Avrupa Birliği’ne İzmir projeleri

 İZMİR; hastane öncesi acil sağlık hizmetleri denilen acil ambulans uygulamalarına örnek olmuş, sistemin tüm ülkede yaygınlaşmasına öncülük etmiş bir şehir. 1986 yıllında Sağlık Bakanlığı’nın Ankara ve İstanbul ile birlikte İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin araç, şoför ve alt yapı desteği ile başlattığı “077 Hızır Acil Servis” ambulans uygulaması, bir dönem televizyon dizilerine bile konu oldu. 1994 yılından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yine Ankara, İstanbul, İzmir’de başlatılan “112 Acil Sağlık Hizmetleri” tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılarak özellikle son 15-20 yıl içerisinde kara, hava ve deniz ambulansları ile günümüzdeki modern anlamdaki “112 Ambulans Servisi” meydana geldi.

Haberin Devamı


İzmir’deki gelişmelerin başından itibaren hekim ve yönetici olarak görev yapan Dr. Turhan Sofuoğlu, 2004 yılında İzmir’deki ambulanslarda çalışan bir grup deneyimli hekim ile kurulan “Acil Ambulans Hekimleri Derneği”nin de halen başkanlığını yürütüyor. Dr. Sofuoğlu, derneğin amaçlarından birinin de ülkemizdeki sistemi geliştirmek yanında uluslararası projelere katılarak dünyadaki acil, ambulans ve afet hizmetlerine katkı sağlamaktı diyerek şöyle anlatıyor bu serüveni;

DÜNYAYA KATKI SAĞLAMAK
“Bu fırsatı 2008 yılında katıldığımız bir Avrupa Birliği projesi ile yakaladık. Farklı ülkelerden aynı amaçla bir araya gelmiş konusunda yetkin kişilerin neler yapabileceğini daha sonra devam eden uluslararası projelerimizle yaşayarak öğrendik. Geldiğimiz noktada zaman içinde katıldığımız projeler ve dünyadaki gelişmelerinde etkisi ile ‘Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği’ adını alan bu küçük ama büyük idealleri olan kuruluşumuz, geçmişin deneyimlerini, geleceğin teknolojileri ile harmanlayarak çok başarılı çalışmalara imza attı. Uluslararası Katılımlı Ambulans Rallileri, Acil Hizmetlerde Yeni Nesil Teknolojiler Sempozyumları ve Avrupa Birliği projeleri ile artık yurt dışında da adından söz ettiren bir kuruluş duruma geldi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI PROJELER
Bu kısa sürede onlarca uluslararası projede ülkemizi temsil ettik. 2022 yılının ilk 3 ayı halen sürdürdüğümüz Avrupa Birliği projelerinin somut çıktılarının değerlendirildiği toplantı ve tatbikatlar ile geçti. Pandemi nedeniyle onlarca farklı ülkeden sağlık, itfaiye, güvenlik, yazılım ve teknoloji üreticileri ile iki yıldır uzaktan yaptığımız çalışmalar önce İzmir’de daha sonra diğer ülkelerde hayata geçirilmeye başlandı. Bu yılın başında İzmir’de, ASSISTANCE projesi adı altında, acil durum ve afetlerde görev yapan ambulans, itfaiye, kurtarma ve güvenlik ekiplerinin, olay yerinde daha güvenli ortamlarda, daha etkin olarak çalışması ile ilgili yeni teknolojiler, yazılımlar ve eğitim araçlarının denendiği bir tatbikat gerçekleştirildi.

TATBİKAT VE EĞİTİMLER
Drone’lar, kurtarma ekiplerinin üzerindeki sensörler ve teknolojik cihazlar kullanılarak bir deprem senaryosu üzerinden enkaz altındaki yaralılara daha kısa sürede ulaşma, ekipleri risk ve tehlikelerin en aza indirildiği ortamlarda çalıştırmanın denemeleri yapıldı. İzmir’de ki bu önemli tatbikat ve eğitimler için İzmir İtfaiyesi Yangın Doğal Afet Eğitim Merkezi ve Tınaztepe Galen Hastanesi kullanıldı. Bu projenin son uygulaması önümüzdeki aylarda İspanya’da farklı bir senaryo ile gerçekleştirilecek ve proje 2022 yılında tamamlanmış olacak. Projenin içinde yer alan tek sağlık ekibinin Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) olması ülkemiz adına gurur verici.”

Haberin Devamı


YENİ TEKNOLOJİLER
ÜZERİNE ÇALIŞMA

Dr. Turhan Sofuoğlu Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) ve İzmir İtfaiye Daire Başkanlığı’nın içinde yer aldığı bir diğer uluslararası projenin Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘iProcureSecurity PCP’ olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu ay Milano’da yapılan proje toplantısında İtalya, İspanya, Almanya, Avusturya, Türkiye ve Yunanistan’dan sağlık, itfaiye ve kurtarma hizmetlerinden kuruluşlar acil durum ve afetlerde çok sayıdaki yaralıyı olay yerinde aciliyet derecelerine göre daha hızlı ve doğru bir şekilde sınıflandıracak (triyaj) yeni teknolojiler üzerinde çalışmalara başladık. 3 yıl sürecek bu proje sonunda geliştirilecek uygulama ve teknolojiler ülkemiz ile birlikte Avrupa ülkelerinde de kullanılmaya başlanacak.”

Yazarın Tüm Yazıları