İnsanları önemseyin

“İnsanlar sevilmek için yaratıldılar. Eşyalar ise kullanılmak için. Dünyadaki kaosun nedeni; eşyaların sevilmesi, insanların kullanılmasıdır.” Cemil Meriç

Haberin Devamı

“Egoist bir varlıktır insanoğlu. Mesela, önemsiyorsun vazgeçemezsin sanıyorlar.” Bob Marley gibi hisli bir adam bu tespitini dile getirdiğinde yaşadığı hayal kırıklığını düşünün. Her hâlükârda sevilmek istiyoruz ama sevmeyi bilmiyorsak nasıl sevilmemiz gerektiği konusunda da fikrimiz olmayacaktır. Her şeyi sevebiliriz tabii ki; eşyalarımızı, evimizi, arabamızı gibi. Eşyalara duyduğumuz sevgiye ilaveten önemseme duygusuyla ruhumuzu da kattığımızda, insan sevgisine dönüşen hislerimiz hem bize hem de önemsediğimiz insana anlam kazandırıyor. Eşyaya duyduğumuz tutkunun aynısını insana da duyduğumuzda, içimizde yaşadığımız anlam karmaşası kaosa dönüşerek, nasıl sevmemiz gerektiğini unutturuyor. Bu karmaşa içerisinde ego savaşlarına dönüştürdüğümüz ilişkilerimiz, Sabahattin Ali’nin “İnsanlara ne kadar muhtaç olursam, onlardan kaçmak ihtiyacım da o kadar artıyordu” cümlesinde alışverişe dönüştürülen gerçek sevginin düştüğü durumu net açıklıyor. Sevgi önemsemekle anlam kazandığına göre, insan önemsenmek istiyor.

İRAN MUTFAĞI

Haberin Devamı

Yüzyıllardır neredeyse iç içe yaşadığımız, gelenek ve kültürümüzün birçok ayrıntıda benzeştiği efsaneler diyarı İran. Hikâyelerinin insana hissettirdiği gizem ve derinliğin aynısının mutfağında da olmaması mümkün mü? Safranın asalet kattığı İran mutfağında, her yemeğin hikâyesi asırların birikimiyle günümüze kadar ulaşırken, beraberinde getirdiği mistik lezzeti duyumsadığınızda hikâyelerinin de içine giriyorsunuz. Özellikle kebap tutkusu anlamında ortak damak zevkine sahip olduğumuz bu nefis mutfağın lezzet seremonisini keşfettiğinizde asaletin de anlamını keşfedeceksiniz.

İnsanları önemseyin

PULAW YA DA PİLAV

Kelimesi ve anlamı Farsça’dan dilimize geçen pulaw ya da pilav tutkunluğumuz İran’la aynı diyebilirim. Eskiden koyun etini bıçak kullanmadan, parmaklarıyla bölen İranlıların, farklı yöntemlerle pişirdikleri koyun etiyle birlikte tükettikleri pilav, sofraların olmazsa olmazlarından. Safran kullanarak pişirdikleri pirinç pilavı lezzetiyle eşsiz bir zevk veriyor.

İnsanları önemseyin

ŞİŞTE KEBAP BARG

Yemeğin hem hazırlanış hem pişirim aşamasının sanat özeninde olması gerektiğini her zaman vurgulamaya çalışıyorum. İran mutfağında bunu vurgulamaya gerek duymuyorum çünkü gerçekten öyle. Özellikle fileto kuzu etiyle şişe geçirilerek pişirilen kebap Barg şaheser diyebileceğim bir itinayla hazırlanıyor. Gaziosmanpaşa Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi Kahramankadın Sokak’taki Puzzle Persian Cafe, yukarıda tarif etmeye çalıştığım tüm duyguları yaşayabileceğiniz, mutlaka uğramanız gereken bir İran lokantası.

İnsanları önemseyin

MASALSI LEZZET HİNT MUTFAĞI

Haberin Devamı

Hepimizin mutlaka ziyaret etmek istediği yerlerin en başında geliyor Hindistan. Hint filmlerinin yüreğimize işleyen o eşsiz renkliliğinin mutfağında da olduğunu düşünürsek, filmlerden ya da müziklerinden aldığımız masalsı lezzeti, yemeklerinde de hissedeceğinize eminim. Vejetaryen ve vegan yaşam tarzının yoğun yaşandığı Hindistan’da mercimek ön plana çıkıyor. Mercimekli yemekler hem doyurucu hem de sağlıklı beslenme açısından da önemli. Baharatların yıldızlaştığı Hint mutfağının vazgeçilmez yemeklerinde köri ve masala hakimiyeti haklı olarak Hindistan koksa da artık dünya mutfaklarının da bu kokuyu sahiplendiğini söylemek gerek.

HİNT SOKAK LEZZETLERİ

Sokak yaşamı hareketli olan Hindistan’ın, sokak lezzetleri de bir o kadar çeşitlilik gösteriyor. Sokakların ve insanlarının baharat kokmasının en önemli sebeplerinin başında, küçük tezgâhlarda sokakta hazırlanıp pişirilen, ayakta tüketilince de lezzetine kattığı ayrı heyecanla mest eden çeşitlilik geliyor. Dünyaca bilinen Hint atıştırmalığı samosa ve soğan bhaji (mücver) bunlardan sadece birkaç tanesi.

İnsanları önemseyin

NEFİS YEMEK GURAD DHALL

Yukarıda bahsettiğim gibi Hint mutfağının temelinde yer alan mercimeğin yanı sıra baharatlar ve Basmati pirinci de var. Urad dhall; sarı, yeşil ve kırmızı mercimekten çeşitli baharatlar kullanılarak pişirilen nefis bir yemek. Tüm Hint yemeklerinin vereceği hazzı ayrı ayrı yazmaya sayfalar yetmeyecek, yerine gitmenizi öneririm. Masallar diyarında seyahat gibi hisler verecek, Uğur Mumcu caddesi üzerindeki Spice Curry House, 2006’dan beri sevgili şef Amirouche Hamiti önderliğindeki başarılı Hint sunumuyla gönlünüzü fethedecek.

Yazarın Tüm Yazıları