Pandemi sonrası değişen yaşam biçimleri

SALGIN rakamları yeniden ve hızla tehdit edici boyutlara ulaştı.

Haberin Devamı

İsterseniz gelin yeni haftaya girerken yine ve yeniden Kovid-19 gündemini ve pandemi sonrası değişen yaşam biçimlerini konuşalım. Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği Başkanı Prof.Dr. Şükran Köse, bakın neler söylüyor:
Fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığının da bozulması Kovid-19’un bizlere ne kadar çok zorluk yaşattığının ve bu zorluklarla başa çıkmanın önemini gözler önüne seriyor. Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapıların etkilenmesiyle birlikte kişilerin kendi yeni yaşam tarzlarına uygun faaliyetler göstermesi de dikkat çekici nitelikte. Pandemiyle birlikte tıbbi ekipman alma ihtiyacının artması belirli oranda bütçe ayırmayı gerektirdiğinden hem kişiler, hem de şirketler ekonomik olarak etkilendi. Tıbbi malzeme, ilaç, aşı alımları ekonomik açıdan özellikle gelişmemiş ve düşük bütçeli ülkelerde çok büyük bir sorun haline geldi.

Haberin Devamı

HAYATIN TEMPOSU YAVAŞLADI
İnfodemi (doğru ve yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde yayılması) oluşumunun yaygınlaşması salgınla başa çıkma süresini olumsuz etkiliyor. Bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve bireylerin kriz yönetiminde bilinçli davranış göstermesi Kovid-19’la mücadelenin üstesinden gelinmesinde en önemli belirleyici. Pandemi sürecinde rekabetçi etkinin çok olmasıyla birlikte teknolojinin tüm imkanları kullanıldı. Bu girişimlerle birlikte çevrimiçi yapılan işlemler (alışverişten eğitime kadar) kişilerin davranış ve alışkanlıklarını büyük oranda etkiliyor. Eğitimden yeni eğlence şekillerine kadar pek çok alanda devrim niteliğinde teknolojik yenilikler gerçekleşti. Özellikle yapay zeka ve sanal gerçeklik alanlarında yapılan çalışmalarla davranışların pandemiye uygun şekilde evrilmesi daha hızlı bir şekilde gerçekleşti. Toplumda pandemiyle birlikte evrilen sosyo-kültürel yapılar, sokağa çıkma yasakları, tedarik problemleri, bireylerde yaşam biçimlerini belirleyen sosyal yaşam ve sosyalleşme gibi insan olmanın ihtiyaçlarını önemli bir biçimde etkileyen temel dinamikler, hayatın günlük hızlı temposunu yavaşlatma zorunluluğunu doğurdu.

Haberin Devamı

YENİ DÖNEME ADAPTASYON
Kısıtlamalarla birlikte sınırlanan imkanlarla kendi iç dinamik limitlerimizin daha geniş olduğunun farkına varıldı. Bu durum bizleri sınırlı koşullarda daha aktif bir yapıya büründüğümüzün daha üretken, çalışkan ve verimli olduğumuzun farkındalığını oluşturdu. Bizler bu yeni yaşam biçimine alışmada ve adaptasyonda ne kadar başarılı olursak pandemi koşulları bizim için o kadar az sorun haline gelecek. Bu süreçte izole bir hayatla insanların evlerinde kalmaları karbondioksit salınımını azalttı. Azalmış karbondioksit salınımıyla birlikte gözle görülür seviyede hava kalitesi arttı. Çevre kirliliğinin önlenmesindeki bu gelişmeler ve gelinen bugünkü kirlilik seviyesinde doğa ile barış imzalamak için bir fırsat doğdu.

Haberin Devamı

FARKLILAŞAN DAVRANIŞLAR
Pandemi sürecinde farklılaşan ve değişen davranışların pandemi sonrasındaki asıl olacağı sosyologlar ve psikologlar açısından araştırma konusu. Bu bağlamda kişilerin soysal açıdan kendi davranışlarını pandemi sonrasına göre şekillendirmeleri, toplum bilincinin oluşturulmasındaki rolü ve pandemi sırasındaki zorluklarla tekrar karşılaşmamak açısından oldukça önemli. Salgın sürecinin ne zaman sonlanacağının bilinmemesi toplum olarak bizlere önemli sorumluluklar yüklüyor. Bizler ne kadar özverili, kurallara uyan, kirli bilgilerden uzak bir bilinç içerinde olursak Kovid-19’u o kadar hızlı bir şekilde atlatabiliriz.
Dileğim; insanların doğaya saygılı ve uyumlu yaşamaları, maske-mesafe-hijyen kurallarına uymaları ve ulaşabildikleri aşıları en kısa sürede yaptırarak hem kendilerini, hem de toplumu korumaları. Her zaman başka salgınların olabileceğini de aklımızdan çıkarmamakla birlikte, hastalıkların hastalıkların önlenmesinde en basit ve ucuz bir yöntem olan el yıkamanın olduğunu unutmayalım. Salgınsız, doğayla uyumlu, barış ve sevgi içinde güzel bir yaşam dileklerimle...

Yazarın Tüm Yazıları