Oyun dinlemek için 20 dakikanız var mı?

74 oyuna erişerek bir nevi ‘dijital oyun kütüphanesi’ne dönüşen ses tiyatrosu projesi Podacto’nun arşivinden dört kısa oyun seçtim. En uzunu 20 dakika olan oyunların her biri işinin ehline teslim.

Haberin Devamı

Oyun dinlemek için 20 dakikanız var mı
ARTIK HİÇBİR ŞEY BİZİ BİRBİRİMİZE YAKLAŞTIRAMAZ

* Yazan: Derem Çıray

* Oyuncu: Pınar Öğün

* Nerede: Storytel

* Süre: 15 dakika

SELEN’İN KAFASININ İÇİNDE…

Moda’da yaşayan, İstinye’de bir plazada çalışan genç bir kadın Selen. Kafasında birikmiş, dışarı çıkmayan konuşmalarla dolu bir günü daha başlıyor… Derem Çıray’ın yazdığı, bugün, burada yaşayan bir kadının hayatından bir kesit aktaran oyunun ikinci oyuncusu da tüm sesleriyle şehir. Kimsenin, kimsenin sesini gerçekten duyamadığı şehirde bir kadının iç seslerine kulak verme fırsatı… Belki bu sayede kendinizi de duyarsınız.
Oyun dinlemek için 20 dakikanız var mı
ALICE HARİKALAR OLMAYAN DİYARINDA

Haberin Devamı

* Yazan: Dario Fo, Franca Rame

* Oyuncu: Dolunay Soysert

* Nerede: Storytel

* Süre: 20 dakika

KAÇ ALICE, KAÇ!

Feminist tiyatro yazınının en sarkastik ve en kapsayıcı isimleri Dario Fo ve Franca Rame’den ‘Alice’ yorumu... Alice büyümüş ve gerçek dünyaya adım atmıştır ve burası, pek de ‘harika’ değildir… Alice bedenine hükmetmeye çalışan düzenle, tacizci erkeklerle, ‘kız kardeşliğe’ eril hırs bulaştıran hemcinsleriyle; ruhunu, duygularını, görünümünü şekillendirmeye çalışacak fabrikasyon bir sistemle karşılaşacaktır. Dolunay Soysert’in sesinden dinlediğimiz eser, İtalyan çiftin imzası haline gelmiş tiyatro dilinin bütün özelliklerini barındıran, lafını sakınmayan bir kadın oyunu.
Oyun dinlemek için 20 dakikanız var mı
YAZLIKÇININ YAŞAMI

Yazan: Anton Çehov

* Oyuncular: Edip Tepeli, Erdal Küçükkömürcü

* Nerede: Storytel

* Süre: 15 dakika

TANIDIK BİR İSYAN

Yazdıklarıyla insan doğasının röntgenini çeken Anton Çehov’un eğlenceli kısa oyunlarından... Kentle sayfiye arasında mekik dokuyan İvan İvanoviç’in meşhur haykırışını Edip Tepeli başarılı bir yorumla seslendiriyor. Başta ailesi olmak üzere çevresindeki hemen herkesin angaryasına koşturan İvan İvanoviç’in dinamik monoloğu zamansız bir komedi. Bugünün durmaksızın koşturan şehirli insanına da gayet tanıdık gelecek bir isyan!
Oyun dinlemek için 20 dakikanız var mı
YOLDA

Haberin Devamı

* Yazan: Murat Mahmutyazıcıoğlu

* Oynayan: Nilperi Şahinkaya, Uraz Kaygılaroğlu

* Nerede: Storytel, Spotify

* Süre: 13 dakika

YOLDAN ÇIKMIŞ BİR EVLİLİK

Murat Mahmutyazıcıoğlu, Podacto’nun ses tiyatrosunda oyun yazarı olarak karşımıza en sık çıkan isimlerden. ‘Yolda’da yine, çok iyi yaptığını bildiğimiz bir şeyi yapıyor, kadınların içini okuyor. Dinler dinlemez kadın arkadaşlarımla paylaşmış, karşılıklı birer “Oh be!” çekmiştik… Yola çıkmış genç bir çift direksiyonda rahatlıkta dünya markası bir erkek/baba, arka koltukta bebeğin sorumluluğunu almış olan kadın/anne... Adamın bitmeyen telefon sohbetleri, trafik sesleri, direksiyon başına oturunca otomatik olarak gelen öfkesi, sıcak hava, ağlayan bebek, onu emzirmek, uyutmak, sakinleştirmekle yükümlü kadın, çekiştirile çekiştirile gerilmiş bir evlilik ipi… “15 yıl ralliciler gibi araba kullan, şimdi de arka koltukta damızlık inek gibi süt sağ!” Tartışmamalarını beklemiyoruz elbette! Yine de sakin kalın, finalde yüreğinize su serpilecek…

Yazarın Tüm Yazıları