Kalp dostu buluşmadan sağlıklı yemek tarifleri

BU yıl ikincisi düzenlenen Kardiyovasküler Akademi Derneği Kongresi, ilginç anlara da sahne oldu. Malum, Türkiye’deki en büyük ölüm nedenlerinden biri kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları.

Haberin Devamı

6-9 Ekim 2016 tarihleri arasında konunun uzmanları Antalya Belek’te bir araya geldi. Genç hekimlerin alanındaki önder öğretim üyeleri ile de buluşma fırsatı yarattığı bu organizasyon tüm katılımcılar için önemli anılar bırakarak sona erdi. Amaç, kalp sağlığıyla ilgili risk faktörlerine dikkat çekmek ve halkı daha sağlıklı bir yaşam tarzı konusunda bilinçlendirmekti. Kongrenin mimarları ise Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Ergene, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahisi ve Sultan Abdülhamit Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Kongre Onursal ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan ile Ege Üniversitesi Kardiyoloji Kliniği’nden Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehdi Zoghi.

Haberin Devamı


BESLENME REHBERİ GELİYOR
Kongre Başkanı Prof. Dr. Ergene, tüm katılımcıların bilimsel platformda kendini ifade etme şansı bulduğunu belirterek, klinik pratikte karşılaşılan zorluklarla ilgili çözüm önerilerinin de paylaşıldığını kaydetti. Ergene, hedeflerinin kalp dostu sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, insanları beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeye teşvik etmek olduğunu belirtti. “Alternatif Beslenme Önerileri” konulu sunumla bir bilinç yaratmayı planladıklarını aktaran Ergene, “Bildiğiniz gibi, ne tür bir beslenmenin sağlıklı olduğu ve kalp damar hastalıklarını önleyeceği konusunda toplumda büyük bir bilgi kirliliği ve karmaşası var. Beslenmeyle ilgili önerilerin çoğu zayıflamaya yönelik diyet tariflerini içeriyor. Amaç sadece zayıflamak değil, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak olmalı. Kongremizin üyelerinin katkılarıyla hazırlayacağımız ve ücretsiz dağıtacağımız bu kitapla doğru ve güvenilir bilgiyi kalp hastalarına ve halkımıza ulaştırmış olacağız” dedi.

ÖLÜM ÖNLENEBİLİR
Kongrenin Onursal Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan da, kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı ölüm nedeni olduğunu hatırlatarak, hastalıkların büyük kısmının tedavi edilebilen risk faktörlerinden kaynaklandığını belirtti. Kozan, “Sağlıklı beslenmek ve hareketli olmak birçok kronik hastalığı olduğu gibi kalp damar hastalıklarını da önler. Ülkemizin mutfağı sağlıklı besinler, zeytinyağlı yiyecekler, sebze meyve yönünden şanslı bir konuma sahip. Bu avantajı kullanmamız gerekir” diye konuştu.


SAĞLIĞINIZA
Sağlıklı yiyeceklerden yaptığı içecekle “sağlığa” kadeh kaldırıldı. Toplantı sonunda ilginç anlar da yaşandı. Kongrenin yapıldığı otelin restoranında kalp dostu sebze yemekleri yapan Dr. Zeynep Tartan’ın sunumu büyük beğeni kazandı. “Hindistan cevizi sütü ve lif, proteinden çok zengin Chia tohumu ile hazırlanan şekersiz sadece meyve ile tatlandırılmış sağlıklı puding” ile kardiyologlar sağlıklı beslenmenin önemine kadeh kaldırdı.

Haberin Devamı

Kalp dostu buluşmadan  sağlıklı yemek tarifleri



KİTAPTA NELER OLACAK?

Kardiyologların hazırlayacağı ve 3’ncü Kardiyovasküler Akademi Kongresi’ne yetiştirilecek olan “Kalp Dostu Yemek Tarifleri” kitabında, kalp hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda faydalı bilgilerin yanı sıra yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker ve kalp yetersizliği hastalarına özel beslenme bilgilerini ve tariflerini de içeriyor. Kitapta kalp dostu beslenmede temel noktalar kilo almayacak şekilde kalori tüketilmesi, porsiyonları büyük tutmamak, çeşitlilik açısından zengin ancak miktar açısından fakir beslenme; işlenmiş gıdalardan, tuz, şeker ve şekerli içeceklerden uzak durmak olarak sıralanıyor.

KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
* Tuz tüketimi günde 5 gramın altında olmalı. Ülkemizde ekmek tüketimi ve ekmekten alınan tuz miktarının fazla olduğu göz önüne alınmalı.
* Günde 30-45 gram lif tüketilmeli. Liften zengin gıdalar ve tam tahıllı gıdaları tüketmenin kan şekerini ve kötü kolesterolü düşürdüğü unutulmamalı.
* Günde 2-3 porsiyon (200 gram üzeri) meyve tüketilmeli. İçerdiği kalori ve şeker nedeniyle kilo sorunu olanların ve şeker hastalarının tüketimi daha düşük olmalı.
* Günde 2-3 porsiyon sebze (200 gram üzeri) tüketilmeli.
* Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli, bu öğünlerden birisi yağlı balıktan oluşmalı.
* Günde en fazla 30 gram tuzsuz ve yağda kavrulmamış kuruyemiş (ceviz, fındık, badem gibi) tüketilebilir. Ancak kalorisi yüksek olduğundan kilo sorunu olanlar dikkatli tüketmeli.
* Trans yağ ve katı margarinlerin ve bunları içeren pastane ürünlerinin tüketilmesinden kaçınılmalı.
* Doymuş yağlar toplam enerji alımının yüzde 10 altında olmalı, doymamış yağlarla değiştirilmeli.
* Şekerli içecek ve alkollü içecek sınırlandırılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları