Göz doktorları da lasik oluyor

DÜNYADA en yaygın uygulanan, başarı oranı en yüksek ve uzun dönem sonuçları en iyi bilinen gözlük atma yöntemi femtosaniye laser yardımlı lasik ameliyatıdır.

Haberin Devamı

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi doktorlarından Bilgehan Asena, 2000 yılından bu yana 10 binin üzerinde lasik ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu ameliyatı olmak isteyenlerin en sık sorduğu sorulardan biri göz doktorlarının bu ameliyatı olup olmadığı. Amerika’da yeni yapılan bir araştırmada refraktif laser tedavisi (lasik cerrahisi) ile uğraşan göz doktorlarının yüzde 66’sının bu ameliyatı olduğu, yüzde 33’ünün ise lasik icin uygun olmadığı belirtilmiş. Bu alanda çalışan doktorların yüzde 90’ından fazlası kendi aileleri icin lasik öneriyor” dedi.

LASİK NEDİR, NASIL YAPILIR
“Lasik, excimer laser ile kornea tabakasına yeniden şekil verilerek kırma kusuru dediğimiz göz bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir. Tüm dünyada en çok uygulanan gözlük atma ameliyatıdır. Kırma kusuru dediğimiz göz bozuklukları; miyopi, hipermetropi ve astigmattan oluşmaktadır. Lasik sayesinde bu bozukluklar düzeltilebilmektedir” diyen Bilgehan Asena, şöyle devam etti;
“Lasik cerrahisinin günümüzde en gelişmiş şekli bıçaksız lasik dediğimiz intralase ya da femto second tekniğidir. İntralase yöntemiyle lasik ameliyatı mükemmelleşmiş, çok daha güvenli bir hale gelmiştir. Lasik sonrası 3-4 saat sulanma, batma, hassasiyet olmaktadır. Operasyon günü dinlenilmesi, gözlerin mümkün olduğu kadar kapalı tutulması tavsiye edilir. Ertesi gün normal hayata dönülür. Tüm günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak 2 hafta denize, havuza girilmemesi ve bir hafta makyaj yapılmaması istenir. Birkaç hafta agresif sporlardan kaçınılması önerilir.”

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANIR
* Lasik için alt sınır 18, üst sınır 65 yaştır. 18 yaşını geçmiş kişilerde numaranın durmuş olduğu tespit edilmelidir. Burada kriterimiz son 2 yılda yarım numaradan fazla artış olmamasıdır.
* Başvuran kişilerde uygunluk değerlendirilirken ayrıntılı bir göz muayenesi yapılır. Hastalar genel göz sağlığı açısından değerlendirilir. Kırma kusuru dışında farklı göz hastalıklarının varlığı araştırılır.
* Lasik için kornea tabakası şekil ve kalınlık olarak uygun olmalıdır. Bunun için kornea topografisi ve başka ayrıntılı tetkikler ile kornea incelenir.
* Katarakt, glokom gibi göz hastalıklarının varlığı engeldir. Diabet gibi bazı sistemik hastalıkların göze yansımış bulguları olduğunda, yine bazı romatizmal ve cilt hastalıklarında, kuru göz hastalığı, keratokonus denilen kornea hastalığında ve ince kornea gibi durumlarda lasik önerilmez.
* Lasik için uygun kişiler, gözlük ihtiyacı yani kırma kusuru dışında başka bir göz hastalığı olmayan kişilerdir.
* Lasik ile miyoplarda 8-9 numaraya kadar tedavi yapabiliyoruz. Hipermetroplarda 4-5 numaraya, astigmatta ise 6 numaraya kadar düzeltme yapılabilmektedir.
* Daha yüksek numaralar için mükemmel sonuçlar elde edilebilen göz içi mercek (ICL) ameliyatlarını önermekteyiz.
* Ülkemiz lasik için özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan hastalar tarafından çok tercih edilmektedir. Bunda teknolojik donanım ve deneyimli hekimlerimiz yanında ekonomik faktörler de etkendir.

Haberin Devamı


foto
Dr. Hanife Öztürk Kahraman, Dr. Mustafa Murat Çağlayan, Dr. Selma Kaşkaloğlu, Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Dr. Lale Geribeyoğlu Aras, Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Dr. Hüseyin Karadibak.

Yazarın Tüm Yazıları