Belgin Ekmen Yenilmez

Hatay mutfağından özel bir tat: Tuzlu yoğurt çorbası

5 Şubat 2020
Odun ateşinde saatlerce kaynatılarak elde edilen tuzlu yoğurt, kahvaltı sofralarına ve pek çok yemeğe lezzet katması dolayısıyla Hatay yöresinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. İşte, menünüzde yer verebileceğiniz enfes lezzet tuzlu yoğurt çorbasının tarifi…

Malzemeler:
5-6 çorba kaşığı tuzlu yoğurt
6 bardak su
1 fincan pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:

Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra açılıncaya kadar suda kaynatılır.

Yazının Devamını Oku

Rezenenin hamur işleriyle müthiş uyumu: Hatay külçe böreği

28 Ocak 2020
Hatay civarında ‘şumra’ olarak bilinen rezenenin kattığı lezzetle damaklarda çok hoş bir tat bırakan külçe böreği, kahvaltı ya da ara öğünlerde tüketilebiliyor. İşte Hatay bölgesinin sevilen tatlarından külçe böreğinin tarifi…

Malzemeler:

1 kilogram un
1 adet küçük yaş veya kuru maya (küçük paketin yarısı)
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı rezene
Yarım çay bardağı çörek otu

Yazının Devamını Oku

Oldukça kolay Hatay usulü zeytinyağlı humus tarifi

22 Ocak 2020
Doğu Akdeniz bölgesinde ana yemekle birlikte meze olarak ikram edilen Humus, son yıllarda ününü ülke sınırları dışına da taşıdı. Kolay tarifi ile Amerika ve birçok Avrupa ülkesinin gözdesi haline gelen Humus, sıcacık bir pide ile inanılmaz uyum sağlıyor.

İşte, evinizde kolayca yapabileceğiniz Hatay usulü Humus tarifi;

Malzemeler:2,5 su bardağı haşlanmış nohut (İyi haşlanmış olması çok daha iyi sonuç aldırır.)

1,5 yemek kaşığı tahin

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

Orta boy yarım limonun suyu

Üzeri için:

Zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreği

15 Ocak 2020
Hatay yöresinin sevilen lezzetlerinden kaytaz böreği, hem görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile damak tadına düşkün herkesin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarıyor. Hafif gevrek hamuru ve iç harcının muhteşem uyumu ile kaytaz böreği, evinizde kolayca yapabileceğiniz tarifler arasında yer alıyor.  

İşte sofralarınıza konuk edeceğiniz bu muhteşem lezzetin tarifi:

Kaytaz böreği hamuru için malzemeler

Yapımı çok kolay ve çok lezzetli olan kaytaz böreğinin hamuru için;6 su bardağı un
1 paket instant maya (kuru maya)
1,5 tatlı kaşığı tuz
Ilık su (kıvama gelene kadar ekleyebilirsiniz)

Kaytaz böreği hamurunun yapılışı

Kaytaz böreği hamuru için öncelikle bir kaba un, maya ve tuzu eklenir.

Yazının Devamını Oku

Kokusuyla lezzetiyle verdiğiniz emeğe değecek: Zeytinyağlı tepsi oruğu

8 Ocak 2020
Bu hafta sizlere Hatay yöresine ait enfes bir lezzet olan zeytinyağlı tepsi oruğunun tarifini vereceğim. Genellikle odun fırınında pişirilen zeytinyağlı tepsi oruğu, imkân olmaması halinde ev fırınlarında da yapılabilmektedir. Tarifi her ne kadar karmaşık gelse de, fırından çıktığı anda kokusu ve görüntüsü ile verdiğiniz emeklere değdiğini size vurgulayacaktır.

Zeytinyağlı tepsi oruğunu ana yemek sunabilir, misafir tabaklarınızda da yer verebilirsiniz. İşte, gerekli olan malzeme listemiz...

Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 30 dakika

İçi için malzemeler:

400 gram bir defa çekilmiş yağsız kırmızı et
4 büyük baş soğan
1 bardak sıvı yağ

Yazının Devamını Oku

Yılbaşı sofralarınızı renklendirecek közlenmiş biberli cevizli meze

31 Aralık 2019
Sevgili Hürriyet Lezizz okurları, sizlere bu hafta yılbaşı sofralarınıza renk katacak ve herkesin severek yiyeceğini düşündüğüm közlenmiş biberli cevizli meze tarifi vereceğim. Lezzetli ve besleyici olmasının yanı sıra kolay yapımı ile de sizleri çok uğraştırmayacak bu tarife sofralarınızda sık sık yer vereceğinizi şimdiden hisseder gibiyim... :)

Közlenmiş biberli cevizli mezenizi ister acılı isterseniz de acısız yapabilirsiniz. İster kahvaltıda, ister çorbalarınızın yanına, isterseniz de misafirleriniz için hazırladığınız tabakların içerisinde ikram edebilirsiniz. Ayrıca kızartmaya da çok yakıştığını belirtmek isterim.

Malzemeler
(3-4 kişilik)
5-6 adet büyük kapya biber
1 kase ceviz içi
3 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı hakiki nar ekşisi (Nar ekşisi aroması ya da şurubu olmamasına dikkat edin)

Yazının Devamını Oku

Aya köfteli çorbayla sıcacık bir merhaba!

25 Aralık 2019
Sevgili Hürriyet okurları, bu köşede bundan sonra kısmet olursa sizlere doğduğum, büyüdüğüm ve hala yaşamakta olduğum topraklardan, Hatay mutfağından değişik lezzetlerin tariflerini vermeye çalışacağım. Umarım dener ve beğenirsiniz.

İlk yazımda sizlere yıllardır evimde yaptığım ve özel günlerde ikram ettiğim yemeklerden birisi olan aya köfteli çorbanın tarifini vereceğim. Aya köfteli çorba, lezzetli ve bir o kadar da besleyici olması dolayısıyla çocuklar için de gönül rahatlığıyla pişirebileceğiniz yemeklerden. 

Malzemeler:
(5-6 kişilik)
300 gram yağsız sinirsiz dana kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı pirinç
1 çorba kaşığı sıvı yağ

Yazının Devamını Oku