Katarakt için 12 maddeye dikkat

Haberin Devamı

KATARAKT göz merceğinin kesifleşerek saydamlığını kaybetmesiyle oluşur. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu kataraktla ilgili bilgi verdi:

GÖRME AZALABİLİR
Kataraktın başlangıcında görme az etkilenir. Ancak ilerledikçe görme sorunları artarak tamamen görme kaybına kadar gidebilir. Başlangıçta hafif buzlu cam arkasından görme, ışıkların etrafında saçılma, renklerde solukluk, görmede biraz azalma olur. Bazı katarakt tiplerinde gece görme normalken parlak ışıkta zorluk çekilmesi tek belirtidir. Sık görülen bir diğer belirti ise gözlük numaralarının sık değişmesi, hatta yakın görmenin düzelmesidir. Ancak bütün katarakt tipleri tedavi edilmediklerinde görmenin tamamen kaybolmasıyla sonuçlanır.

TEK ÇARE AMELİYAT
Kataraktın ameliyat dışında tedavisi yoktur. Ameliyatı kısaca kataraktlı göz merceğinin alınarak yerine yapay bir mercek konulması olarak tarif edebiliriz. Katarakt ameliyatı sırasında yerleştirilecek yapay mercek sayesinde hastada daha önceden mevcut olan miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kusurlar da düzeltilir. Her türlü ameliyat için karar verirken çevremizden tavsiye almalı, o ameliyat konusunda uzmanlığını kanıtlamış bir doktoru tercih etmeliyiz.

Haberin Devamı

İŞTE NEDENLERİ
Göz merceği su ve proteinden oluşur. Yaş ilerledikçe proteinlerde bozulma olur ve katarakt ortaya çıkar, giderek ilerler. Bu durumun tam nedeni bilinmemekle birlikte yapılan bilimsel araştırmalar ilerleyen yaş dışında şu risk faktörlerini belirlemişlerdir:
1-Güneş ve diğer kaynaklardan ultraviyole ışığı
2-Diyabet
3-Hipertansiyon
4-Obezite
5-Sigara
6-Kortizonlu ilaç kullanımı
7-Bazı kolesterol düşürücü ilaçlar
8-Göz yaralanmaları ve iltihapları
9-Hormon tedavileri
10-Fazla alkol kullanımı
11-Yüksek miyopi
12-Ailede katarakt öyküsü

Yazarın Tüm Yazıları