Çocuğunuzun gelecekteki mutluluğu için

Ortodonti, Yunanca’da orthos ‘düzgün’ ve dontos ‘diş’ kelimelerinden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini de amaçlar. Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüveni artar.

Yaşa göre farklı uygulama
CTG Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin kurucularından Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Gülay Vural, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Ortodonti, dişlerin ve çenelerin gelişim bozukluklarıdır. Dişlerdeki düzensizlikler kapanış bozukluklarına sebep olur, ki biz bunlara ‘anomali’ diyoruz. Değişik yaş dilimlerinde değişik tedavi uygulamaları yapılır. Takılıp çıkartılabilen teller yanında sabit, braketler, teller, lastikler ya da şeffaf plaklar ile de tedaviler yapılmaktadır. Çene gelişmesindeki bozukluklarda çoğu kez ağız içindeki tellere bağlı ağız dışı apareyler, kafa ve yüz maskeleri kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Üst yaş sınırı yok
Ortodonti tedavisinde ilk muayene 6-7 yaş civarında yapılmalı ve hasta gelişim bozukluğu da gösteriyorsa bu yaştan itibaren süt dişlerinin değişimi sırasında takibe alınmalıdır. İlerleyen yaş ile birlikte çene kemiği gelişimi ve daimi dişlerin boyutları ortodonti tedavinin ne tip olacağı ve en uygun tedavi yaşı konusunda önemlidir. Örneğin anne-baba veya kardeşin ortodonti tedavisi görmüş olması bizler için uyarıcı olmalıdır. Erken başlamak için bir gerekçe olabilir. Buna karşın ortodonti tedavisinde günümüzde üst yaş sınırı yoktur.


DİŞ ÇARPIKLIĞI
Diş çarpıklıklarının tedavisini artık çoğu insan ortodonti olarak tanımaktadır. Dişlerin ağızda uygun dizilimde olmaması sağlık açısından önemi kadar, estetik açıdan da sosyal hayatta önemlidir. Dişlerin çarpık dizilimi nedeni ile fırçalamada ulaşılamayan yerlerde gıda artığı birikmekte, bu da zamanla diş çürüklerine neden olmaktadır. Sadece sigara kahve alışkanlığı olanlarda bile çapraşıklık varsa, siyah lekeler ve ağız kokusu dişler düzeltilmeden giderilemez. Kapanış bozukluklarında açık kalan ağız nedeni ile sürekli ağızdan nefes alıp vermek hem dikkat dağınıklığı yaratmakta, hem de boğaz, kulak, geniz hastalıklarına yol açabilmekte ve okul çağında ki çocuklarda eğitim ve spor açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır.

Haberin Devamı


DAMAK YARIĞI
Vural, ortodonti ve dudak-damak yarıklı doğan bebekler konusunda şunları söyledi; “Birey genç yaşta arkadaşlarının şakalarına hedef olmamak için tedaviyi reddetmekte, ancak iş hayatına atıldığında güvenli gülümsemeler için estetik dizilimi olan ışıl ışıl parlayan dişlere ihtiyaç duymaktadır. Bir de bu eksiğe kapanış bozukluğu gibi sorunlar eklendiğinde kendini hayattan bir adım geri hissedebilmektedir. Oysaki artık ortodontik tedavi yanında orthognatik uygulamalarla çene kemiğinin küçültülmesi işlemi yapılmaktadır. Bu operasyonlarda hastanın çene kemiği uygun ölçülere getirilmekte ve operasyon öncesinde ve sonrasında da ortodonti tedavisi uygulanmaktadır. Tabii tedavinin başarısında hekim kadar hastanın da efektif katılımı başarıyı yükseltmektedir.”

Yazarın Tüm Yazıları