Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Sıla”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Son zamanlarda ülkemizin en önemli sorunlarından biri “şiddet”. Yayın organlarında her gün mutlaka birkaç saldırı, yaralama ve cinayet konulu habere rastlıyoruz. Geçtiğimiz hafta yayımlanan bu haberlerden biri de tüm Türkiye'yi derinden yaralayan Sıla Şentürk cinayeti idi.   

Sıla henüz 16 yaşındaydı. Eski nişanlısı Hüseyin Can Gökçek tarafından vahşice öldürüldü. Olay saatinde evde Sıla ve yarı felçli 76 yaşındaki babaannesi bulunuyordu. Annesi işte, kardeşi okulda, balıkçılık yapan babası ise denizdeydi. Alt kattaki sobalı odada yatan babaanne Sıla’nın olduğu üst kattan bağrış sesleri duyunca yerinden kalkıp merdivenlerden üst kata çıktı. Sıla’nın yattığı odadan eski nişanlısı Hüseyin’in çıktığını gördü. 

Babaanne Sıla’nın odasına girdiğinde, Sıla yerde hareketsiz yatıyordu. Yaşlı kadın torununun yaşamını yitirmiş olduğunu anlayınca, yan tarafta oturan gelininin evine giderek durumu bildirdi ve polis çağrıldı.  

Haberin Devamı

Giresun’ da yaşayan Sıla ile Ankara’ da çalışan Hüseyin geçen yıl internet ortamında tanışarak arkadaş olmuşlar. Bir süre arkadaşlıklarını telefon aracılığı ile sürdürmüşler. Hüseyin Can Gökçek 22 Mart 2021’ de Giresun’ a gelerek Sıla’ yı kaçırmış. Şentürk Ailesi’ nin şikâyeti üzerine Trabzon’da yakalanan Gökçek, 'Çocuğun cinsel istismarı' ve 'Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması' suçundan tutuklanmış. 25 Mart 2021 tarihinde hakkında acil koruma kararı alınan Sıla Şentürk ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait Çocuk Sevgi Evi’ne yerleştirilmiş. Sıla, 12 Nisan 2021'de, hakkındaki danışmanlık tedbiri kararı kapsamında, ailesinin yanına dönmüş. Ancak bir süre sonra Şentürk ailesinin şikayetinden vazgeçmesi üzerine, bir ay cezaevinde kalan Gökçek; mahkemeye yüzde 50 engelli olduğuna dair sağlık raporu da sunması göz önüne alınarak, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmış. Daha sonra da Aile kızlarının Gökçek ile nişanlanmasına izin vermiş. 

Hüseyin Can Gökçek’ in pek çok suçtan sabıkası olduğunun ortaya çıkması üzerine, Sıla’ nın Ailesi bu birlikteliğe karşı çıkmış ve nişan bozulmuş. Bu durumu kabullenemeyen Gökçek, Sıla’ yı tehdit etmeye başlamış. Bu tehditlerin bir türlü sona ermemesi üzerine, 16 Kasım 2021'de Sıla hakkında ikinci kez acil korunma kararı alınıp yeniden Çocuk Sevgi Evi’ne yerleştirilmiş ve Aile Gökçek hakkında ‘tehdit’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş. Sıla,

Haberin Devamı

7 Aralık tarihinde, ailesi tarafından kısmen felç geçiren ve konuşma yetisini büyük ölçüde kaybeden babaannesine bakması için devlet korumasından alınarak eve getirilmiş. 20 Ocak 2022 tarihinde yapılan danışmanlık tedbiri kapsamındaki son görüşmede, Sıla ve ailesi tarafından herhangi bir risk ve tehdit tespit edilememiş.

Olay günü Hüseyin’in Sıla’ dan şikâyetinden vaz geçmesini istediği, Sıla’nın bunu kabul etmediği, Gökçek’in bunun üzerine mutfaktan bir bıçak alarak Sıla’yı boğazını keserek hunharca öldürdüğü söyleniyor. 

Cinayeti işledikten sonra pencereden kaçan zanlı Ordu-Giresun Havaalanı’ nda yakalandı ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Çocuğu nitelikli kasten öldürme’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezaevinden “akıl sağlığı raporu” için Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ ne sevk edilen Hüseyin Can Gökçek’e, ‘akıl sağlığının tam olduğu’ yönünde rapor verildi.

Haberin Devamı

Sıla 16, katili ise 21 yaşında. İlişkileri yaklaşık iki yıl öncesine dayanıyor. Nişanlanmışlar ve aşağı yukarı dört ay önce de ayrılmışlar. Talihsiz Sıla’ nın nişanlılık dönemi istismar ve tehditle geçmiş. Sıla henüz çocuk, nişanlısı da pek yetişkin sayılmaz. Sıla, sadece bir yıl devam ettiği Giresun Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni neden terk etmiş? Okula gitmesi gereken bir yaşta neden nişanlanmış? Bugün 16 yaşında ise nişanlandığı zaman 15 yaşında mıymış? Gökçek’ in kabarık suç sicili neden göz ardı edilmiş?

Bütün bunlar kafamdaki soru işaretleri. Vahşice katledilen henüz çocuk yaştaki bu gencecik kız için yalnızca üzülmek ve yas tutmakla kalmamalı, bu gibi durumların tekrar etmemesi için neler yapmamız gerektiğine kafa yormalıyız.  

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’nın 17 Şubat tarihinde Devlet Haber Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre kadına karşı şiddet cezalarını artıran bir düzenleme hazırlanıyor. Ayrıca kadına karşı şiddette iyi hal indirimi kaldırılıyor. Mahkemede kravattan dolayı uygulanan ‘iyi hal indirimi’ de yapılmayacak. Kadınları ısrarla takip ise suç haline gelecek.  

Medyanın Ankara Temsilcilerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuyla ilgili soruşturma açıldığını ifade ederek bu olaydan neler çıkaracaklarını ve ne gibi ek tedbirler alınabileceğini masaya yatırdıklarını söyledi ve “bu olayları bitirmeye mecburuz” dedi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanlarınca Sıla’nın ailesine rehberlik ve psiko-sosyal destek verilmeye başlandı. Giresun’a gelen uzmanlar aile fertleri ile görüşmelerini sürdürüyorlar. 

Haberin Devamı

Görüyoruz ki Devletimiz yanımızda. Biz de kendi çocuklarımızı bu gibi üzücü olayların dışında tutabilmek için tüm tedbirleri almalı ve çocuklarımızın yaşlarının gerektirdiği biçimde yaşamalarını sağlamalıyız. Ebeveynler olarak, bu bizim en önemli görevimiz…  

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile… 

Not: Bu yazının hazırlanmasında Hürriyet, Milliyet ve Posta’ da yayımlanan haberlerin yanı sıra CNN Türk, NTV, Onedio ve Mynet web sitelerinde yer alan haberlerden yararlanılmıştır. 

Yazarın Tüm Yazıları