Ani kardiyak ölüm

DÜNYADA ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp damar hastalıklarına artık ileri yaşlarda değil, çocuk ve gençlik çağlarında da sıkça rastlandığı bilinirken, kalp hastalıklarından biri olan ve kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olarak tanımlanan ‘aritmi’nin ani kardiyak ölümle sonuçlanabildiği, bu yüzden ‘ciddiye alınarak’ tedavi edilmesi gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

 


Kalbin ani olarak durması ölüm nedenlerinin başında görülmektedir. Son günlerde futbol tribününde kaybettiğimiz genç kardeşimiz ve futbolcularda görülen ani ölümler konusunda Atakalp Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:

ÖNEMLİ BİR SORUN
“Daha önce bilinen bir hastalığı olmadan 1 saat içinde oluşan ölüme ani kardiak ölüm diyoruz. Ölüm çok kısa sürede hatta dakikalar içinde olmuşsa yüzde 90’ın üstünde hayatı tehdit edici aritmilere bağlıdır. Kalp pompasının gücünü yitirmesine neden olan sol ana damarın ani tıkanması da ani ölüm nedeninin başında yer alır. Ani kardiyak ölüm önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ani ölüm öncesi çoğunlukla görülen şikayetler çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararmasıdır. Ani kardiyak ölüm koroner arter hastalığı olanlarda sıklıkla görülür. Risk faktörleri arasında aile öyküsü, diabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, sigara, obezite, sedenter yaşam sayılabilir. Bu risk faktörlerini taşıyan kişilerin ayrıntılı bir şekilde kardiyoloji uzmanları tarafından muayeneleri yapılmalıdır. Ritim ve iletim sistemi bozuklukları olanların ve ailelerinde ani ölüm olanların ayrıntılı tetkikleri için kardiyoloji merkezlerine baş vurmaları gerekir.

Haberin Devamı

AYRINTILI TARAMA
Ani ölüm için risk taşıyan kişiler dışında; otobüs-tren şoförü, pilot, sporcu gibi kişilerin ayrıntılı taranması gerekir. Şüpheli olgularda ritim bozukluğunun tanısını koymak için elektrofizyolojik çalışmalar yapılır. Gerekli kişilere kalp pili ve şok veren kalp pili takılabilir. Defibrilatör (elektirikli şok cihazları) kalabalığın olduğu hava alanı, tren-otobüs istasyonu, stadyum gibi yerlerde bulundurularak bunların sağlık personeli dışındaki kişilerce de kullanımı için eğitimler artırılarak ani kardiyak ölümün oranı azaltılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları