Burcu Saygan Karamürsel

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

3 Ocak 2019
Rahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.

Rahim duvarı adet döngüsünde nasıl değişiklikler gösterir?

Rahim iç duvarı, adet döngüsü boyunca yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle değişiklikler gösterir. Adet döngüsünün ilk yarısında yumurtalıklardan östrojen hormonu salgılanır. Östrojen hormonu, rahim iç duvarının kalınlaşması ve büyümesini sağlayarak, rahim dokularını gebeliğe hazırlar. Döngünün ortasında yumurtlama olur, yani yumurtalıktan bir yumurta karın içine atılır. Yumurtlama ile bu kez progesteron adı verilen bir hormonun seviyesi yükselir. Yine bu hormon da rahim iç duvarını, oluşacak embriyoyu besleyecek şekilde hazırlar. Eğer gebelik oluşmazsa östrojen ve progesteron hormonu seviyeleri düşmeye başlar. Progesteron hormonundaki düşme, adet kanaması, yani rahim iç duvarındaki tabakanın dökülmesini başlatır. Bu tabaka tamamen dökülünce yeni bir adet döngüsü başlar. Tabaka ne kadar kalınlaşmış ise adet kanaması da o kadar yoğun ve uzun olur.

Rahim duvarı kalınlaşmasının sebebi nedir?

Genellikle östrojene karşılık gelecek yeterli progesteron hormonu olmamasından kaynaklanır. Eğer yumurtlama olmazsa progesteron hormonu salgılanmaz ve rahim iç tabakası da dökülmez. Rahim iç tabakası ortamda bulunan östrojen etkisiyle kalınlaşmaya devam eder. Bazı durumlarda, bu kalınlaşma sırasında tabaka içinde bulunan hücrelerde anormal gruplaşmalar meydana gelir ve bu hücreler ileride rahim duvarı kanserine dönüşebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması ne zaman oluşur?

Hangi durumlarda rahim duvarı kalınlaşması riski artar?

Rahim duvarı kalınlaşması tipleri nelerdir?

Yazının Devamını Oku