Üretim üssü gibi

İZMİR’de Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu 7.532 dönümün üzerinde araziye kurulu olan cezaevinde 38 işkolunda faaliyet gösteriliyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta itibariyle 703 hükümlünün bulunduğu cezaevinde sağlık ve yaşlılık durumu dışında kalan 550 hükümlü farklı birimlerde sigortalı olarak çalışıyor. Bunlardan 200’ü İzmir’de adliye ve hakimevinde yemekhane, restoran, otel, çay ocağı, kafeteryalar, fotokopi gibi birimlerde hizmet sağlıyor. İşgücünden faydalanılan hükümlülerin bir bölümü de Jandarma, Deniz Kuvvetleri, Komando Okulu gruplar halinde temizlik işlerinde görev yaparken Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı mezarların temizliğini de yine mahkumlar gerçekleştiriyor.

Üretim üssü gibi


YÜKSEK DUVARLAR YOK
Katkı içermeyen ürünlerinin satıldığı noktaların önünde kuyruklar oluşan cezaevi, kapılarını Hürriyet’e açtı. Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, mahkumların kaçmaması için kalın yüksek duvarlar yok. Tahliyelerine çok az zaman kalanlar ya da sağlık sebebiyle çalışamayanlar, çevre temizliği ve bakım onarım işleriyle meşgul oluyor. Çalışmak isteyip eli işe yatkın olanlar da, meslek sahibi olmaları için hayvancılık, tarım, mandıra, fırın, demir ve mobilya gibi iş kollarına yönlendiriliyor. Cezaevinde bakliyat, çay, şeker gibi malzemeler dışındaki ihtiyaçların neredeyse tamamı üretimle karşılanıyor. Süt üretiminin yanı sıra yetiştirilen hayvanlarla kurumun et ihtiyacı temin ediliyor. Kurban Bayramı’nda küçükbaş hayvan satışı ve kesiminden gelir elde edilirken, açık tarım ve sera tarımıyla domates, patlıcan, fasulye, biber, kavun ve karpuz yetiştirilerek kurum bünyesinde tüketiliyor

Haberin Devamı

Üretim üssü gibi


KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerinin kendi enerjisini üretebilme çalışması kapsamında Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu için proje hazırlandı. Küçük çapta üretimlerle yola devam eden cezaevi, hazırlanan projeyle küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, yumurta yetiştiriciliği gibi çok sayıda tesisle entegre üretime geçecek. Tesislerde gerçekleştirilen üretimin ardından küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği sırasında oluşan hayvan dışkılarından elde edilen gübrelerin biogaz üretim tesisinde işlenerek ısınmanın bu yolla karşılanarak kurum içindeki elektrik enerjisi üretilecek. Üretimden elde edilen atıklarla da cezaevinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Haberin Devamı

Üretim üssü gibi


GEZEN TAVUK İLGİ GÖRÜYOR
Dev bir üretim üssü görünümündeki cezaevindeki hükümlüler, hem ülke üretimine katkı koyuyor, hem kazanç sağlıyor, hem de meslek sahibi oluyor. En çok üretimi, tüketicilerden de büyük ilgi gören organik sebze-meyve ve mandıra tesisi gerçekleştirirken, mahkumları, çalıştıkları alanla ilgili mühendisler ve veterinerler yönlendiriyor. Gıdada birçoğu el değmeden ve organik üretilen ürünler, adliyelerdeki satış mağazaları ve cezaevlerindeki kantinlerde satılıyor. Gezen tavuk, yumurta, katkısız yoğurt, peynir, süt, ayran ve yağ çeşitleri ile organik ürünler en çok ilgi görenler.

Üretim üssü gibi


HANGİ İŞKOLUNDA
NE ÜRETİLİYOR
Kurumun İşyurdu Müdürlüğü bünyesindeki başlıca iş atölyeleri ve üretimleri şöyle:
İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri: Kafelerin, çay ocaklarının, yemekhanelerin, konaklama tesisi, otopark ve restoran işletmeciliği Foça Açık Cezaevi tarafından yapılıyor.
Demir Doğrama Atölyesi: Atölye bünyesinde Türkiye’deki ceza infaz kurumlarının, adalet saraylarının ve askeri birliklerin çatı onarımı, tefrişat ve demir işleri gerçekleştiriliyor. Yeni atölyenin tamamlanmasıyla demir sandalye iskeletleri, çelik raf, kompakt raf, çelik elbise dolabı, ranza ve benzeri mamullerin yüzde 100 üretimi ve boyaması da yapılabilecek.
Fırın: 525 metrekare alana kurulu tesis günlük 10 bin ekmek çıkartabilme kapasitesinde. Ayrıca fırında boyoz, poğaça, simit ve yufka üretimi de gerçekleştiriliyor.
Hayvancılık: Toplamda 264 küçükbaş, 450 büyükbaş, 22 bin yumurta tavuğu ve 3 bin gezen tavuk mevcut. Kümese ek olarak 3 adet 3 bin gezen tavuk kapasiteli kümes inşaatları tamamlandı. Her ay dönüşümlü olarak 3 bin kesim yapılırken, 30 bin kapasiteli yeni yumurta tavuğu kümesi de tamamlanmak üzere. Büyükbaş hayvan kapasitesini arttırmak için ise yeni tesisler tamamlanmak üzere.
İnşaat: Kurum içi tüm inşaatlar atölye tarafından yapılmakta.

Haberin Devamı

Üretim üssü gibi


Mandıra: 1999’da 1 ton kapasite ile başlayan mandıra bugün 22 ton süt işliyor. 2017’de yeni yapılacak yatırımlar ile 50 tona ulaşması hedefleniyor. Mandıra işkolunda peynir çeşitleri, yoğurt, ayran ve tereyağı üretilirken 30’dan fazla noktaya sevkiyat yapılıyor.
Mobilya: Çeşitli adalet sarayı ve ceza infaz kurumlarının tefrişat işleri yapılırken tesislerin kapasitelerini artırma çalışmaları sürüyor. Tabela ve Reklamcılık: Atölye kapsamında Türkiye’nin farklı yerlerinde yer alan hastane, adliye, gibi resmi kurumların tabela ve yönlendirme işlekleri yapılıyor.
Tarım: Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda zeytincilik, sebzecilik, meyvecilik, yem bitkileri yetiştiriciliği ve orman ağaçlandırılması yapılıyor. Kurumda 3 bin 300 zeytin ağacı bulunurken yıl içinde 5 bin zeytin fidanı dikildi. Üretilen zeytinyağının en büyük özelliği hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan tamamen doğal, sızma zeytinyağı olması. İlerleyen yıllarda her yıl 5 bin zeytin fidanı dikilerek 25 bin ağaca ulaşılması hedefleniyor. Bakanlık desteği ile 20 ton kapasiteli, 643 metrekarelik alana zeytin sıkımı tesisinin kurulumu için inşaat çalışmaları sürerken mevcut zeytinlerden elde edilen zeytinyağları satılıyor. Kampüste ayrıca çam fıstığı, nar, incir, ayva gibi ağaç çeşitlerinin meyvelerinden de faydalanılıyor.
Bu faaliyetlerden elde edilen gelirler yine devletin hükümlülere yönelik eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde kullanılıyor. Yine bu gelirlerden çalışan hükümlülerden günlük olarak çırak 8.5 TL, kalfa 9 TL, usta 11 TL ödeme yapılıyor, sigorta pirimi ödeniyor. Her hükümlüden tahliyesinden sonra alınan iaşe giderleri çalışan hükümlülerden alınmıyor. Meslek edinme ve çalışmaya bu suretle teşvik ediliyor.

- BİTTİ -

Yazarın Tüm Yazıları