Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Kalbim İzmir’de atıyor 

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

İzmir’de, 30 Ekim’de, meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem Türkiye’yi yasa boğdu. AFAD’ dan yapılan açıklamaya göre; 30 Ekim’deki depremin ardından, 45’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 1713 artçı sarsıntı kaydedildi.

 

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, dün yaptığı açıklama ile, arama kurtarma ekiplerinin İzmir’deki çalışmalarını tamamlamış bulunduklarını bildirdi. 114 kişinin hayatına mal olan deprem, 1035 kişinin de yaralanmasına neden olmuş durumda. 137 yaralının tedavisi halen devam ediyor. 

 

Hepimizin bildiği gibi, ülkemizin oldukça büyük bir bölümü fay hattı üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla yaşadığımız ilk deprem olayı bu değil. Ama biz, ne yazık ki, tekrar tekrar yaşadığımız deprem acılarından ders çıkarmayı bilmiyoruz; konu ile ilgili önlem almayı öğrenemiyoruz… Ders çıkarmayı bilseydik eğer, bir bina yerle bir olurken diğerinin nasıl sağlam kalabildiğini düşünüyor olurduk. Bunu düşünebilseydik eğer, kesinlikle bir önlem alınması gerektiği sonucuna varabilirdik.

Bence artık bu konunun etraflıca ele alınma zamanı çoktan gelmiş bulunuyor. Konunun ilgilileri ve yetkililerinin de benimle aynı görüşleri paylaştıklarına ve çözüm için çareler yaratacaklarına inanıyorum. Kalbim İzmir’de atıyor. İzmir halkına geçmiş olsun dileklerimi, depremde yakınlarını kaybedenlere taziyelerimi iletmek istiyorum. Hayatını kaybedenlerin ise mekânları Cennet olsun diyorum. Umarım aynı acıları yeniden yaşamak zorunda kalmayız…


****************

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, 2020, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Erişilebilirlik Yılı” ilan edilmiş bulunuyor. Bu kapsamda, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, “2020 Erişilebilirlik Yılı Erişilebilirlik Ödülleri verilecek. 

 

Engelli bireylerin toplumsal ve ekonomik hayata katılımına katkı sağlayan, erişilebilirlik alanında çalışmalar yapan gerçek kişilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine; bilimsel araştırmaları, başarılı projeleri hayata geçirdikleri uygulamaları ve sundukları hizmetler için verilecek olan Erişilebilirlik Ödülleri, 3 Aralık 2020 Dünya Engelliler Günü’nde sahiplerini bulacak. 

 

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler tarafından 2006 yılında kabul edilen ve imzaya açıldığı 2007 yılında ülkemiz tarafından imzalanan Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmesi’nin 9. Maddesi’ nde; “Engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını; diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri de dahil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına, hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri alacaklardır.” ifadesi yer alıyor.

 

Ülkemizde erişilebilirlik “Binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin engelliler tarafından da güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olması” şeklinde tanımlanmış bulunuyor. Erişilebilirlik hem temel bir hak hem diğer hakları kullanabilmenin en önemli aracı olarak, bağımsız yaşamanın ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam katılımın temel şartı. 

 

Haberin Devamı

 “2020 Erişilebilirlik Yılı Erişilebilirlik Ödülleri”; erişilebilirlik çalışmalarının planlı ve standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi, erişilebilirlik uygulamalarına hız verilmesi, bu alandaki fiziksel- dijital- zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması amacıyla veriliyor. Ödül kategorileri;

-Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler

-Erişilebilir Dijital Uygulamalar

-Erişilebilir Kamu, Kurum ve Kuruluşları

-Erişilebilir Üniversiteler

-Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri

-Erişilebilir İş Yerleri

-Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri

-Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler

-Erişilebilir Medya İçeriği

 

olarak belirlenmiş bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Erişilebilirlik Ödülleri için son başvuru tarihi 20 Kasım 2020. Ödül kazananlar 30 Kasım 2020 tarihinde duyurulacak ve ödüller 3 Aralık 2020 Dünya Engelliler Günü’ nde yapılacak törenle sahiplerine sunulacak.

 

“2020 Erişilebilirlik Yılı Erişilebilirlik Ödülleri” Töreni’ nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yapılacak en anlamlı etkinliklerden biri olduğunu düşünüyor, ödül için başvuracaklara şimdiden başarılar diliyorum...

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları