Tip 2 Diyabet hızla yayılıyor

ŞEKER hastalığının orta ve ileri yaşlarda sık görülen tipi olan insüline bağımlı olmayan diyabet (Tip 2 Diyabet) bütün dünyada büyük bir hızla yayılıyor. Özellikle kilo fazlalığı ve şişmanlığın büyük bir salgın gibi yayılması bu tip diyabet ile karşılaşma olasılığını artırıyor.

Haberin Devamı


‘Tip 2 şeker hastalığının ameliyatla çözümü’ konusunda bilgi veren Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Deniz, bu konuda sorularımızı yanıtladı;
* Bu ameliyat için kimler uygun aday?
Vücudunda insülin rezervi henüz tükenmemiş ve yeterli seviyede olan hastalar, uygun tedaviye rağmen kan şekeri kontrol altına alınamamış olanlar, göz, kalp, damar sistemi, böbrek, sinir ve ayak gibi organ hasarı başlamış, obezite nedenli tip 2 diyabete yakalanmış hastalar metabolik cerrahiden fayda görür.
* Ameliyata uygun olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Metabolik cerrahiden fayda görüp göremeyeceğinizi anlamak için başvuru sonrasında birçok test yapılır. Bu testlerin amacı; vücut insülin rezervinizi anlamak, altta yatan hormonal bozukluğunuz varsa saptamak, şeker hastalığının kalıtsal seyreden ara formları ile tip 2 diyabetli hastaları ayırmak, karaciğer, böbrek, göz gibi organlara varsa yaptığı tahribat düzeyini belirlemek, ameliyat öncesi düzeltilmesi gereken vitamin mineral hormon eksikliği gibi tedavi edilebilir durumları belirlemek, kan şekeriniz ileri derecede yüksek ya da düzensiz ise öncelikle tedavi ile normale yakın düzeylere getirmek. Ameliyat olmaya engel bir hastalığınız olup olmadığını saptamak, karın içi organları ve özellikle sindirim sistemini kontrol etmek. Eğer bu ayrıntılı test aşaması sonucu metabolik cerrahiye uygun olduğunuz düşünülürse ameliyat planı yapılır.
* Peki ameliyat nasıl yapılıyor?
Metabolik cerrahi ameliyat grubu içinde birden fazla model yer almaktadır. Uygun ameliyat modeli sizin özelliklerinize göre belirlenip uygulanır. Tüm ameliyatların ortak özelliği genel anestezi uygulanması. Ameliyatların tamamı kapalı yani laparoskopik yöntemle uygulanır. Ortalama süresi 3-4 saat aralığındadır. Mide ve ince barsaklar kullanılır. Tüm metabolik cerrahi ameliyatları etkisini hormonal mekanizmaları kullanarak gösterir. Kalıcı emilim bozukluğu yüksek olasılıkla yapmaz. Ömür boyu takviye ilaç gerektirmez. Ameliyat sonrası 4-5 gün hastanede kalmayı gerektirir.
* Şeker hastalığı ameliyatı sonrası hedeflenen nedir?
Kan şekeri düzeyini kontrol altına almak, ameliyat öncesi kullandığı ilaç ve insülinden kurtulma, farsa fazla kilolarını vermek, geri dönüşü mümkün olan organ hasarı varsa uzun vadede düzelme sağlamak. Özetle sağlıklı özgür bir hayat. Şeker hastalığı pençesinde sayısız ilaç ve insülin bağımlısı olmuş; buna rağmen hastalığı kontrol altına alınamamış, yaşam kalitesi bozulmuş, geleceği için kaygı taşıyan hastalarımıza metabolik cerrahi umut olmuş ve adeta hayata yeniden bağlanmalarını sağlamıştır. Unutmayın çaresiz değilsiniz. Yeter ki kapsamlı hazırlık yapılarak uygun ameliyatı size uygulayacak deneyimli merkezlerde tedavinizi olun.

Yazarın Tüm Yazıları