Erkekler neden erken boşalıyor

Erkekler erken boşalmanın dayanılmaz ağırlığı altında eziliyor. Ülkemizde cinsel yaşamı aktif olan her 10 erkekten 7’sinin hayatının bir döneminde yaşadığı erken boşalma, cinsel tedavi kliniklerine en sık başvuru nedenleri arasında yer alıyor. Peki erkekler neden boşalıyor? Çünkü...

Haberin Devamı

Erkeklerin biyolojik olarak erken boşalamaya programlandıkları ve atalarından kalan bir miras olarak erken boşaldıkları evrimsel teorinin en kadim önermelerinden biri, bu doğal ve olağan bir durum. Çünkü daha uzun süreli bir cinsel ilişkinin üremeye herhangi bir katkısının olmadığı, ayrıca boşalma süresinin uzun olması erkeği dış tehlikelere karşı korunmasız bıraktığı, hatta geç boşalmanın türün devamı için bir tehdit bile oluşturduğu bilinen bir gerçek.

AHH BU YANLIŞ ÖĞRENMELER

Ergenlik döneminde yanlış ve hatalı mastürbasyon alışkanlığı erken boşalmaya yol açabiliyor. Ergen, mastürbasyonu genellikle ayıp, yasak ve günah duygularıyla, yalan ve yanlış bilgilerle korku içinde yapıyor. Bu alışkanlık evliliğin ilk yıllarındaki erken boşalmanın en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Buna alışan ve programlanan bir beynin değişmesi için, hem zamana hem de yeni bir yazılıma veya mevcut yazılımın güncellenmesine ihtiyaç duyuluyor.

Haberin Devamı

NASIL BAŞLARSA ÖYLE GİDER

İlk cinsel deneyimlerde, tecrübesizlikten ve aşırı stresten dolayı, çok büyük olasılıkla erken boşalma yaşandığı bilinen bir gerçek. Mastürbasyon alışkanlığı, cinsel deneyimsizlik, başaramama korkusu ve yüksek cinsel istek nedeniyle ilk deneyimlerde doğal olarak erken boşalan genç erkek, bunu genelleştirerek her zaman böyle olacağına dair çok yanlış bir inanç geliştirebiliyor ve bunu devam ettirebiliyor.

GENELEV YA DA SEKS İŞÇİSİ ALIŞKANLIĞI

İlk cinsel deneyimler genellikle uygun olmayan koşullarda ve uygun olmayan kadınlarla yaşanıyor. Özellikle ülkemizde birçok genç erkeğin ilk tecrübesi genelev gibi uygun olmayan koşullarda, seks işçileriyle, sadece sertleşme ve boşalma hedefiyle, kadının tatmin olmasının önemsenmediği ve beklenmediği, sevişmesiz, alelacele gerçekleşiyor. Bu durum hem kadının tatmin olması gibi bir öğrenmeyi ortadan kaldırıyor hem de erkeğin kadın karşısında ilk mahcubiyeti oluyor ve kendine olan güvenini kaybetmesine yol açıyor.

PSİKOLOJİK NEDENLER

Psikolojik nedenler listesi sayfalarca uzayabiliyor. Kendisine ve cinsel yeterliliğe karşı güvensizlik, performans anksiyetesi (başaramama korkusu), utanç, ayıp, yasak, suçluluk ve günahkârlık duyguları, olumsuz kendilik algısı, cinsel özgüven eksikliği, aşırı yüksek beklentiler (süper erkek olma, partneri kendine hayran bırakma arzusu), aşırı kaygılı, güvensiz veya narsisistik kişilik yapısına sahip olma, bilinçdışı çatışmalar, en önemli psikolojik nedenler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

İÇİM ÜRPERİYOR, YA SERTLEŞEMEZSEM!

Tecrübesiz erkekler cinsel ilişkiye üç temel kaygıyla başlıyor: “Ya penisim sertleşmezse!”, “Ya penisim vajinaya girmeden inerse!” ve “Ya erken boşalırsam!” Bu üç kaygının yarattığı kısır döngü erken boşalmaya sebep olabiliyor.

DENİZCİ SENDROMU

Cinsel ilişkinin çeşitli nedenlerden dolayı uzun aralıklarla olması, erken boşalmaya neden olabiliyor. Çünkü cinsel dürtü ve bunun sonucu oluşan cinsel istek erkek bedeninde gittikçe artan bir gerilim yaratıyor. Gerilim ne kadar yüksekse bunu gidermeye dönük istek de o kadar yüksek oluyor ve boşalma da o kadar hızlı gerçekleşiyor. Denizci sendromu da denilen bu durum aslında yoksunluğa karşı bedenin dengeyi sağlama çabası olarak biliniyor. Bu durum, düzenli olarak su içen biriyle uzun süre susuz kalmış birinin suyu içme hızlarındaki farklılığa benzetilebiliyor. Bu nedenle erken boşalma tanısı koyarken en az altı ay düzenli bir birlikteliğin olup olmadığı önemli bir kriter olarak biliniyor.

Haberin Devamı

FİZİKSEL NEDENLER

Magnezyum eksikliği, penis başının altındaki fren derisinin kısa oluşu, sünnet sonrası peniste oluşan nodüller, tekrarlayan prostat ve penis başı iltihapları, MS hastalığı gibi nörolojik hastalıklar, grip ve alerji ilaçları erken boşalma nedenleri arasında yer alabiliyor.

PARTNERDEN KAYNAKLANAN NEDENLER

Kadın partnerin cinsel isteksizliği, henüz sekse hazır olmayışı ve yetersiz ıslanması, yeni doğum yapması, gebeliği, lohusalık dönemini bitirmemiş olması, emzirmeye devam etmesi, Menopoza girmesi, herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle hormon tedavisi görmesi, kendini kasması ve yeterince gevşeyememesi, erkeği aşağılaması, küçük görmesi, yetersizlik duyguları yaşatması, cinselliği bir külfet gibi görmesi, yüksek beklenti içinde olması, boşalma ve orgazm sorunları yaşaması erken boşalmaya neden olabiliyor. Ayrıca erkek üstünde bir hâkimiyet kurmak, memnuniyetsizliğini öne sürerek başka konularda istediğini yaptırmak veya kendi orgazm olamama sorunu gizlemek için erkeğin erken boşalması, kadının işine geliyor olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları