Influencer’lar ve çevresel duyarlılık

Geçenlerde yemek sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Emre Yılmaz’ın paylaşımında gördüm.

Haberin Devamı

Hediye paketleri hazırlamış, “Fenomenler yerine ihtiyaç sahiplerine yolluyorum” yazmış.

Hemen aradım, “Hele ki bu dönemde pandemi sebebiyle o kadar çok ihtiyacı olan insan var ki, evlerini hediye deposuna dönüştüren fenomenlere göndermek içimden gelmedi” dedi.

O günden beri aklıma takıldı. Üzerine biraz araştırma yaptım. Gerçekten bir tüketim çılgınlığı ve bu çılgınlığı alevlendiren sanal fenomen-influencer dünyası var...

Döngü kontrolden çıkmış durumda.

Sosyal medya platformları artık mutlu anlarımızı, sosyal hayatımızı paylaştığımız platformlar olmaktan çıktı, bedavacılığı “influencer” olarak adlandıran fenomenlerle dolup taştı.

Satın almak için “yukarı kaydır” linkleri, hediye yığınları, savurgan paketlemeler, karton kutular, ambalajlar fenomen hikayelerinin ana temaları.

Haberin Devamı

Sorsan hepsi doğa dostu, sorsan hepsi duyarlı...

Los Angeles’ta konuştuğum birçok influencer, moda ve güzellik markalarını bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdıklarını anlattı.

“Kontrolden çıkan döngüyü durdurmamız lazım, sürdürülebilirliği savunmak sadece konuşmakla olmuyor” diyorlar.

Çevreye karşı en büyük tehlikenin moda ve kozmetik endüstrisinden kaynaklandığını çok iyi biliyorlar.

Hepsi uzman!

Merak ettiğim bir konu da bu fenomenlerin uzmanlık alanları. Sanırım her konuda engin bilgilere sahipler!

Instagram üzerine kurulu hediye trafiğine ya da yaptıkları işbirliğine göre bir anda dermatolog, beslenme uzmanı, makyaj artisti, yaşam koçu, stilist, trend belirleyici hatta seyahat acentesi olabiliyorlar.

Bu dallardaki eğitimlerinin ya da ne kadar uzman olduklarının hiç önemi yok. Sahip olunması gereken tek şey; takipçi.

Hatta ve hatta maşallah hepsi birer sinema eleştirmeni!

Geçenlerde biri, bu senenin en iyi dizileri arasında yer alan, Hollywood yapımı bir proje için hikayesinde “Kurguda sorun var” demiş.

Beğenirsin ya da beğenmezsin, anlarım. Sonuçta filmler de diziler de insanların beğenisine sunuluyor.

Ama Allah aşkına kurguyu, yönetmenin hikayeyi anlatma şeklini ya da çekim tarzını; işin tekniğini hangi bilginle yorumluyorsun?

Haberin Devamı

İnsanlar yıllarca konservatuvar eğitimi alıyor. Hayatlarını adıyor sanatın teknik yönünü öğrenmek için ama sen büyük ihtimalle reklamını yaptığın ürünleri takipçilerinin satın alması için hikayene link koyarken izlediğin dizinin kurgusunu beğenmiyorsun. Bravo vallahi...

Yakında her konuda bilgi sahibi bu fenomenlerin cerrahların nasıl ameliyat yapmaları gerektiğini de hikayelerinde anlattıklarını görürseniz, hiç şaşırmayın...

 

Yazarın Tüm Yazıları