Alerji ve çocuklar

İLKBAHARLA birlikte doruğa ulaşan ve bahar nezlesi, saman nezlesi gibi isimlerle anılan alerjik rinit bilindiği gibi polenlere bağlı gelişiyor. Konuyla ilgili bilgi veren ve çocuklar için neler yapılması gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay, çayır, çiçek, tahıl, ağaç ve yabani otların en önemli polen kaynakları olduğunu, bahar nezlesinin de çocuklarda 4-5 yaş dolaylarında başladığını, 12-15 yaşlarında görülme sıklığının en yüksek düzeye ulaştığını kaydetti. Her beş çocuktan birinde alerjik yatkınlık olduğunu kaydeden Bay, çocuktaki alerjik nezle belirtilerini şöyle saydı:

Haberin Devamı


“Hapşırık, burunda, dudakta, damakta, boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, su gibi berrak bir burun akıntısı, bazen burun kanaması, boğaz temizleme isteği, öksürük, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, göz altında morluk, bağ ağrısı, yüz ağrısı, ağızdan soluma, tat ve kokuda bozukluk, yorgunluk, uyku bozukluğu, uzun süreli te tekrarlayan atakları olan çocuklarda üst damakta çukurlaşma ve diş gelişiminde bozulma.”

ÖNLEM ALABİLİRSİNİZ
Alerjiye karşı önlem alınabileceğini kaydeden Dr. Bay, çocuğun bulunduğu ortamda kesinlikle sigara içilmemesi, yünlü ve tüylü giysiler giydirilmemesi, polenlerin en yoğun olduğu 05.00-10.00 saatleri arasında sokağa çıkarılmaması, çıkarılacaksa maske takılması, şapka ve gözlük kullanılması, her gün yeni giysi giymesi ve giysileriyle aynı odada uyumaması, pencerelerin kapalı tutulması, yatmadan banyo yaptırılması, burun dış kısmına ve göz kenarlarına vazelin sürülmesi, giysilerin mümkünse kurutma makinesinde ya da kapalı ortamda kurutulması, yatak odasında bitki bulundurulmaması, odanın 20-22 derece sıcaklık ve yüzde 45-50 neme sahip olması ve hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

NEDEN OLAN MADDE
Tedavide temel prensibin alerjik nezleye neden olan maddenin bulunması olduğunu vurgulayan Bay, ailenin iyi bir gözlemci olması gerektiğini, deri testleri ile de bu maddelerin saptanabildiğini kaydetti. Bay, doktor gerekli görürse ilaç tedavisine polen mevsiminden önce başlanması gerektiğini belirterek, “Çocuklarda ilaç tedavisinde;doktor kontrolünde ağızdan alınan uyku vermeyen yeni kuşak antihistaminikler,burundan uygulanan antihistaminikler ve kortizonlu burun spreyleri kullanılabilir” dedi. Bunun dışında aşı tedavisinin de bulunduğunu ifade etti.

Yazarın Tüm Yazıları