Kamera görüntüsünün çözdüğü cinayetler

İZMİR Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, olay yeri ve çevresinde en çok kamera kayıtlarından faydalandıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Çoğu cinayet kamera görüntülerinden sürülen iz sayesinde çözülüyor. Büronun deneyimli şefleri, “Nokta kadar bir görüntü, bazen bir gölge bile faili bulmamız, cinayeti çözmemiz için yetiyor. Cinayetin işlendiği saat, birkaç kamera görüntüsünün birbiriyle ilişkilendirilmesi sonuca ulaşmamızı sağlıyor. Şüphelinin söylediği yalan kamera görüntüleriyle ortaya çıkabiliyor, olayın çözülmesinde büyük rol oynuyor” sözleriyle, görüntü değerlendirilmesinin araştırmadaki önemini vurguluyor. Bazen kilometrelerce alandan toplanan yüzlerce kamera görüntüsünü izleyen ekipler, buradaki küçücük bir ayrıntıda bir anlık bir görüntüden faile ulaşıp, cinayeti çözüyor. Cinayet Masası dedektiflerinin “İyi bir cinayetçi bulmaca çözmez. Bulmacayı yeniden yapar” kuralında kamera görüntüleri de önemli parçalardan biri...

Haberin Devamı


MİMAR CİNAYETİNDEKİ AYRINTI
İzmir Alsancak’ta 27 Mayıs’ta evinde saldırıya uğrayan Ayla Coşkunlar cinayetinin çözülmesinde de kamera görüntüleri büyük rol oynadı. Mimar 68 yaşındaki Sabri Coşkunlar, bir işi için ayrıldığı evine akşam saatlerinde döndüğünde, birinci kattaki kapının ziline bastı. Kendisi gibi mimar olan 30 yıllık eşi aynı yaştaki Ayla Coşkunlar kapıyı açmayınca, anahtarıyla açmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı ve alt katta bulunan işyeri çalışanlarından yardım istedi. Merdivenle eve girildiğinde, Ayla Coşkunlar mutfakta kanlar içinde bulundu. Ambulansla hastaneye kaldırılan Ayla Coşkunlar, olaydan 17 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatan İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, evin bulunduğu sokaktaki güvenlik kamerasınca görüntülenen zanlının, Şiho Candan olduğunu belirledi. Bölgedeki kameraları mercek altına alan polis, zanlının izlediği güzergahın krokisini çıkardı.

Kamera görüntüsünün çözdüğü cinayetler

Buna göre otogardan Manisa’ya giden Şiho Candan’ın burada kendisi gibi boşanmış ve bir çocuğu olan sevgilisi N.N.L. ile buluştuğu, ardından da gezmek için Foça, Antalya, Bursa ve İzmir’e gittiği tespit edildi. Son olarak Foça’da kalan Şiho Candan’ın İstanbul’a, N.N.L.’nin ise Manisa’ya gittiği belirlendi. Bunun üzerine, polis önce N.N.L.’yi yakaladı. Bir süre yurt dışında da yaşayan N.N.L., sevgilisi Şiho Candan’ın kendisine altın bilezik ve künye hediye ettiğini, daha sonra da bunları bozdurup gezmeye gittiklerini, Foça’dan Manisa’ya geldikten sonra Şiho Candan’ın cinayete karıştığını haberlerden öğrendiğini, ancak polisi aramadığını söyledi. N.N.L. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı


“BASINA O GÖRÜNTÜ YANSIYINCA”
Cinayeti çözen ekipler Coşkunlar cinayetinde kamera kayıtlarının sonuca götürdüğü çalışmalarını şöyle anlattı:
“Maktul kimseyle sorunu olmayan biriydi. Evinde, kendi halinde. Şaşırmıştık. Yaşı var ve cinayet evde oluyor. Her şeyi araştırdık. Aşağıdaki iş yerinin kamera kayıtlarına yansıyan sesler vardı sadece. Ancak seslerden sonra bir şahıs görünüyordu. Elinde bir ceket vardı. O ceketi çöp konteynerine attığı görüntülerine ulaştığımızda onun üzerinde yoğunlaştık. Basına görüntüsü yansıyınca sonuca ulaştık. Bu sırada da şahısla ilgili tüm bilgilere ulaşmıştık. İstanbul’da yakaladık.”

Kamera görüntüsünün çözdüğü cinayetler


“APARTMANA İŞ ARAMAK İÇİN GİRDİM”
Coşkunlar’ın cinayet zanlısı olarak yakalanan Candan, ifadesinde; iş aradığını, evin bulunduğu sokağa gittiğini, apartmana girdiğini, ancak daireye girmediğini söyleyerek, “İzmir’e mayıs ayında geldim. 6- 7 gün kaldım. Sadece 600 lira param olduğu için otellerde kalmadım, park ve bahçelerde yattım. Öldürülen Ayla Coşkunlar’ın apartmanına girerken görüntüleri ortaya çıkan kişi benim. Ancak Coşkunlar’ı ben öldürmedim. İş aramak için o apartmana girdim” dedi.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, Şiho Candan hakkında, ‘Suçu gizlemek için adam öldürme’, ‘Yağma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açtı.

Haberin Devamı


YARIN: 4/ TOZLU RAFLARDAKİ DOSYALAR

Yazarın Tüm Yazıları