Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Uyku Apnesi

Geçtiğimiz günlerde yine Koç Üniversitesi Hastanesi’ne misafir oldum. Bu seferki misafirlik sebebim uyku apnesi rahatsızlığımın nedeni ve boyutunun tam olarak tespit edilebilmesiydi.

Haberin Devamı

Uyku apnesi, horlama ve uykuda solunum durması olarak tanımlanıyor. Uyku, insan ömrünün yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyuklama ve konsantrasyon eksikliği gibi şikâyetlere yol açıyor. Ayrıca yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümleriyle sonuçlanan uyku apnesine de neden olabiliyor.

 

Uyku apnesinin nedeni boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesi. Üst solunum yolundaki darlıklar çocukluktan itibaren solunum yolunun yıpranmasına sebep olabiliyor ve bu da uyku apne sendromu sonucunu doğurabiliyor. Uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebiliyor. Uyku apne sendromu olan kişide horlama hem üç dört kat daha fazla oranda, hem de çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşiyor. Bu kişilerde, horlamanın yanı sıra, nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleri ile çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabahları yorgun uyanmaya da rastlanıyor. Uyku apnesinin tam nedeni sayılmasa da, uyku apne sendromlu hastaların % 30-50’sinde hipertansiyon görülüyor.

 

Haberin Devamı

Uyku apnesi belirtilerinin gözlendiği kişiler gün içerisinde birçok ciddi tablo ile karşılaşabiliyorlar. Uykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, cinsel isteksizlik ve istikrarsızlık, kontrol altına alınamayan diyabet uyku apnesinin getirdiği olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir.

 

Uyku apnesi hastalığı uyku apnesi testi ile belirleniyor. Uyku apnesi testinde beyin aktivitesi ve solunumsal olaylar tüm gece boyunca kaydediliyor. Söz konusu test uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanıyor. Uyku apnesi testini yaptırabilmek için hastaların bir gece uyku odasında kalmaları gerekiyor. Test sırasında vücudun çeşitli noktalarına bağlanan kablolardan alınan sinyaller odanın dışındaki bilgisayara aktarılıyor. Sabaha kadar alınan bu kayıtların incelenmesi sonucunda; uyku süresince solunumun kaç defa durduğu, ne kadar süre ile durduğu, durduğunda oksijen değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkilendiği ve derin uykuya dalınıp dalınmadığı anlaşılabiliyor.

 

Haberin Devamı

Uyku apnesinin özgün tedavisi hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanıyor. PAP (Pozitif hava yolu basıncı) cihazları üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlüyor.

 

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde bana da uyku apnesi testi uygulandı. Test sonuçlarına göre BiPup’ımın ayarları yeniden gözden geçirildi.

 

Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeki misafirliğim süresince beni en iyi koşullarda ağırlayan başta Başhekim Yardımcısı Dr. Özgür Deniz Tezcan olmak üzere, tedavi sürecimi yöneten

Prof. Dr. Yüksel Peker’e, Prof. Dr. Benan N. Çağlayan’a, Doç. Dr. Sinem Karaosman İliaz’a ve Dr. Işıl Uzel’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Haberin Devamı

Ayrıca,  şehrimize böylesine saygın bir sağlık kurumu kazandıran Koç Topluluğu’ na da hem kendim hem de bu kurumdan yararlanan tüm hastalar adına çok teşekkür ediyorum.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Not: Bu yazıda Memorial Hastanesi web sitesinden yararlanılmıştır

Yazarın Tüm Yazıları