Mucize giysiler

‘Giyilebilir teknoloji’ geçen ay yapılan ve çok konuşulan ‘MET’ galanın ana temasıydı. Peki nedir bu giyilebilir teknoloji?

Haberin Devamı

İleri teknolojiyle dokunan, örülen ve geliştirilen kumaşlar bir süredir hayatımızda. Yerli markalar da bu kumaşları koleksiyonlarda oldukça fazla kullanıyor artık.

 

Nanoteknoloji, yeni bir teknoloji devrimi. Bu teknolojinin, 2025 yılına kadar gelişme sürecini tamamlayıp, hayatın her alanına gireceği tahmin edilmekte. Tekstilde kullanılan malzemelere, nanometre boyutlarında farklı özellikler kazandırılması tekstilde önemli gelişmelere yol açtı.
Bu sezonun en ‘akıllı’ kumaşları

 

- Tekstil ve hazırgiyim ürünlerinde en çok kullanılanlar su geçirmezlik, suyu itme özelliği. Sezonun modası dalgıç kıyafetleri, yağmurluklar bunlardan yapılıyor.

 

Haberin Devamı

- Buruşmazlık ve kolay ütülenme özelliği takım elbiseler, pantolonlar ve resmi kıyafetlerde kullanılıyor.

 

- UV-ışınlarından koruyucu kumaşlar, çok güneşli olan sıcak bölgelerdeki yazlık kıyafetlerde ve Cruise koleksiyonlarında yer alıyor.

 

- Kumaş birbirine sürtündükçe güzel koku yayan aloe vera apresi özellikle takım elbise ve gömleklerde karşımıza çıkıyor.

 

- Organik ürün isteyenler için özel dokunan bambu iplikleri, bakterilerin üremesini engelleyen anti bakteriyel kumaşlar, bebek kıyafetlerinde. Allerji ve kokuya karşı geliştirilen gümüş iplikler ise çoraplarda kullanılıyor.

 

- ’Bio strech’le üretilen kumaşların popülerliği vücudun şeklini alması, yumuşak tutumu, hacimli yapısı ve yüksek esneme kabiliyetine sahip olmasıdır. Dans ve spor kıyafetleri bu kumaşlarla yapılıyor ve nefes alıyor.

 

- Kullanım sırasında, vücut sıcaklığını dengeleyen ‘Thermax’ teknolojisini de unutmayalım.Yani termal kumaşlar... Artık sıcak tutan elyafın yünün ve kuş tüyünün yerini tutu. Zaten hayvanlara zarar veren ürünler kulllanmamak gerekiyor. Kışın kayak kıyafetlerinde en çok kullanılan mülzeme bunlar. Mikro kapsüllerle ürün sıcaklığını aktif bir biçimde koruyor, gerektiğinde azaltarak yada çoğaltarak gün boyunca vücut sıcaklığını 37 °C’de dengeliyor. Üşümeyi veya terlemeyi önlüyor.

Yazarın Tüm Yazıları