Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Şiddet

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan şiddet eğilimi, sanırım, asrımızın en büyük sorunlarından biri.  

Cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye 129 ülkeyi kapsayan listenin 26. sırasında bulunuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’ne göre, 2019 yılında Türkiye’de kadınların %38’i herhangi bir yakın partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış durumda. Türkiye, aynı zamanda, OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke konumunda. OECD’ye üye 36 ülke arasında Türkiye zirvede yer alıyor.  

Aile bireyleri ve arkadaşlar arasında olduğu gibi birbirini hiç tanımayan insanlar arasındaki şiddet eylemleri ile ilgili haberlere hemen her gün rastlıyoruz medya kanallarında. Bu eylemlerin hepsi ayrı birer yazı konusu olacak kadar önemli. Ancak daha da önemlisi, çocuklar arasındaki şiddet eylemleri.  

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Nisan ayının son günlerinde, Denizli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi çıkışında, 16 yaşında bir lise öğrencisi 14 ve 15 yaşlarında iki öğrencinin saldırısına uğradı. Defalarca bıçaklanan yaralı öğrenci, Denizli Devlet Hastanesi’ ne kaldırıldı. Ben bu yazıyı kaleme alırken kendisinin tedavisi yoğun bakımda devam ediyordu.  

İhlas Haber Ajansı (İHA)’ nın haberine göre; yine Nisan ayı sonunda, Adana’da serinlemek için girdikleri sulama kanalında çocuklar arasında ‘üzerime su sıçrattın’ kavgası çıktı. Tartışmanın kısa sürede kavgaya dönüşmesi üzerine, çocuklardan biri diğerini kasığından iki defa bıçaklayıp kaçtı. Kanlar içinde yere yığılan yaralı çocuk, ambulansla, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ ne kaldırıldı. Ancak, ne yazık ki, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Kaçan çocuklar ise yakalandı ve tutuklandı.  

Nisan 2022 sonunda ABD’de de korkunç bir saldırı gerçekleşti. NBC New York’ta yer alan habere göre; altı yaşındaki Dominick Krankall evinin arka bahçesinde oyun oynarken, sekiz yaşındaki başka bir çocuk tarafından saldırıya uğradı. Dominick’ e daha önce de zorbalık yaptığı belirtilen sekiz yaşındaki çocuk, tenis topunu benzinle ateşe vererek Dominick’ in yüzüne fırlattı. “Anne beni ateşe verdiler” diye feryat eden küçük çocuk, ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Doktorların yüzünde ve bacaklarında ikinci ve üçüncü derece yanıklar oluştuğunu bildirdiği Dominick’ in tedavisi halen devam ediyor. 

Haberin Devamı

Nisan ayının son üç gününde gerçekleşmiş olan bu üç eylem, artan şiddet eğiliminin çocuklara da yansımış olduğunu gösteriyor. Hepimiz biliyoruz ki, çocuklarımız bizleri örnek alıyorlar. Onlara doğruyu göstermek ve bu doğrudan ayrılmamayı öğretmek bize düşüyor. Bu yüzden, yanlış bir karar vermeden ya da olumsuz örnek teşkil edecek bir eylem gerçekleştirmeden önce bunu hatırlamalı ve onlara iyi örnek olmalıyız.  

Unutmayalım ki çocuklarımız bizim hayattaki en büyük eserlerimiz… 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları