Çorbası, mücveri, pizzası...

Kış sebzelerinin kraliçesi brokoli, düşük kalorisi ve yüksek besin değeriyle son yıllarda tahtını iyice güçlendirdi. Bazen ılık bir salatanın, bazen de sütlü bir çorbanın başrolü olabilen bu sebzeyi yakından tanıyalım.

Haberin Devamı

Kış sebzeleri denince önce hangilerini sıralıyorsunuz? Eminim son yıllarda sıkça üzerine konuşulan, gazetelere manşet olup televizyon kanallarında bolca haberi dolaşan brokoli ilk aklınıza gelenlerdendir. Peki bu sebzeyi siz nasıl pişiriyorsunuz? Soteleyerek, fırına vererek veya hafif haşlayarak mı? Ben bazen sebze sularına da katıyorum. Ananas ve yeşil elmayla veya portakal, taze zencefil, ıspanak ve limonla hem uyumlu hem de çok şifalı oluyor.

Bazen de brokoliye havuç, patates ve süt ekleyerek doyurucu bir çorba pişiriyorum, hatta biraz sumak ve karabiber serperek tadına tat katıyorum.

Ben bu sebzeyi çıtır çıtır bir mücver  için de kullanıyorum. Brokoli, yeşil soğan, maydanoz, yoğurt, az yulaf unu ve bolca baharat çeşidiyle düşük kalorili enfes bir fırın mücver hazırlıyorum. Buharda ya da yağsız hava fritözünde pişirip üzerine sarımsaklı yoğurt döktüğüm de oluyor. 2-3 yemek kaşığı yağda, pul biber ve ince kıyım cevizi hafif kızdırıp üzerine dökerek bu yemeği ziyafete dönüştürüyorum.

Haberin Devamı

Çorbası, mücveri, pizzası...

Siz de benim gibi fırında sebze seviyorsanız, karnabahar, brokoli, soğan, havuç ve kerevizin üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, bolca baharat, biraz susam, çörekotu, keten tohumu ve tuz ilave ederek fırında pişirin, afiyetle yiyin.

Karnabahardan pizza tabanı yapmayı son zamanlarda çok duymuşsunuzdur. Bu tabanı brokoliyle de yapabileceğinizi biliyor musunuz? Robotta pirinç tanesi gibi çektiğiniz brokoliyi kaşar peyniri, yumurta, tuz ve baharat çeşitleriyle karıştırarak taban hamuru hazırlayabilir, fırında biraz pişirdikten sonra üzerini isteğinize göre malzemelerle doldurabilirsiniz. Böylece düşük kalorili ve ketojenik bir pizza yapmış olursunuz.

Pişmiş brokoli bazen de mutfağımda ılık bir salataya dönüşüyor. Karnabahar, rende havuç ve narla karıştırıp nar ekşisi, azıcık limon ve zeytinyağı sosuyla servis ediyorum.  Tüm sebzeleri çiğden robotta çekerek kıtır kıtır bir salata hazırlamak da mümkün tabii...

Haberin Devamı

Bir başka önerimse doğranmış brokoliyi buharda pişirip üzerine hardallı yoğurt sosla servis etmek... Özellikle “Gece için düşük kalorili bir atıştırmalık arıyorum” diyenlere tavsiyemdir. Ama brokoliyi sadece ana yemek olarak düşünmeyin. Tüm çorbalarınıza, makarnalara, yoğurtlu ezmelere, sebze gratenlere ve daha birçok yemeğe ekleyerek dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.

Brokoli, düşük kalorili bir sebze.

Dolayısıyla hem sağlıklı beslenmenin hem de diyetlerin vazgeçilmezlerinden. İçeriğindeki karbonhidratın çoğunluğu posa olduğu için bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor. Hücresindeki faydalı maddelerin açığa çıkması için doğramak gerekiyor. İnce kıymak veya robotta pirinç tanesi kadar çekmek de akılcı bir teknik. Çiğ yemek isteyenler  doğrayıp soslayarak veya buharda pişirerek faydasını arttırabilir ama uzun uzun suda haşlamayı önermiyorum çünkü faydasını kaybederiz. Üzerine hardal yağı eklerseniz de çok yakışıyor.

Haberin Devamı

Vücutta hücre hasarına neden olan serbest radikalleri tutan antioksidanlar brokolide bolca var. Dolayısıyla birçok araştırma bu sebzenin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu yönünde hemfikir. Kalsiyum ve C vitamini oranı da yüksek olduğundan kemik sağlığı için de oldukça etkili. Bedenin bağışıklık sistemine ve posa ihtiyacına da önemli bir destek. Ve son bir bilgi: Brokoli satın alırken özellikle rengi koyu ve birbirlerine sıkı bağlı parçaları seçin. 

Çorbası, mücveri, pizzası...

ÖDEM ATICI ÇORBA

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 orta boy brokoli* 1 küçük patates

* 1 demet dereotu * 1 orta boy soğan

* 1 su bardağı süt * Tuz, pul biber, kimyon

NASIL YAPARIM?

* Brokoli ve patatesi az suda pişirin.

Haberin Devamı

* Pişen sebzeleri doğranmış soğan ve dereotuyla birlikte robottan geçirip bir tencereye alın. Ocağın altını yakın, kaynayınca karıştırarak sütü ve baharatı ekleyin, çorbanız hazır.

Çorbası, mücveri, pizzası...

BROKOLİ KÖFTESİ

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 orta boy brokoli * 3 yumurta

* 1 su bardağı ufalanmış peynir

* 2-3 yemek kaşığı yulaf unu veya kinoa unu

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* Damak tadınıza göre bolca baharat

NASIL YAPARIM?

* Çiğ brokoliyi robotta çekin, diğer malzemelerle karıştırın.

* Hazırladığınız hamurdan köfteler yapıp tepsiye dizin, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında
20 dakika kadar pişirin.

Yazarın Tüm Yazıları