Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Navibaston

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Cyclops Bilgi Teknolojileri, görme engellilerin ve yaşlıların hayatını kolaylaştıracak mucize bir baston için bir yazılım geliştirdi. 

Kamuoyunda EGS olarak bilinen otoyollardaki Hızlı Geçiş Sistemi’nin de mimarı olan Cyclops tarafından tasarlanan bu baston “Navibaston” olarak adlandırılıyor. Navibaston, radyo frekanslarını algılayarak yoldaki taş ve tümsekler konusunda uyarı yapıyor. Sesli navigasyon özelliği bulunan ve akıllı telefonlara uyarlanabilen icat, Türkiye’ye uluslararası alanda birçok ödül kazandırmış bulunuyor.

Navibaston’un en önemli özelliklerinden biri, sesli komutları algılayabiliyor oluşu. Bu uygulama, görme engellilerin ulaşmak istedikleri yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilmeleri amacıyla tasarlanmış bulunuyor. Navibaston, GPS alıcısı bulunan güncel akıllı telefonlara yüklenebilecek bir yazılım olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Söz konusu yazılım; Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlarda çalışıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu yıl “Gören Göz Projesi” kapsamında 41 ilde 5,000 “gören göz” cihazı dağıtırken, sistemin akıllı telefonlara uyarlanmış yazılımı için de düğmeye basmış bulunuyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında; 67 ilde, kullanıcılara akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen 25,000 lisanslı “Navibaston” yazılımı dağıtılacak.

Navibaston uygulamasının kullanımı için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde yapılan harita çalışmasının ardından belirlenen 67 il şöyle sıralanıyor:

"Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak."

Haberin Devamı

Navibaston başvurusu, belirlenen 67 ilde ikamet eden vatandaşlardan alınacak ve yazılım yalnızca bu illerde kullanılabilecek. Yazılım için; Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı % 70 ve üzerinde olan, 12 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuruda bulunabilecek. Başvuru için belirlenen koşullara sahip olan görme engelli bireyler, gören göz yazılımını http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden kendi işletim sistemlerine göre indirebilecekler. Yazılımın nasıl yükleneceği ile ilgili ayrıntılı bilgiye yine bu adres üzerinden ulaşılıyor.

Navibaston yazılımı lisanslanması için başvuruda bulunanların verdikleri bilgiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kontrol edilerek başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları belirlenecek. Uygulama, başvuru şartlarını taşıdığına karar verilen kişilerin akıllı telefonları için lisanslanacak ve kullanıma hazır hale gelmiş olacak. Ve umarım, görme engelli kardeşlerimizin yaşamlarını biraz olsun kolaylaştıracak.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları