Nolan, Warner Bros.’u Hollywood’un geleceğini tehlikeye atmakla suçladı

Warner Bros. “Wonder Woman 1984”le başlayıp 2021 takvimindeki filmlerinin tamamını sinemalarla eşzamanlı olarak HBO Max’dan da yayınlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

“Wonder Woman 1984”, 25 Aralık’ta HBO Max üyelerinden ekstra ücret alınmadan yayınlanmaya başladı...
Warner Bros.’un bu kararına tepki veren isimlerin başında yönetmen Christopher Nolan geldi.
Sinema deneyiminin en büyük savunucusu Nolan, Warner Bros.’un kararının “sendikalar ve sanatçılar için büyük bir tehlike işareti” olduğunu söyledi.
Nolan, Warner Bros.’u Hollywood’un geleceğini tehlikeye atmakla suçladı
Bu planın, Hollywood’un sanatçılarından işçi sınıfına tüm çalışanlarına zarar vereceğini iddia etti.
Hollywood makine gibi çalışır. Sendikalar, sette çalışan elektrikçiden sadece bir-iki replik söyleyen oyuncuya kadar herkesin hakkını korur.
Nolan bu yeni yapıların yani dijital platformların ileriye dönük tehlike olacağını iddia ediyor.
Dijital platformların çalışma modelleri ve yaptıkları anlaşmalardaki eksikliklerin daha az tanınan oyuncular için sorun teşkil ettiğinin altını çiziyor.
DİJİTAL PLATFORMLAR
NEDEN VE NASIL
SORUN TEŞKİL EDİYOR
Kendimden küçük bir örnekle Hollywood’un işleyişini anlatacağım...
Yönetmenliğini Ridley Scott’ın yaptığı, başrollerinde Leonardo DiCaprio ve Russell Crowe’un oynadığı “Body of Lies” filminde Türkçe seslendirme yapacak biri aranıyordu.
Yapım şirketinden bazı arkadaşlarım ilgilenip ilgilenmeyeceğimi sordu.
Sadece birkaç sahnede arkadan Türkçe sesler gelmesi gerekiyordu. Yani benim konuştuğum belli bile olmayacaktı.
“Neden olmasın?” dedim, stüdyoya gittim. Bana söylediklerini yaptım.
Stüdyodan bu küçücük seslendirme için 2008 yılında güzel bir ödeme aldım.
12 yıldır da evime hâlâ yılda dört kere çek geliyor. Neden geliyor? Ben de o filmde çalıştım ve filmin gelirlerinden hakkımı 12 yıldır yolluyorlar.
Şimdi Russell Crowe, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Tom Cruise gibi büyük oyuncuları düşünün. Yaptıkları her filmin kazancından evlerine yılda dört kere hakları gönderiliyor. Keza çalışan her bir kişiye filmdeki kredisine göre hakkı ödeniyor.
Nolan da diyor ki; dijital platformlarda üzerinde henüz düşünülmeyen bir sürü açık var. Hollywood’un herkesin hakkını koruyan bu (sendika) sistemine ne olacak?
Nolan, Warner Bros.’un “Wonder Woman 1984” ve 2021 filmlerini HBO Max’da yayınlama kararını sert sözlerle eleştirdi.
“Sektörümüzün en büyük film yapımcıları, en değerli yıldızları dünyanın en büyük stüdyosu için çalıştıklarını düşünerek yatağa gittiler ve aslında kötü bir dijital platform için çalıştıklarını öğrenerek uyandılar” dedi.
Nolan’ı kızdıran bir diğer konu da Warner Bros.’un bu projelerde çalışan yıldızlara ve yapımcılara muamelesi...
Bu projelere her şeyini vererek çalışan insanlara danışılmaması ve onlara sorulmadan karar verilmesi Nolan’ı oldukça rahatsız etmiş.
Dijital platformları “acemi” olarak niteleyen başarılı yönetmen, “Sinemalar eninde sonunda geri dönecek. Şu anda sektörde olan şey pandeminin dijital platformlar tarafından kısa vadeli avantaja çevrilmesidir” dedi.

Haberin Devamı

“Wonder Woman 1984”ün Türk markası
Moshiqa ile işbirliği

Haberin Devamı

Evcil hayvanlar ve ebeveynleri için tasarlanan üst düzey yaşam tarzı markası Moshiqa, “Wonder Woman 1984” filminin uluslararası lüks moda ortağı olarak seçildi ve bu işbirliği kapsamında ikonik aksesuvarlardan oluşan özel bir pet koleksiyonu hazırladı.
Nolan, Warner Bros.’u Hollywood’un geleceğini tehlikeye atmakla suçladı
Moshiqa X Wonder Woman 1984 Golden Capsule Collection, süper kahramanın ikonik stilinden ilham alıyor.
Gücünü kadından alan, kadın gücünü yüceltmeyi önemseyen bu işbirliği, bir kadın süper kahramanın fantastik güçlerini Moshiqa’nın üst düzey evcil hayvan aksesuvarlarıyla gerçek dünyaya taşıyor.
Markanın kurucusu Meryem Birsöz, koleksiyonun satışından elde edilen gelirin yüzde 10’unun satın alan bireylerin tercihine bağlı olarak, kadınların eşit eğitim koşullarına sahip olması için çalışan uluslararası yardım kuruluşu The Malala Fund’a veya evsiz hayvanların daha iyi koşullarda yaşayabilmesi adına uluslararası çalışmalar yürüten Türkiye merkezli Dumpster Doggies’e aktarılacağını söyledi.
Can dostlarımız için tasarlanan lüks moda ürünleri, taşıma çantaları ve deri aksesuvarları Lady Gaga, Paris Hilton, Chrissy Teigen, Leonardo DiCaprio gibi Hollywood ünlülerinin de tercih ettiğini söyleyen Birsöz, “Wonder Woman 1984” işbirliğinden doğan koleksiyonun yıllarca kullanılabileceğini söyledi.
Nolan, Warner Bros.’u Hollywood’un geleceğini tehlikeye atmakla suçladı

Yazarın Tüm Yazıları