Hafif ekşi ve bir o kadar lezzetli...

Mandalina, portakal, limon, greyfurt; hem yemeklere hem tatlılara bambaşka bir nefaset katıyor! Çorbaların üzerine portakal suyu gezdirebilir, pancarlı salataya mandalina dilimleri ekleyebilirsiniz. Narenciye kabuklarından tatlı ve baharat yapmak da mümkün.

Haberin Devamı

Kokusu, rengi, tadı... Kış tezgâhlarının en iştah kabartan ürünleri sizce de turunçgiller değil mi? Üstelik vitamin ve mineral açısından oldukça zenginler... Sadece 1 orta boy portakal, günlük C vitamini ihtiyacımızın tümünü karşılıyor örneğin.

Bol miktarda potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri içeren turunçgiller, antioksidan içerikleriyle vücudumuzu zararlı maddelere karşı koruyor; beyin sağlığımızı destekliyor, kolesterol seviyesini dengeliyor ve lif içeriğinin yüksek olması sayesinde sindirim sistemimizi destekliyor. Mandalina, portakal ve greyfurdu gönül rahatlığıyla günde 2-3 porsiyon tüketebilirsiniz.

Hafif ekşi ve bir o kadar lezzetli...

Haberin Devamı

Ben meyve sıkacağında yaptığım portakal, limon ve mandalina suyu karışımına muhakkak sebze suyu ekliyorum. Özellikle kereviz sapı, maydanoz, nane yaprakları veya ıspanak hoş bir aroma katıyor, şeker oranını da dengelemiş oluyor.

İçme suyunu turunçgillerle renklendirmeyi de seviyorum. 1 litre suya 3-4 ince dilim limon ve portakal, 1 avuç maydanoz, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 parmak taze zencefil ilave ederek ödem atıcı bir su haline getiriyorum. Bazen de narenciye kabuklarını minik minik doğrayıp buz küplerine yerleştiriyorum, üzerini suyla doldurup donduruyorum. Bu küpleri daha sonra su dolu sürahiye eklediğimde daha lezzetli bir su elde etmiş oluyorum.

Birçoğumuz tatlıların içine, özellikle de kek ve kurabiyelere portakal, limon veya greyfurt kabuğu rendeliyor. Böylece şekerin baskın tadını hafif bir aromayla bölüp çok daha ferah bir tatlı yapabiliyoruz. Ben pudinglerimin içine veya üzerine de ilave ediyorum, özellikle çocuklar bayılıyor.

Reçel sevenlere limon, portakal veya greyfurt reçelini denemelerini öneriyorum; daha az şeker kullanarak harika bir lezzet yakalayabilirsiniz.

Fırında tavuk yaparken de kullanın

Kurutulmuş narenciye kabukları da mutfakta çok iş görüyor. Kuru portakal kabuklarını eritilmiş bitter çikolataya batırarak muhteşem bir atıştırmalık yapmak mümkün örneğin. Kurutulmuş narenciye kabuklarını baharat öğütücüden geçirip toz haline de getirebilirsiniz. Bu tozu ben etleri marine ettiğim soslara, smoothie’lere, dondurmalara,  bazen de sabah kahvaltısında yediğim yulafa katıyorum. Bu baharat kremalı yemeklere de yakışıyor, hatta narenciyenin suyunu da ekliyorum kimi zaman; kremanın o ağır tadını hafifletiyor. Ancak sosun kesilmemesi için çok fazla sıkmamaya özen gösterin... Kremalı makarnalarda favorim; limon suyu ve limon kabuğunun rendesi...

Haberin Devamı

Özellikle pırasa, kereviz, kabak gibi sebze yemeklerine dilimlenmiş  portakal ve mandalina eklemenizi öneririm. Limon veya portakalın taze taze suyunu sıkıp çorbalarınızın üzerine gezdirebilir, etlerinizin üzerine de sıkabilirsiniz.

Hafif ekşi ve bir o kadar lezzetli...
Kurutulmuş portakal kabuklarını erimiş bitter çikolataya batırıp kendinize atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

Fırında balık pişirirken balığın arasına hemen hepimiz limon dilimleri koyarız, neden aynısını tavukta da yapmayalım? Tavuğun arasında limon veya portakal dilimleri koyunca farkı göreceksiniz... Greyfurt, portakal ve mandalinayı pancarlı ve taze soğanlı bir salatayla birleştirmenizi de tavsiye ederim.

Limonun suyunu genellikle salataya sıkıyor; portakal, mandalina ve greyfurt suyunuysa kahvaltıda içiyoruz. Peki, salatanızı portakal veya mandalina suyuyla yapmayı denediniz mi hiç? Muhakkak deneyin; hatta 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve biraz sirke de eklediğinizde nefis oluyor. Greyfurt, portakal ve mandalinayı özellikle pancarlı ve taze soğanlı bir salatayla birleştirmenizi tavsiye ederim. Hem görüntüsü muhteşem oluyor hem de bağışıklığımız güçleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları