyar gibiyim. Özel pirinciyle hazırlanan bir İtalyan risottosu’yla Karadeniz’e özgü diblenin çok fazla benzerliği olduğunu söylesem... En benzer noktaları; dible için önce fasulyelerin kavrulması; pirincin eklenip azar azar su katılması ve sonra da bu suyun çektirilerek pişirilmesi... Pirince duyduğumuz saygıyı en iyi gösterebildiğimiz yemeklerden bahsediyoruz. Risotto da böyle, suyunu çektirerek tadını verdiğimiz bir lezzet. İyi yemek yapmak için çok fazla teknik kullanmaya hiç gerek yok. Kavrulan pirinçlere az miktarda eklenen su, tencerenin dibindeki tüm lezzetleri yavaşça yemeğin içine almamızı sağlar. Yemeği çok karıştırmamak gerekir. Çok karıştırırsak pirinçler kırılabilir. Her su eklediğimizde pirinçlerin üzerini geçecek kadar ilave edersek; yavaşça ortaya çıkan nişasta, yemeği bağlayacaktır.

Haberin Devamı

Dible, Karadeniz’de adını çokça duyduğumuz çıtır çıtır taze fasulyeyle elde ettiğimiz lezzetlerden biri... Pirinç, soğan ve fasulyenin kavrularak azar azar eklenen suyla demlendirildiği bir lezzet patlaması. Bence bir yan ürün değil, başlı başına bir ana yemek. Bazı yörelerde ‘pirinçli’ de deniliyor ama Karadeniz’de kime dible deseniz bilir. Karalahana gibi farklı malzemelerle de yapılıyor ama fasulyeyle yapılan dible en bilinen çeşidi...

İster sıcak ister soğuk yenen bu yemek için ufak bir öneri vermek istiyorum. Soğuk yiyeceğiniz zaman birkaç damla limon sıkmayı ihmal etmeyin. Dumanı üzerinde diblenin üzerine dilerseniz kızdırılmış tereyağı ve nane de  dökebilirsiniz. O yağ döküldüğünde yayılan koku o anı zihninize adeta kazır.

Diblenin en önemli özelliği sebzelerinin yanmadan kavrulması ve yemeğin hafif sulu kalması... Sebze ve pirinç miktarı orantılı olmalı. Tam bir ölçü vermek doğru gelmiyor çünkü ‘annelerin göz kararı’ en iyi ölçü ve bu yemeğin en iyi ustaları Karadenizli annelerdir. Yemek, kültür ve yöre ayırt etmeden birleştiriciliği her zaman ellerinde tutan annelerimizden öğreneceğimiz çok fazla tarif ve püf noktası var.

Haberin Devamı

Türkiye’de İtalyan risotto’su var mı Var, Dible

FASULYE DİBLESİ (4 kişilik)

NE LAZIM?

- 500 gr taze fasulye
- 2 orta boy domates
- 1 kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

- Soğanların kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.

- Fasulyeleri ayıklayın.

- Domatesleri soyun, küçük küçük doğrayın. 

- Derin bir tencerede soğanları tereyağı ve zeytinyağında kavurmaya başlayın. 

- Rengi değişmeye başlayan soğanlara küçük küçük doğranan fasulyeleri ilave edip 3-4 dakika kavurun, daha sonra doğranmış domatesleri ekleyin.

- Domateslerin salacağı suyu hesap ederek gerekirse azar azar su ekleyip fasulyeleri biraz pişirin, diriliğini alın.

Haberin Devamı

- Pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip üzerini geçecek kadar su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın.

- 13-15 dakika kısık ateşte pişirin. Yemeğiniz hazır. Dible yerken tabağı diplemek isteyeceksiniz!

Yazarın Tüm Yazıları