Daha çok baharat, daha çok çorba!

Kış aylarında evimizde daha fazla vakit geçiriyor, daha az hareket ediyoruz. Hareketsiz geçirdiğimiz bu süre, bedenimizdeki yağların depolanmasına neden oluyor. Bu noktada hepimizin aklına “Metabolizmamı nasıl daha canlı ve hızlı tutabilirim” sorusu geliyor. İşte yanıtı...

Haberin Devamı

Artık hepimiz biliyoruz: Metabolizmayı hızlandırmak için en etkili yöntem, hareket etmek. Özellikle kuvvet antrenmanı sonrasında metabolik hız yükselir. Kalorileri yakmak için vücudun suya da ihtiyacı var. Azıcık bile susuz kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Dolayısıyla düzenli olarak su içmemiz çok önemli. Kaliteli ve yeterli bir uyku da aynı şekilde... Çünkü bedenin iyi çalışması için öncesinde güzelce dinlenmesi gerekir. Tüm bunlar hemen herkesin aşina olduğu faktörler. Ama ben size, kışa özel beslenmenizde yapacağınız 6 ufak değişiklikle bedeninizi nasıl canlandıracağınızdan bahsedeceğim.

Daha çok baharat, daha çok çorba

Fırından yeni çıkmış, sıcak sıcak!

Haberin Devamı

Mevsimsel beslenme bedene o mevsimde ihtiyacı olan besin öğelerini verir. Yani yazın sebze-meyvelerin daha sulu olması, bizim daha çok suya ihtiyacımız olduğundan... Kışınsa özellikle kök sebzelerle ihtiyacımız olan kompleks karbonhidratı alır, bedenimizi soğuğa karşı dayanıklı hale getirir, enerji kazanırız. Pancar, kereviz, balkabağı, tatlı patates, rezene, yerelması, siyah havuç, havuç, lahana, turp, pazı, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve ıspanak... Lif içeriği yüksek olan ve metabolizmayı canlandıran bu kış sebzelerinin hepsine beslenmemizde yer vermeliyiz. Özellikle kış aylarında fırından yeni çıkmış sıcacık kök sebzeler yemeyi çok severim. Doğranmış sebzeleri bolca baharat ve 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırarak fırına atarım. Sonra da yoğurt, baharat çeşitleri, sirke ve hardalla yaptığım dip sosa banarak afiyetle yerim.

Yoğurda, kefire, salataya...

Baharat çeşitlerini kışın tüm yemeklerinizde kullanın. Kırmızıbiber, karabiber, muskat, zerdeçal, kimyon, sumak, kişniş, safran, kakule, kekik, defne yaprağı, rezene, nane ve zencefil oldukça faydalı ve metabolizma destekçisidir. Bu çeşitlerden bir karışım hazırlayıp yoğurda, kefire, sebze yemeklerine, salatalara, yumurtaya ve etlerin üzerine
ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Koyu yeşil sebzeler

Muhteşem bir antioksidan içeriğine sahip koyu yapraklı yeşilliklere sofranızda ne sıklıkla yer veriyorsunuz? Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan koyu yapraklı yeşillikler bedene enerji verir ve tüm sistemleri hareketlendirir. Dereotu, roka, maydanoz, nane, tere, kuzukulağı, karalahana, kale, defne yaprağı, taze soğan, kişniş, pazı, kekik, ısırganotu ve saymakla bitiremeyeceğimiz yöresel birçok ot. Özellikle tadı keskin olanları tercih ederseniz bedeninize ihtiyacı olan enerjiyi verirsiniz.

Bitki çayı karışımları

İçerdikleri polifenol maddeleriyle bitki çayları metabolizmanın hızlanmasına destekçi. Ama tabii ki beslenmemizi canımızın istediği şekilde yönetip bir kupa çayla tüm bu süreci dengelemeyi beklemek mümkün değil! Mate, yeşil çay, rooibos, beyaz çay, ıhlamur, adaçayı, rezene, kuşburnu çaylarını içmenizi öneriyorum. Özellikle kışın bu çayları taze zencefil, zerdeçal, karanfil, kakule, tarçınla veya içlerine portakal, mandalina, armut, ayva gibi meyveleri dilimleyip demlerseniz çok daha lezzetli ve besleyici olur.

Haberin Devamı

Daha çok baharat, daha çok çorba

Fermente gıdalar

Vücudumuzdaki iyi bakterilerin sayısını arttırmak, kötü bakterileri vücuttan uzaklaştırmak sağlığımız için önemli. Bunun için metabolizmaya destek olan ve bedeni koruyan kombucha, kefir, kvas, turşu, tarhana, sirke, boza gibi fermente ürünleri bol bol tüketin. Bağırsak florasını ucuz ve kolay yoldan koruyan besinler bunlar... Özellikle bu soğuk havalarda bağışıklık sistemini de oldukça destekliyorlar. Bu ürünleri ara öğünlerinizde kullanabilir, yemeklerin yanına eşlikçi yapabilirsiniz.

Çorbalara sirke...

Mevsimindeyken bol bol balkabağı çorbası pişiriyorum, içine muskat ve zencefil ekliyorum. Çorba, mideyi şişirmesi ve doygunluk hissi vermesiyle iştah kontrolünde destekçimiz... Özellikle kışın lahana, tavuk suyu ve sebze çorbalarını kâsenize aldıktan sonra 1 yemek kaşığı elma sirkesi ilave etmeyi unutmayın; vücudunuza yağ yakımı konusunda destek olur.

Haberin Devamı

YER ELMASI ÇORBASI 

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 500 gr yer elması
* 1 soğan * 2 diş sarımsak
* 1 dal taze kekik * 1 defne yaprağı * 1 yemek kaşığı mantar kurusu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 litre su

NASIL YAPARIM?

* Bir tencereye zeytinyağını koyun, doğranmış soğan, sarımsak, yer elması, kekik ve defne yaprağını hafif yumuşayana kadar soteleyin. Üzerine suyu ekleyin, kısık ateşte yer elmaları yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı blenderden geçirmeden kekik ve defne yaprağını çıkartın. * Sunum esnasında üzerine ufalanmış fındık veya yeşil elma parçaları ekleyebilirsiniz.

METABOLİZMA ÇAYI

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 parmak büyüklüğünde zencefil

* 1 yemek kaşığı mate

Haberin Devamı

* 1 yemek kaşığı karahindiba

* 1 yemek kaşığı papatya

* 1 çay kaşığı hakiki bal

NASIL YAPARIM?

* 1 litre suyu kaynatın.

* Zencefili ufak ufak doğrayın.

* Zencefil ve diğer malzemeleri kaynamış ve altı kapanmış suda 5 dakika demleyin.

* Süzün, 1 çay kaşığı bal ekleyerek için. Dilerseniz
1-2 portakal veya limon dilimi de katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları