Sebzeli köfteler ve rengârenk humuslar...

Mutfağınızı bu yıl daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız işe hemen bugün başlayın. Pancar, ıspanak, kırmızı biber gibi sebzelerden humus veya pesto sos yapabilir, kereviz sapını bunlara bandırarak yiyebilirsiniz. Baharat, susam ve birazcık galeta unuyla harmanlayıp fırında pişirerek hemen her sebzeyi çıtır hale getirmek mümkün. Köfteyi sadece etli düşünmeyin; kırmızı fasulye köftesi de çok lezzetli olur.

Haberin Devamı

Yılbaşı gecesi, yemekten çok daha fazlasıdır... Sevdiklerimizle sofra başında uzun saatler süren keyifli sohbetlere leziz yemekler eşlik eder. 1 Ocak günüyse işte o yemeklerin, tatlıların, mezelerin ve aldıysanız alkolün vücuttan bir şekilde atılması gerekir.

Bugün özellikle sıvı alımına çok daha fazla dikkat edin. Gün boyunca 2-3 kupa bitki çayı içmeye, en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Suyunuzun 1 litresine 2 dilim limon, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 avuç maydanoz ve 1 parmak taze zencefil ekleyebilirsiniz. Akşam yemeğini sadece sebze yemeği veya 1 kâse yoğurtla tamamlayabilirsiniz. Ayrıca dün gece aldığınız ekstra kalorileri dengelemek için gün içinde 40 dakikalık tempolu bir yürüyüş harika olur.

Yeni yıl, yeni heyecanlar, yeni kararlar, yeni hikâyeler demek... O kararlardan biri bu yılın çok daha sağlıklı geçmesiyse işe yemeklerinizi haftalık olarak planlayarak başlamanızı öneririm. Yemekleri planladığınızda ve tüm malzemeleri önceden hazırladığınızda lezzetli ve besleyici bir öğün oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sebzeli köfteler ve rengârenk humuslar...

Hazır yiyecek sipariş edeceğiniz zamanlardaysa menüleri gözden geçirin, istediğiniz yemeğin -özellikle yağ konusunda- talebiniz doğrultusunda hazırlanmasını rica edin. Bunu yapamıyorsanız, patates kızartması, pilav ve makarna gibi eşlikçileri salata veya sebzeyle değiştirin.

Balzamik sirke ekleyerek...

Evinizde hazırladığınız yemekleri birkaç basit ikameyle yeniden şekillendirebilirsiniz, hem de lezzetini koruyarak... Yağda kızartmak veya bol yağda sotelemek yerine fırında pişirebilirsiniz. Sütü çorba ve soslarınızda krema niyetine kullanabilirsiniz; hem daha doyurucu hem de çok lezzetli olur. Hemen her sebzenin mücverini yapabilir, fırında farklı sebzelerle birleştirerek pişirebilirsiniz. Haşlanmış veya buharda pişmiş sebzelere nar ve balzamik sirke ekleyerek salataya çevirmenizi de öneriyorum. Bir diğer favorimse fırında baharat, susam, birazcık galeta unu veya tam buğday unuyla harmanlayarak sebzeleri çıtır hale getirmek... Köfte her şeyle yapılabilir. Sadece eti düşünmeyin; nohut köftesi, tonbalığı köftesi, balık köftesi, karnabahar köftesi, kırmızı fasulyeli burger köftesi gibi liste uzun... Brokoliyi haşladıktan sonra rondodan geçirip içerisine peynir katarak brokoli köftesi yapabilirsiniz örneğin.

Haberin Devamı

Peki, atıştırmalıklar? Aklınıza sadece paketli gıdalar veya kuruyemişler mi geliyor? Kereviz sapları ne güne duruyor? Ben sarı, kırmızı ve yeşil biberi uzun ince dilimler şeklinde kesip atıştırmalık olarak yemeyi de çok seviyorum. Pancar, ıspanak ve kapya biber gibi sebzelerden rengârenk humuslar yapıyor, kereviz sapını bandırarak yiyorum. Tüm bunlara ek olarak saklama kaplarına soyulmuş ve dilimlere ayrılmış portakalı koyabilir, yıkanmış 1 avuç orman meyvesiyle minik bir ara öğün yapabilirsiniz. Daha ferah, daha sağlıklı bir yıl geçirmek istiyorsanız meyveyi asla unutmayın.

Sebzeli köfteler ve rengârenk humuslar...

 

KIRMIZI FASULYELİ KÖFTE

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı glütensiz yulaf ezmesi

Haberin Devamı

* 1 soğan * 1 avuç mantar
* 1 su bardağı haşlanmış kırmızı fasulye
* 2 yemek kaşığı tahin

* 1 yemek kaşığı keten tohumu

* 1 yemek kaşığı kabartma tozu

* Bir tutam kıyılmış maydanoz

* 4 ceviz * 1 çay kaşığı soğan tozu

* 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu

* 1 çay kaşığı toz zerdeçal * Tuz

NASIL YAPARIM?

* Yulaf, zerdeçal ve cevizi incelene kadar robottan geçirin. İçine soğan, mantar, tahin, fasulye, maydanoz, keten tohumu, baharat çeşitleri ve tuzu ekleyerek biraz daha karıştırın.

* Dört eşit porsiyona bölerek yuvarlak hale getirin.

Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirip önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kahverengileşinceye kadar pişirin. Yoğurtla servis edin.

Haberin Devamı

Sebzeli köfteler ve rengârenk humuslar...

KARNABAHAR KÖFTESİ

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 küçük karnabahar * 1 soğan (rendelenmiş)

* 1 yumurta * 1/2 su bardağı galeta unu

* 1/2 demet maydanoz * 1/2 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı pul biber * 1 çay kaşığı kimyon

* 1 çay kaşığı tozbiber * 1 çay kaşığı nane 

* 1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

* Karnabaharı suda haşlayın, bir kaba alıp çatal yardımıyla ezin.

* Üzerine tüm malzemeleri ekleyip bir harç hazırlayın.

* Yuvarlak şekil verip zeytinyağı gezdirilmiş tavada ters düz ederek pişirin.

 

Yazarın Tüm Yazıları