Sağlıklı besleneceğim diye zeytinyağını da abartmayın

Yıllardır süregelen bir tartışma. “Zeytinyağı mı? Tereyağı mı?” sorusu her kesimin kendine has argümanlarıyla ortaya atılır ve yanıtlar verilir. Genellikle sektör temsilcilerinin görüş bildirdiği bu konuyu biz de Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu’na sorduk.

Haberin Devamı

Danaoğlu, kalp sağlığı ve sağlıklı beslenme konusu gündeme geldiğinde tereyağı baş düşman, zeytinyağı da iyilik meleği gibi bir algı olduğuna dikkat çekerek, ikisinin de kökenleri farklı birer yağ çeşidi olduğunu kaydetti. Zeytinyağının şöhretinin antioksidan içermesinden, doymuş yağ ve kolesterol olmamasından kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi;

KOLESTEROLSÜZ YAŞANMAZ
“Tereyağında kolesterol bulunurken, zeytinyağında bulunmaz. Bu zeytinyağını öne geçiren faktörlerden birisi olmakla birlikte, diyetle alınan kolesterolün kan kolesterolü düzeyinde çok anlamlı olmadığını belirtmeliyim. Kolesterol vücudumuzun yapı taşıdır. Beyin ve sinir sistemi gibi çok hassas organlarımız kolesterole çok ihtiyaç duyar. Kan kolesterol düzeyinin yüksekliği kalp-damar hastalıkları için risk etkeni olmakla beraber, düşük kolesterol düzeyi de depresyon, şizofreni, alzheimer, unutkanlık, bunama ve kanser gibi hastalıklar için risk oluşturmaktadır. Yani kolesterolsüz yaşayamayız” dedi.

KALORİ DEĞERLERİ
Dr. Danaoğlu, 100 gram zeytinyağında 880 kalori mevcut iken bu değerin tereyağında 716 olduğunu ifade ederek, “Bunun sebebi zeytinyağının tamamı yağ iken tereyağının ise 100 gramında 83 gram yağ bulunmasıdır. Yani eşit miktarda yendiğinde tereyağı daha az kilo aldırır. Vücut açlığımızı ayarlarken en çok ihtiyaç duyduğu kaloriye ve midenin doluluğuna odaklanır. Faydalı diye bolca zeytinyağı tüketmek de vücuda fazladan kalori girmesine ve bu da fazla kalorinin yağ olarak saklanmasına yol açar. Yani kilo alırız” açıklamalarını yaptı.

İKİNCİ ŞOK VİTAMİN
Tereyağı ile ilgili ilginç açıklamalarına devam eden Dr. Danaoğlu, “İkinci şok! Tereyağında azda olsa A vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, potasyum gibi elementler bulunmakta iken zeytinyağında bunlardan hiç biri yok. Aslında doymuş yağ içermese, tereyağı vitamin açısından zeytinyağından daha besleyicidir. Şunu da ekleyelim tereyağı kahvaltıda kullanılanlar dahil margarinlerin tamamına yakınından daha az doymuş yağ içerir. Türkiye’de birçok margarinde yüzde 7.7 ile 37.8 oranında trans yağ asidi yani doymuş yağ saptanmıştır” dedi.

HER ŞEY KARARINDA
Kalp sağlığı için olsun, sağlıklı beslenmede olsun temel amaç yağların, özellikle doymuş yağların dikkatli tüketilmesi, Dr. Danaoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Pratik olarak neler yapmalıyız? En sağlıklı yol yediğimiz yağları yakmaktan geçer. Bu da ya çok enerji harcayarak ya da az yağ tüketerek mümkün. Yakabilirseniz zeytinyağı gibi doğal tereyağı da seçenekler arasında olabilir. Kilo vermeye odaklı iseniz zeytinyağını da azaltmazsanız kilo veremezsiniz. Damar sertliğiniz var ise ya da sigara, şeker hastalığı, tansiyon nedeniyle riskiniz var ise zeytinyağı tercih edilmeli. Ancak doğal işlenmemiş tereyağı da öcü değildir, aldığımızı yakmak koşulu ile kararında tüketilebilir. Aslında hazır yemek ve yiyeceklerden tereyağından alacağımızdan çok daha fazla miktarda doymuş yağ alma şansınız var.”

Yazarın Tüm Yazıları