Artık görev sizde

ESASINDA bu yazımda işleyeceğim konuyu Cüneyt Çakır’ın, Avrupa’dan Dünya Kupası’na davet edilen 9 hakem arasına girmesi üzerine TFF’nin bu başarıyı sahiplenip, basın toplantısı düzenlediği dönemde işleyecektim.

Haberin Devamı

O dönem devam eden ligler, zaman zaman da hakemlerin yönettiği kötü maçlar yüzünden bir türlü bu konuya köşemde yer veremedim.
O zaman yazsam, çok fazla ilgi görmezdi. Ama hem Dünya Kupası’nın oynanmaya başlanması, hem de Cüneyt Çakır ile ekibinin başarılı bir performans sergilediği Brezilya-Meksika maçı sonrası umarım bu konu ilgililerin dikkatini çekecek ve gereği yapılacaktır.

TÜM HAKEMLER iÇiN

ŞİMDİ sadece Cüneyt Çakır için ya da yalnızca futbol hakemleri için değil, tüm spor branşlarındaki hakemler için önemli bir konuya değineceğim. Bir kanunumuz var, 3289 Sayılı Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun... Ve bir de bu kanuna dayandırılan ‘Spor Hizmet Ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik’ var. Amacı uluslar arası spor organizasyonlarında ülkemizi temsil eden kişilerin ödüllendirilmesi. Ama bu yönetmeliğin “Amaç” yazan 1. Maddesi’nde ne yazıyor biliyor musunuz?
MADDE 1 - (1) Yönetmeliğin amacı; ulusal ve uluslar arası spor hizmet ve faaliyetlerinde üstün başarı gösteren sporculara, spor kulüplerine, teknik direktör ve antrenörlere ödül verilmesi ile nakdi yardım yapılmasına dair usul ve esasları düzenlemektir.

Haberin Devamı

EN İYİSİNİ YAPSANIZ BİLE...

GÖRDÜNÜZ değil mi? Bu yönetmeliğin 1. Maddesi’nde içinde hakem geçen bir cümle yok. Yani devletimiz bu ödül yönetmeliğinin 9. Maddesi’ne göre; Akdeniz Oyunları’nda bile 1. olan sporcuyu 100 adet Cumhuriyet Altını karşılığı Türk Lirası ile ödüllendiriyor. 3. olana bile 25 adet Cumhuriyet Altını karşılığı Türk Lirası veriliyor.
Ama dünyanın en önemli organizasyonların birinde hakemlik yapıyorsanız, milyarlarca insana Türkiye’nin ismini duyuruyorsanız, size bir altın bile yok. Çünkü ödül yönetmeliğinde böyle bir madde yok.
Şimdi Sayın Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Spor Genel Müdürü ve aynı zamanda da TFF Başkanvekili Mehmet Baykan’a sesleniyorum. Artık bu ödül yönetmeliğinde hakemlere de yer verirseniz bir hakkı teslim etmiş olmaz mısınız?

SADECE DEVLET Mİ?

UNUTTUM zannedilmesin, işin bir de esas sahibi TFF Başkanı Yıldırım Demirören’e sesleniyorum. Katılamadığımız bu Dünya Kupası için A Milli Takım oyuncularımızın her birine binlerce lira prim dağıttınız, sonuç hüsran... Ama ‘40 yıl sonra Dünya Kupası’na hakem gönderdik’ diyerek basın toplantısında hava attınız. Aklınıza o gün gelmedi, ben hatırlatayım başka federasyonun değil, kendi federasyonunuzun hakemlerine gecikmiş de olsa prim vermeyi düşünür müsünüz?

Haberin Devamı

NEDEN TÜRK DEĞİL?

MANCINI’den sonra G.Saray, Lucescu ile de anlaşamayınca yabancı hoca isimleri gündeme oturdu. Her gün bir isim, her gün bir haber... Bir önceki sezon Prosinecki, Kayseri’de başarılı olunca Beşiktaş’a hoca adayı olmuştu ve neredeyse gidiyordu. Şu anda Türkiye’de öyle bir yabancı isim yok. Peki bu sezon Erciyes’in başında yabancı hoca olsa, hemen Galatasaray’ın başına getirmez miydik? Sorunun cevabı ‘Evet’...
‘Düşmüş denilen takımı, mucize ile kurtaran hocayı getirdik’ diye yönetim övünürdü. Şimdi o hoca Türk ve ismi Hikmet Karaman olunca neden düşünülmüyor? İkinci yarı Erciyesspor’a tam 25 puan aldırmış dilekolay... Fenerbahçe’den, Galatasaray’dan sonra en fazla puan alan takım yapmış Erciyes’i... Ersun Yanal’da, Aziz Yıldırım’ın gösterdiği cesaretin, şimdi Ünal Aysal’da olması lazım. Çünkü Galatasaray’a yeni sezonda başarılı bir Türk teknik adam lazım.

Yazarın Tüm Yazıları